Un viatge a la Lapònia Finlandesa per conèixer en persona el Pare Noel sempre s’ha associat a un gran viatge d’una gran despesa de diners. És així si vols i t’ho pots permetre, amb tots els luxes, però hi ha una opció més econòmica de fer-ho també. D’entrada, perquè entrar a la seva oficina i fer la trobada amb ell personalment és gratis! Una bona manera de començar és llegint el post en què us resolem els principals dubtes per plantejar-vos fer aquest viatge i a continuació us expliquem les nostres claus per fer aquest viatge i no gastar-se més de 2.000 euros. Un resum en un minut, en aquest vídeo.
1. No hi vagis el mes de desembre
Les activitats nadalenques al voltant del poblat del Pare Noel comencen a finals de novembre. Des d’aquesta data i fins a mitjans de gener, per tant tot el mes de desembre, és temporada alta a Rovaniemi. És quan obre el Santa Park, fan la majoria d’activitats nadalenques i està nevat segur (en aquest post us donem consells sobre quina roba heu de posar a la maleta). Però és quan és més car i és un viatge que realment pot resultar caríssim (allotjament i vols, principalment). Però l’interval de temps entre l’octubre i el novembre també és una època ideal. Hi ha menys gent, ja podeu trobar neu (comença a nevar a finals d’octubre), l’allotjament és molt més barat i ja hi ha activitats nadalenques per fer-hi (per exemple, l’Elf Academy s’engega l’1 de novembre). I també trobareu més hores de sol al dia per aprofitar! El que sí que no trobareu obert és el Santa Park, que acostuma a obrir a finals de novembre. Però el Pare Noel té l’oficina oberta tot l’any, els 365 dies, així que podeu anar-hi qualsevol mes de l’any excepte el mes de desembre. Us recomanem especialment el pont del 12 d’octubre i el de Tots Sants, per exemple. Us expliquem quines activitats es poden fer a cada època de l’any en aquest post.
2. Compra els vols amb 6 mesos d’antel·lació
Les dues despeses més grans per aquest viatge són els vols i l’allotjament. Els vols al mes de desembre es disparen, segur seguríssim. I per aconseguir bons preus, el millor és reservar-los amb molta antel·lació. Nosaltres vam agafar-los el mes d’abril per viatjar a finals d’octubre, 6 mesos abans, i vam pagar 1.000 euros (2 adults + 1 nen + 1 bebé) amb la companyia Finnair (vol barcelona-Helsinki i Helsinki-Barcelona). Estan bé de preu per ser 4 avions però clar, són en temporada baixa i comprats amb 6 mesos d’antel·lació. A Rovaniemi també hi ha vols directes des de Londres i des de Brusssel·les Charleroi amb Ryanair i des d’aquest novembre 2023, directes des de Barcelona amb Vueling. És una opció alternativa també per arribar-hi amb companyies low cost.
Una altra alternativa és volar a Helsinki i des d’allà arribar a Rovaniemi amb el tren nocturn Santa Claus Express. És un tren que surt a les 19h del vespre i arriba al matí a Rovaniemi. Els preus depenen de l’antel·lació i les dates, però us permetrà estalviar-vos una nit d’allotjament. Els bitllets es poden comprar aquí.
3. Reserva l’allotjament fora del Santa Claus Village
Dormir dins el recinte del Santa Claus Village és molt més car (mira els allotjaments que hi ha aquí) que fer-ho a la ciutat de Rovaniemi o als voltants. El poblet està a 10 minuts en cotxe de la ciutat, a 5 minuts de l’aeroport així que hi ha moltes més opcions per dormir d’una manera més econòmica i us les expliquem en aquest post. Si opteu per llogar cotxe i moure-us lliurement per aquesta zona, en trobareu a pocs minuts del Santa Claus Village per menys de 100 euros/nit en temporada baixa. Un exemple és l’apartament Artic Delight Resort en què vam estar nosaltres: apartament per a 4 persones, equipat amb cuinam rentadora i sauna al labavo, terrassa amb vistes al riu. Vam fer la reserva 6 mesos abans i vam pagar poc més de 300 euros per a 4 nits. Reserva’l aquí.
4. Reserva un apartament i no un hotel
Una de les maneres m´ñes efectives d’economitzar un viatge és fer l’estada en un apartament (en aquest post us donem unes quantes idees) i no en un hotel, que et permeti cuinar i no haver de dependre de bars i restaurants per menjar. Fer la compra a Finlàndia no resulta tan car com en altres països escandinaus com Noruega o Islàndia. Noslatres vam omplir un carro sencer per a dues famílies per a 4 dies per 160 euros a un supermercat LIDL. Hi ha productes que fins i tot són més barats que a Catalunya, com els productes d’higiene infantil tipus bolquers, però en canvi n’hi ha de més cars, com la cervesa i l’alcohol. Però a banda d’això, la resta de preus de l’alimentació són prou econòmics. Allotjar-se en un apartament també us permetrà fer una vida com si fòssiu a casa i tenir el vostre espai sobretot quan hi ha molt poques hores de sol al dia (a l’hivern). Una altra opció econòmica per menjar són els bufets. Es diuen lounas i són com els bars de menú a casa nostra: per entre 8 i 13 euros podreu menjar al migdia, i cuina típica local.
5. Reserva el cotxe de lloguer amb temps o utilitza el bus llençadora
Si fas la reserva del cotxe de lloguer amb temps també t’estalviaras uns quants euros. Nosaltres ho fem sermpre utilitzant el comparador de preus Rentalcars que, a més, permet cancel·lar la reserva gratuïtament un o dos dies abans. En el nostre cas, vam llogar el cotxe a l’empresa Green Motions i en tenim molt bona experiència: ens van donar un Polo novíssim, amb una cadireta per nadons de la marca Römer i a molt bon preu: 238 euros per 4 dies. Tots els vehicles aquí ja porten pneumàtis d’hivern, així que no patiu en aquest sentit per la neu.
Però si us fa cosa conduir amb neu, una molt bona opció és fer servir el bus llençadora de Santa Claus. Uneix el centre de Rovaniemi a l’estació de tren (on us podeu allotjar en algun hotel), l’aeroport i el Village cada dia (consulta aquí els horaris).
6. Tria les activitats dins el teu pressupost: la visita al Pare Noel és gratis!
D’activitats al voltant del Pare Noel n’hi ha moltes i molt diverses (aquí us les detalem totes segons l’època de l’any), i en podreu fer més o menys segons l’època de l’any. Però el millor és que la visita més important que heu de fer, la del Pare Noel, és gratis i es pot fer tot l’any, cada dia, els 365 dies de 10 del matí a 17h. L’únic que s’ha de pagar és la fotografia que et fan (i que no et deixen fer a tu, és clar). La resta, són activitats complementàries que podeu ajustar al vostre pressupost: per exemple, visitar la granja de rens dins el mateix Village costa 5 euros per persona; una volta en trineu de rens 16 euros adults i 14 euros els nens; una volta de 10 minuts amb motos de neu per nens, 22 euros. Una de les activitats que més ens va agradar va ser la de l’Elf Aacademy, una activitat que costa 39 euros per persona a partir dels 4 anys. En canvi, una de les activitats més cares per fer és la trobada del Pare Noel al bosc (Dream of Joulukka) que costa 199 euros cada adult i 160 els nens de 2 a 12 anys, o les voltes amb trineu d’una hora amb huskies (169 euros/persona) o rens (159 euros/ersona).
A banda d’això, sapigueu que també n’hi ha de gratuïtes, com les caminades pels boscos del voltant. Hi ha per exemple el Santa’s Forest, una caminada per passarel·les de fusta d’1,4km quilòmetres fins a un bosc ple d’avets de Nadal preciós. S’hi arriba des del mateix Village. Una altra proposta és a 15 minutets en cotxe del Village, fins a l’Artic Circle Hiking Area en què hi ha diversos circuits fàcils per fer en família entre boscos i travessant rius.
Pressupost total del nostre viatge
- Vols companyia Finnair (comprats amb 6 mesos antel·lació / 2 adults + 1 nen + 1 bebè): 1.000 euros
- Allotjament a l’apartament Artic Delight Resort: 352 euros per 4 nits
- Lloguer de cotxe amb Rentalcars (companyia Green Motion) + cadireta: 278 euros per 4 dies
- Gasolina 4 dies: 18 euros
- Supermercat: 105 euros
- Activitats per a 2 adults + 1 nen: 189 euros
- 2 àpats a restaurants: 60 euros
TOTAL: 2.002 euros
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…