Visita a la granja de vaques Can Gel

Una proposta per fer en família a prop de Barcelona, a Dosrius (Maresme) però molt a prop de Cardedeu. Una visita a una granja lletera catalana en ple funcionament totalment pensada per ser un espai divulgatiu: aula d’entorn rural, instal·lacions àmplies i visitables, recorregut senyalitzat i zona de pícnic i lavabos. Un tracte i explicacions excel·lent per part de la família Gel que fan que sigui una sortida més que recomanable per fer amb nens.

Les instal·lacions

Un dels punts forts que té Can Gel com a granja per ser visitada és que les instal·lacions recentment construïdes estan pensades per a aquesta finalitat: una petita botiga amb productes Pastoret on es compren les entrades de les visites, una aula didàctica i un mirador des d’on es veu la sala de munyida i l’espai de les vaques lleteres.

A l’aula didàctica hi ha una sala on es projecta un petit vídeo i taules per a petits pensades per fer activitats de dibuix, per exemple. Una de les coses que més ens va agradar és que expliquen a pares i nens com interactuar amb les vaques: com acariciar-les, com acostar-vos-hi, com detectar que no volen contacte amb humans i com alimentar-les.

La visita

El que fa d’aquesta visita una de les millors per fer en una granja amb infants a Catalunya són les explicacions (clares, concises, didàtiques) i la possibilitat de participar a l’hora d’alimentar i observar les vaques frisones.

A la primera part, la Marta explica el dia a dia d’una granja lletera catalana com aquesta: una explotació de 250 vaques que produeixen llet per a una altra empresa catalana, els iogurts Pastoret. Us explicarà curiositats com que una vaca lletera pot ompli cada dia 30 brics de llet, que quan pareixen es mengen les restes del part (la placenta i la sang) per no deixar rastre als depredadors que ha nascut un vedell, o que els vedellets s’engreixen fins a 1kg cada dia els primers mesos. Visitareu el mirador des d’on es veuen totes les vaques lleteres grans i la sala de munyida (al matí no està en funcionament, però us ensenyaran un vídeo on ho podreu veure).

La segona part de la visita ja és sobre el terreny. Primer podreu passejar-vos tranquil·lament per l’espai de les vaques lleteres, observar-les i donar-los palla si en volen.

Després en Joan de Can Gel acompanya al grup fins al cobert on hi ha els vedellets de més de dues setmanes. En aquest punt es pot participar a l’hora d’alimentar-los. A en Joan li podreu preguntar qualsevol cosa sobre el dia a dia de la granja, nosaltres li vam plantejar molts dubtes sobre el funcionament d’una granja lletera catalana en l’actualitat!

També es visita la petita granja amb altres animals: cabres, porcs, gallines, cavalls… i la canalla també pot donar un cop de mà a l’hora de donar pinso als animals.

I finalment es visita la zona dels vedellets acabats de néixer (que tenen com a màxim 2 setmanes). Viuen aquests primers 15 dies de vida en unes casetes individuals per evitar infeccions. Els infants els poden alimentar amb biberons. Al costat hi ha les mares embarassades. Si teniu sort, podreu viure en directe algun part.

Zona de pícnic

I un dels punts a favor en aquesta visita per fer en família a prop de Barcelona es que us podeu quedar a dinar fent un pícnic. Tenen un gran porxo a cobert amb una desena de taules i bancs de fusta preparats per això. En temps de Covid, demanen que portem estovalles, per deixar la zona ben neta de virus.

Al costat de la zona de pícnic hi ha un espai de joc pensat per la canalla amb la reproducció d’una granja a petita escala i un espai de tobogans, jocs d’equilibris de fusta i rodes de tractor gegants. Per acabar el dia rodó, podreu comprar a la botigueta de la granja algun iogurt de la marca Pastoret (per la qual treballen) i degustar-lo a l’hora de dinar.

Informació pràctica

Preus:

Adult (a partir de 12 anys) = 9 euros

Nens (de 2 a 11 anys) = 4 euros

Menors de 2 anys = gratuït

Durada de la visita: 1 hora i mitja

Horaris: caps de setmana i festius de 10 a 13h

Reserves online aquí

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

2 pensaments sobre “Visita a la granja de vaques Can Gel

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *