Dinamarca amb nens (5): què fer i veure a la ciutat d’Aarhus

Aarhus (es pronuncia Òrus) és universitària, al nord del país, a 3 hores en cotxe de Copenhagen i a 3 d’Hamburg. La segona ciutat de Dinamarca, plena de cultura (va ser capital de la cultura europea el 2017) i parcs guais. Molt familiar, fàcil per recórrer amb canalla i amb 4 punts clau per visitar en un dia i mig. Si visiteu el país, per nosaltres és una de les visites obligades a banda de Legoland, Ribe i la punta nord, de les quals ja us n’hem parlat en altres posts.

El barri llatí

El barri llatí és el centre de la ciutat, de casetes baixes de colors, de boutiques de roba, de joguines per nens i cafeteries cuquis.

En aquesta zona, fundada l’any 900 pels vikings, hi ha la catedral de Sant Climent, que és la més llarga de Dinamarca i la segona més alta d’Escandinàvia. Tot i que els danesos en general són molt progressistes en moltes coses (referents en l’educació, per exemple) són molt conservadors pel que fa a la religió. Dinamarca és un estat confessional i monàrquic i la religió se la prenen molt seriosament.

Tota aquesta zona del barri llatí és zona de vianants, amb prioritat per a famílies i bicicletes.

El carrer més comercial i ple de botigues és el Sondergade però per als carrerons del barri llatí trobareu moltes botiguetes petitetes i cares de decoració i coses per infants.

Al centre hi ha dos museus interessants: el Viking Museum i el Museu de l’Ocupació alemanya, que explica el període 1940-1945. Nosaltres no els vam visitar perquè estaven tancats per la Covid. La visita al barri llatí es pot fer en un matí, per exemple, si no aneu als museus.

No marxeu sense pujar a un mirador gratuït al centre de la ciutat. És el Rooftop del centre comercial Salling que hi ha al carrer Sondergrade. Heu de pujar fins dalt de tot del centre comercial i hi trobareu diferents bars i terrasses, taules de pícnic i molts bancs per prendre la fresca i el solet (si en fa).

A més, hi ha una passarel·la amb terra de vidre que s’endinsa volant per sobre el carrer, amb unes vistes molt xules del centre de la ciutat.

Per cert que una biblioteca Dokk1 diu molt de com és una ciutat… així que visteu la d’Aarhus que flipareu. És a una zona molt nova, al costat del port, i a banda de tenir unes instal·lacions brutals, amb sales amb vistes al mar, a fora hi ha diversos jocs infantils molt xulos.

On aparquem i com ens desplacem?

Per visitar el barri llatí, us recomanem que aparqueu el cotxe per exemple per la zona del port. L’estacionament és de pagament però us sortirà sempre més a compte que el transport públic, que és més aviat car. Des d’allà, podeu arribar al barri llatí caminant, que són 10 minutets.

I per menjar et recomanem…

Aarhus Street Food

Just al barri del port han convertit un antic magatzem en un pati de petits restaurants amb gastronomia d’arreu del món. Nosaltres vam decantar-nos per l’opció danesa i vam fer uns fish amb chips, unes tartaletes amb espàrrecs blancs, pollastre i crema i unes mandonguilels amb curry. I uns polos artesans de xiclet i caramel amb crispetes! hi ha terrassa.

Preu: és molt més econòmic que un restaurant

El Museu AROS

Una altra de les visites imprescindibles per fer a Aarhus és el museu AROS d’art contemporani. Sense ser uns experts en la matèria, us el recomanem sobretot per la instal·lació que es diu Rainbow Panorama.

És un mirador panoràmic circular situat al terrat de l’edifici que té els vidres de colors. Us hi podeu passejar, donar tantes voltes com vulgueu i gaudir de les vistes. Al terrat també hi ha zona exterior per prendre la fresca i el sol (si en fa) i menjar alguna cosa.

L’altra peça destacada del museu és un nen gegant, obra de Ron Muek que representa un aborígen australià. És a una de les dues plantes amb obres d’art que hi ha, algunes amb exposicions que van canviant.

Preus
 • Adults: 21 euros
 • Joves i estudiants de 18 a 31 anys: 17 euros
 • Infants fins a 18 anys: gratuït
 • Carnet de premsa: gratuït
Horaris
 • de dimarts a divendres: 10-21h
 • dissabtes i diumenges: 10-17h
Altres serveis:
 • Disposen d’un servei gratuït per fer servir cotxets de la marca Stokke si hi aneu amb nadons!
 • Hi ha un petit aparcament de zona de pagament al costat de l’entrada al museu

El carrer Mollestien

Molt a prop del museu AROS hi ha el carrer Mollestien, el més bonic d’Aarhus. És visita obligda, a 10 minuts a peu del museu.

Hi ha casetes baixetes de colors, totes amb la seva bici a la porta i engalanades amb flors de colors. Una delícia!

És una vista ràpida, el carrer és curtet i al seu voltant no hi ha massa més d’interès.

Imprescindible tastar…

Smorrebrod

És un dels plats típics danesos. És una espècie de pintxos fets amb pa i amb tota mena de condiments (salmó, formatge, enciam, ceba, …) ideals per fer un brunch

El museu Den Gamle By

Una altra visita oblogada a Aarhus és el museu aire lliure Den Gamle By i el jardí botànic. És semblant a un Catalunya en miniatura, però de Dinamarca i a escala real. Den Gamle By està pensat per passar-hi el dia: hi podreu menjar alguna cosa, participar en algunes activitats i jocs, passejar.hi tranquil·lament, … Ara bé, nosaltres vam fer una visita anant per feina i hi vam destinar un matí.

És un petit poble amb 75 cases antigues que van traslladar des de diferents punts del país i que daten entre 1550 i finals del segle XX.

Són cases reals i a la majoria s’hi pot entrar i veure com hi vivien i en algunes s’hi representen en directe oficis antics, mentre pels carrers passegen carros amb cavalls. Per la canalla, hi ha una petita fireta i un parc amb jocs antics, gratuit amb l’entrada. També hi ha un forn autèntic del segle XIX, on podreu comprar pastes i pa, i diverses exposicions, com una de joguines antigues.

Ja endinsats als anys 70, a Den Gamle By han recreat alguns carrers de la ciutat d’Aarhus en aquella època, amb les seves botigues, com una de televisors i taller dereparació de ràdios. Hi ha tots els detalls: bústies, contenidors, mobiliari, …

Una de les zones que més ens va agradar va ser la del supermercat, cafè i perruqueria, que es pòden visitar per dins. El supermercat té tots els productes de llavors, amb els preus i tot!

Preus
 • Adults: 20,69 euros
 • Infants fins a 17 anys: gratuït
 • Estudiants: 10,35 euros
 • Carnet de premsa: gratuït
Horaris
 • Tancat de desembre a abril
 • De finals d’abril al 31 de desembre: 10 a 17h
Altres serveis:

Els jardins de Marselisborg

Marselisborg és el palau d’estiueig dels reis de Dinamarca i els jardins que l’envolten és un ampli espai públic amb jardins i parcs per anar a donar una volta a peu i en bicicleta. És molt ampli però nosaltres vam estar a dos espais que estan a tocar: el pont infinit i el parc dels cèrvols.

El pont infinit és una passarel·la circular sobre el mar. És un concepte molt hygge: caminar fent cercles sobre l’aigua. L’accés és gratuït i és a una de les platges públiques de la ciutat.

El Marselisborg deer park són els jardins a tocar del del palau i és ple de rens. Rens que viuen allà a l’aire lliure i que són fans de les pastanagues. No us en descuideu si voleu contribuir a alimentar-los, que són molt agraïts i és una actiovitat que a la canalla els agradarà.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *