Osona amb nens: la maqueta de trens més gran del sud d’Europa

En aquest post us proposem una activitat familiar per fer, a cobert, a la comarca d’Osona. El Màgic món del tren és una de les maquetes de tren més grans del sud d’Europa i és el projecte de la família Arumí de Santa Eugènia de Berga, a pocs quilòmetres de Vic. Hi han invertit anys de dedicació i, el que més ens agrada, recol·lectant peces, trens i maquetes dels seus viatges arreu d’Europa.

Un projecte familiar

Aquesta activitat familiar a la comarca d’Osona (vegeu més propostes en aquesta comarca en aquest enllaç) és una d’aquelles propostes per fer per a tots els públics: agradarà tant a grans com a petits. Les dues grans maquetes del Màgic món del tren són fruit d’un somni d’una família viatgera i apassionada pel modelisme.

En Josep Arumí amb la seva dona i els seus fills fa anys que col·leccionen trens i maquetes en els viatges que han fet per Europa. Davant del seu restaurant a Santa Eugènia de Berga, el restaurant l’Arumí, hi ha un edifici en forma de museu. Ho és! tres plantes amb maquetes de trens i llocs d’arreu d’Europa. A la planta inferior hi trobareu una exposició de trens i locomotores en vitrines i també alguns diorames en miniatura i cases de nines. Aquesta part de l’exposició es pot visitar per lliure i la resta de sales es visiten acompanyats d’en Josep Arumí.

Si hi aneu amb nens i nenes, no patiu: les dues sales tenen alçadors i baranes al voltant de la maqueta perquè els més petits puguin observar-les sesen problemes.

Dades pràctiques: aparcar és fàcil al mateix carrer, la visita dura una horeta i mitja i per menjar us podreu quedar al restaurant de la família, que és just davant.

La maqueta de trens més gran d’Europa

A la segona planta hi ha la maqueta dels trens a escala 1:32 (vol dir que tot és 32 vegades més petit que la realitat) és una exposició de 200 metres quadrats que ara es pot visitar i veure els trens en moviment.

Aquest tipus de maquetes acostumen a estar en jardins, però aquesta és la maqueta 1:32 interior més gran d’Europa.

Hi trobareu mitja dotzena de trens en moviment, fins i tot un tren de vapor que deixa a anar vapor. Trens que creuen ponts, ciutats, muntanyes, … escenes de castellers, gegants, obrers treballant, … Es tracta d’embaladir buscant detalls i per exemple és molt entretingut jugar amb la canalla a reptar-los a buscar algunes escenes o personatges.

La maqueta més gran del sud d’Europa

Si heu estat a Hamburg, en aquesta ciutat alemanya es pot visitar la maqueta a escala 1:87 més gran del món. Us en parlem en aquest post i us animem a visitar-la. Doncs a Catalunya tenim la més gran del sud d’Europa a aquesta escala i res a envejar a la d’Hamburg (només les dimensions).

Ocupa 250 metres quadrats i té 1 km de vies. Per fer aquesta maqueta van necessitar 7 anys de feina i la van inaugurar l’any 2000. Algunes xifres més: té 660 edificis, 6.000 arbres, 8.000 figures humanes i 2.000 punts de llum.

Hi ha estacions de trens, molins holandesos, cases alemanyes, detalls de ciutats com Berlín o París, la Sagrada Família i el Park Guell, raconets de la Costa Brava i del Tirol, helicòpters i globus que volen, un parc d’atraccions, un zoo, … Fins i tot es posen en moviment autobusos, camions i cotxes.

Un dels moments més màgics és veure el procés de com es fa de nit en aquest particular món. La llum de la sala es va apagant i es van encenent els llums dels edificis i dels trens, que no paren la seva activitat. I el sol es pon, com a la vida real, pel costat est de la maqueta i va marxant, de mica en mica, cap a l’oest.

Horaris i preus

Preus:

Adults: 7 euros

Infants fins a 5 anys: gratuït

Infants de més de 5 anys: 3,5 euros

Jubilats i altres descomptes: 6 euros

Horaris: oberts els caps de setmana i la visita guiada comença a les 11. Si voleu visitar-ho entre setmana (ara en temps de Covid) contacteu amb ells trucant al telèfon del restaurant per preguntar si tenen obert.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *