La fageda de la Grevolosa a la tardor

Menys coneguda i concorreguda que la Fageda d’en Jordà. Amb arbres monumentals de més de 300 anys. Un camí de roures i faigs daurats a cavall de les comarques d’Osona i la Garrotxa. És una de les millors excursions per fer amb canalla a la tardor, a poc més d’una hora de Barcelona en cotxe i que us recomanem sobretot a la tardor.
  • Distància: 4 km / 30-45 minuts pujada + 30 minuts baixada
  • Circular: la caminada curta no ho és, la circular és un recorregut de 7 km
  • Pendent: sí, constant però apte per fer amb nens i nenes a partir de 3-4 anys accstumats a caminar
  • Amb infants: sí (motxilla portanadons, no cotxet)

Com arribar-hi

Per fer aquesta excursió en família a la fageda de la Grevolosa heu d’anar fins a Sant Pere de Torelló, al nucli de Sant Andreu de la Vola, just abans del túnel de Bracons. Des d’allà, agafar una pista forestal que us portarà a l’aparcament de la fageda de la Grevolosa. La pista forestal és estreta però apta per fer amb qualsevol vehicle. Us deixem assenyalat al mapa on està l’aparcament. Per arribar-hi haureu de passar un filat elèctric (obrir i tancar) on ja veureu que està senyalitzat l’inici del bosc de la Grevolosa.

La pista fins l’aparcament està discretament asfaltada, però alerta que el camí és estret. De fet, a l’aparcament només hi ha 4 places, així que potser haureu d’aparcar al camí forestal abans d’entrar a la pista asfaltada.

Camí fins la fageda

Des de l’aparcament cal que agafeu el camí senyalitzat a Sant Nazari, una pujada pronunciada de 15 minutets. Passareu per una carbonera: fins a finals del segle XX els boscos del Montseny i el Collsacabra s’omplien de funerades… ereren els carboners que cremaven les fustes dels boscos en una pila per extreure’n carbó. Vivien durant setmanes al costat de la pila per custodiar-la dia i nit.

La pujada és pronunciada a però és apta per canalla acostumada a caminar. En poca estona arribareu a l’ermita de Sant Nazari, del segle XIV. Aquí hi ha una gran esplanada i taules de pícnic.

Si seguiu el camí que neix a la dreta de l’ermita veureu que continua la senyalització fins la fageda de la Grevolosa. Queden 20 minutets de pujada lleugera fins arribar als arbres monumentals.

Booking.com

La fageda de la Grevolosa

Quan arribeu a la fageda trobareu senyalitzats 3 faigs monumentals. Tenen més de 300 anys i fan més d’un metre de diàmetre i 40 metres d’alçada. Són característics per les seves arrels.

La fageda de la Grevolosa és una de les més majestuoses de Catalunya i pertany a la Generalitat (no és un bosc privat).

Es diu de la Grevolosa perquè el faig conviu amb el boix, especialment el boix grèvol, que entre la tardor i l’hivern floreix uns fruits vermells molt característics. La tardor és la millor època per visitar aquest paratge.

A més és una fageda amb un ric sotabosc d’animalons com salamandres i ratolins de bosc. Al llarg del recorregut trobareu panells explicatius de la flora i la fauna del bosc i caixes niu.

Des d’aquest punt nosaltres vam desfer el camí de tornada pel mateix lloc, la baixada es fa amb menys de mitja horeta a pas lleuger. Hi ha la possibilitat de fer una ruta circular de 7km que fa tot el coll de la Grevolosa fins a l’aparcament. La trobareu a la web de Natura Local.

Podeu combinar aquesta excursió amb la visita al santuari de Bellmunt, que queda a prop, o a la Garrotxa o a la zona de Sau i el Collsacabra. Trobareu més informació en aquests enllaços.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

2 pensaments sobre “La fageda de la Grevolosa a la tardor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *