El Parador de Sau

Vistes a l’embassament de Sau i les muntanyes del Collsacabra. Piscina panoràmica. Indret inòspit, aïllat, solitari. Davant un imponent embassament, un poble inundat i un campanar que treu el cap. I una oferta gastronòmica renovada de categoria. En aquest post us proposem una pausa al Parador de Sau, el lloc on es va redactar el primer Estatut de Catalunya de la restitució democràtica.

Els espais del Parador

El que avui us recomanem és un dels allotjaments per anar en família a la comarca d’Osona. El Parador de Sau és un lloc elegant, amb un ampli i colorit mosaic de vidre al sostre a l’entrada. Però és també un espai familiar, sobetot pel seu entorn.

Les habitacions són àmplies i confortables, totes amb vistes a l’embassament. Llits grans amb opcions de llits supletoris per famílies, i també la possibilitat d’unir i comunicar habitacions per a unitats familiars grans. De detall de benvinguda, trobareu unes coques de Folgueroles.

És un allotjament familiar i disposen de trones, piscina, parc infantil i pista de bàsquet, porteries i ping-pong.

Oferta gastronòmica renovada al restaurant

L’equip de cuina s’ha renovat recentment i proposen una carta de plats amb productes de proximitat i basats en la tradició catalana. Per exemple, una escudella barrejada o una escuma de patates del Bages amb cruixent de bolets i papada de primer. També fan arrossos, amb arròs de Pals.

De segon vam tastar una excel·lentíssima costella de vaca de l’Albera amb salsa de garnatxa i patata del Bages. Es desfeia a la boca. I un plat de lluç al forn. Els plats costen entre 9 i 19 euros. Podeu consultar la carta aquí. Les reserves les podeu fer aquí.

Per als nens i nenes ofereixen un menú infantil de 10,25 euros (primer o segons plat + postre i beguda) o un de 14,25 (amb primer, segon, postre i beguda).

De postres hi ha dues propostes estrella: el pastís de formatge casolà i un plat de textures de xocolata.

L’esmorzar més complet

El del Parador de Sau és un dels esmorzars més complets que hem tastat. Habitualment hi ha una oferta de buffet lliure que amb la situació de Covid s’ha substituït per un tastet dolç i salat amb opció de repetir a gust del començal.

També es poden demanar plats calents, com ous ferrats, truites o xurros.

La sala del restaurant i la cafeteria tenen vistes a l’embassament. Aquest mes de novembre 2020 tenen una oferta entre setmana de 75 euros la nit + esmorzar per a dues persones.

La sala de l’Estatut

Una de les sales més importants del Parador, que és ara d’ús comú, és la sala de l’Estatut. Durant una setmana de la tardor del 1978 una comissió formada per 20 diputats catalans va redactar l’avantprojecte de llei del nou Estatut, el primer després de la restitució democràtica, i es van allotjar al Parador. Hi havia Miquel Roca, Macià Alavedra, Jordi Solé Tura i només una dona, Dolors Calvet.

Aquell Estatut se’l coneix popularment com l’Estatut de Sau i ara hi ha una estàtua a l’entrada del Parador que ho recorda: les quatre barres, la dona (Catalunya) i el nadó (l’Estatut).

L’embassament de Sau

Des del Parador podeu fer un parell de sortides caminant. Una d’elles és fins al monestir de Sant Pere de Casserres, de la qual us parlàvem en aquest post, o baixar fins a l’embassament.

El pobe de Sant Romà de Sau va quedar inundat el 1962 per la construcció de l’embassament i es va traslladar una mica més amunt. Ara en sobresurt el campanar, però en èpoques de sequera fins i tot s’hi pot arribar caminant.

Si aneu en cotxe fins a l’aparcamemt del pantà, a l’altra banda d’on se situa el Parador i passant la presa, podreu llogar caiacs per fer un tomb per l’embassament, o alguna de les dues excursions senyalitzades a prop, per les muntanyes del Collsacabra. Per exemple la dels carboners.

A l’aparcament del pantà hi ha una àrea de pícnic, de jocs infantils i un punt d’informació del parc Natural de les Guilleries.

Hi ha altres propostes per fer a la zona, com descobrir Rupit, un poble amb encant, o el santuari de la Salut i les roques encantades.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

2 pensaments sobre “El Parador de Sau

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *