Sau i el Collsacabra a la tardor

Us proposem una nova escapada de tardor per fer en família, aquesta vegada a la comarca d’Osona. La visita al meravellós monestir benedictí de Sant Pere de Casserres, dalt d’una cinglera i envoltat pel pantà de Sau. Un caminet molt tardorenc i fàcil us portarà fins la punta on se situa aquest antic monestir. I acabem el dia a la llera de l’embassament de Sau, davant les muntanyes del Collsacabra.

El camí del monestir

Una de les excursions que podeu fer amb nens més fàcils a la comarca d’Osona és la visita al monestir benedictí de Sant Pere de Casserres i el pantà de Sau. És una caminada curta de 5 minutets des del restaurant i l’aparcament on comença la visita. Hi ha dos camins: un de més planer i accessible (cotxets, per exemple) i un que té més mambo: escales, pedres per grimpar i un estret entre roques molt divertit. Però molt facilet eh!

Aquest caminet és preciós, amb el pantà de Sau a banda i banda. I més a la tardor, on els arbres i arbustos agafen colors ataronjats, es poden collir aglans i a més hi ha tot de caixes niu pels ocells per buscar. Recordeu que teniu altres propostes per visitar a la tardor a Catalunya en aquest post.

Una altra de les opcions per arribar al monestir és fer el camí des del Parador de Sau. Està indicat i recorre uns 4 quilòmetres de la cinglera fins al monestir.

El monestir de Sant Pere de Casserres

Aquesta excursió ideal per fer en família us portarà fins al monestir de Sant Pere de Casserres, l’únic de l’ordre benedictí a Osona. Data dels volts de l’any 1005, tot i que anteriorment hi havia existit un castell.

A partir del 1012 hi va començar a haver vida comunitària i va aplegar uns 12 monjos durant molts anys. El 1079 es van unir al monestir de Cluny.

Es poden visitar els antics dormitoris dels monjos, el menjador i la cuina, el celler, l’scriptòrium o la sala capitular. Sens sdubte, però, la part més bonica és el claustre, que és el claustre amb porxos de columnes més antic que es conserva a Catalunya i l’únic que es coneix amb columnes exemptes en tres de les cantonades.

També podreu entrar a l’església, una de les esglésies romàniques més importants de Catalunya perquè és una de les més grans del país. A més té una altra singularitat: és més llarga que ampla, fa 24 metres de llargada. Va ser consagrada l’any 1050.

Finalment també hi podreu veure un conjunt de tombes antropomorfes del segle X , anteriors a la construcció del monestir; l’antic hospital que acollia els peregrins i el forn de pa.

Preus de la visita

-Adults: 5 euros

-Jubilats, mestres, carnet jove, família nombrosa: 3 euros

-Menors de 7 anys: gratuït

Informació d’horaris de visita, visites guiades, etc –> al seu web

La llegenda del gegant adormit a Sau…

Explica la llegenda que una vegada una dona l’aigua va fer un encanteri a un noiet del Collsacabra… li va dir que si mai s’adormia, es convertiria en pedra.

Un dia d’una tempesta terrible el noi va passar-se hores i hores ajudant als pagesos de la zona per evitar inundacions i va acabar tan cansat que es va adormir… diuen que es va convertir en un gegant de pedra que avui encara resta estirat boca amunt a les muntanyes del Collsacabra…

Després de Casserres us proposem resseguir la carretera que voreja l’embassament de Sau. Busqueu alguna de les entrades que trobareu en petits corriols fins a la riba del pantà. Observeu el campanar com treu la punxa i busqueu, mirant les muntanyes del Collsacabra, el perfil d’un gegant adormit.

Folgueroles

I la darrera parada a Osona us la proposem a Folgueroles, el poble on va néixer a mossèn Cinto Verdaguer. Aquest any es commemoren 175 anys del seu naixement i fan visites guiades especials. Es pot visitar la casa museu on va néixer (en horaris de matins) i veureu que hi ha versos seus als principals carrers del poble. Us recomanem la visita guiada que vam fer fa molts anys.

I si feu parada, passeu pel forn del poble a comprar la ‘coca del mossèn’, una coca de forner que inclou, si ho voleu, un bon bany de xocolata!

I per menjar et recomanem…

Restaurant Monestir de Casserres

És el restaurant que hi ha a l’entrada del monestir. Ofereixen un menú entre setmana i caps de setmana de plats de cuina catalana senzills, però bons. Bona relació qualitat preu. Tenen espai ampli amb una terrassa exterior a l’estiu ideal per anar amb nens.

Preu: 12,50 menú entre setmana i 18 euros menú cap de setmana

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

3 pensaments sobre “Sau i el Collsacabra a la tardor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *