Una comparativa entre les quatre rutes Macarulla per fer amb nens a Andorra per ajudar-vos a escollir quina us escau millor. Hi ha una cosa que totes tenen el comú: són corriols dins el bosc, per tant són rutes que no es poden fer en cotxet o bici. Estan senyalitzades en color magents en aquest mapa.
La més fàcil i planera… la dels bolets
- Recorregut: 3,7km circulars
- Temps: 1h 30 min
- Desnivell: majoritàriament planer, alguna pujada suau (120m)
- Tipus de camí: corriol estret dins el bosc i esplanada amb vistes
- És ideal si… hi aneu amb nadons o nens petits i voleu una ruta amb vistes
- Amb neu: sí
- Punt de sortida: Tamarro de Canillo, al coll d’Ordino
És de totes quatre, la nostra ruta preferida. Sobretot pel paisatge, ja que combina corriol de bosc amb una esplanada alpina preciosa, ideal per fer un descans a mig camí i jugar una estona. A més a més, les propostes de joc estan molt ben pensades, amb elements naturals sempre (pinyes, pals, pedres, …). Per exemple, hi ha un joc d’encistellar pinyes i un laberint molt divertits. És una caminada ideal si teniu nens i nenes petitets perquè hi haurà molts trams que podran fer sols i també amb nadons, ja que si porteu una manta per esturar-vos, podreu fer una parada a mig camí a l’esplanada gegant perquè puguin reposar o córrer sense problemes i arribar al mirador del coll d’Ordino. En trobareu més informació i la nostra experiència en aquest post.
La millor tematitzada… la bruixa Quela
- Recorregut: 3km circulars
- Temps: 2h
- Desnivell: sí, lleugera però constant
- Tipus de camí: corriol estret dins el bosc
- És ideal si… voleu fer l’excursió millor tematitzada, la més bonica
- Amb neu: si n’hi ha poqueta, sí
- Punt de sortida: aparcament de les Fonts d’Engolasters (Escaldes)
Si voleu fer la ruta més bonica tematitzadament, la nostra recomanació és la de la Bruixa Quela. Les propostes d’activitats i la tematització és molt bonica, a banda de la història de les bruixes i les tramentinaires. Per exemple, hi ha una balança gegant per jugar a pesar elements naturals, un llibre gegant ple d’endevinalles, un joc d’ordenar lletres als arbres, … i al final de tot, un mirall de bruixa! L’única ‘pega’ és que tot el primer tram del camí fa pujada (lleugera però constant) i pot cansar als nens i nenes més petitons. El camí de tornada, en canvi, és ben planer, ja fora del bosc. En aquest post us expliquem la nostra experiència.
La millor per fer a l’estiu… la dels menairons
- Recorregut: 4km circulars
- Temps: 2h
- Desnivell: majoritàriament planer, alguna pujada suau (125m)
- Tipus de camí: corriol estret dins el bosc
- És ideal si… voleu una caminada a l’ombra o fa un dia tapat
- Amb neu: si n’hi ha poqueta, sí
- Punt de sortida: estació de Pal Arinsal
Aquesta ruta és fàcil per fer amb nens i nenes petitets, és majoritàriament planera. Al primer tram trobareu algunes pistes i activitats, com ara la porteta del bosc, un joc per encistellar pinyes, … I al final de tot el recorregut, el bosc dels follets. Si bé les casetes i les portes als arbres són boniques, cal dir que els follets poden fer una mica de por (als més petitets!)! La ruta, però, no és la més bonica paisatgísticament perquè no hi ha vistes. El corriol passa dins el bosc en tot moment, però és un bon pla per a un calurós dia d’estiu (tot és ombra) o precisament si fa mal dia, ja que el cel no el veureu sota el bosc! En aquest post us expliquem la nostra experiència.
La més complicada… Rastres i Petjades
- Recorregut: 2km circulars
- Temps: 1h 30min
- Desnivell: sí, forta al principi (1km de pujada aprox)
- Tipus de camí: corriol estret dins el bosc
- És ideal si… voleu una temàtica d’animals i no us importa caminar en pujada
- Amb neu: complicadeta (massa pendent)
- Punt de sortida: la Pleta d’Orris (Encamp)
De totes quatre, aquesta és la que menys ens va agradar a nosaltres. D’entrada, perquè requereix un esforç més gran i és més complicada per fer amb nens i nenes més petitets ja que més de la meitat del camí és en pujada (i deu ni do en alguns trams). Pel que fa la temàtica, potser és la menys original (en tractar-se d’un lloc de muntanya, és fàcil trobar continguts així en altres llocs). Parla dels animals típics del Pirineu: ossos, gall fer, guineus, marmotes, … això sí, acaba en un mirador molt bonic amb vistes als Cortals d’Encamp. En aquest post us expliquem la nostra experiència.
La més curteta: el bosc de l’Andy
És la caminada al voltant del Tamarro Andy, el tamarro d’Andorra la Vella. Fa una pujadeta lleugera però el camí és majoritàriament ample. Hi ha una primera porta que dona entrada al bosc i desprñes un corriol que arriba fins al Tamarro, amb diferents propostes de joc.
- Recorregut: 1,6km
- Temps: 1h 30min
- Desnivell: sí, primer fa pujadeta suau (100m desnivell) i després baixada suau
- Tipus de camí: corriol estret dins el bosc
- És ideal si… voleu una caminada temàtica a prop d’Andorra la Vella
- Amb neu: complicadeta (massa pendent)
- Punt de sortida: ruta dels miradors d’Andorra la Vella
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…