Documentació necessària per viatjar a Andorra
Andorra no és un país que formi part de la Unió Europea ni del tractat de lliure circulació de ciutadans, l’espai Schengen. Tot i això, té diversos acords de trànsit amb l’estat Espanyol (i amb la resta de països de la Unió Europea) i per això s’hi pot anar amb una única documentació necessària: el DNI (o passaport en vigor). Això sí, per a tots els membres de la família, inclosos els nadons. Hi ha un control duaner a la frontera, però el més habitual és que no parin a tots els vehicles. Pero si us paressin, seria dpcumentació que us podrien demanar. En el cas que fossin els nens que viatgessin amb els avis (per tant, no els pares o tutors legals) caldrà una autorització expressa de la policia emesa en una comissaria. Aquí en trobareu més informació.
Ciutadans de la UE
- Majors d’edat: DNI o passaport.
- Menors acompanyats pels seus pares: DNI o passaport + llibre de família.
- Menors acompanyats de terceres persones: DNI o passaport + permís per sortir del país expedit en una comissaria de policia.
Si viatgeu amb animals de companyia (gossos i gats) heu de saber que heu de portar:
- Estar identificat amb un microxip.
- Estar degudament vacunat contra la ràbia.
- Tenir el passaport per a animals de companyia.
No hi ha roaming al telèfon mòbil
Una de les principals coses que heu de saber i tenir molt en compte si aneu a Andorra és que no hi ha roaming. Per tant, no podreu utilitzar internet ni fer trucades amb el vostre mòbil habitual. De fet, és molt important que desconnecteu les dades abans d’entrar al país si no voleu rebre una factura desorbitada a casa… Nosaltres fem servir les targetes de prepagament d’Holafly que s’activen amb només un QR i és molt fàcil. N’hi ha per 5, 7 i 20 dies i surt a partir de 27 euros. Us expliquem com funcionen en aquest post i sapigueu que teniu un 5% de descompte per comprar-les amb el nostre codi ELMONENSESPERA.
No hi ha assistència sanitària
Com que Andorra no forma part dels països de la Unió Europea, la targeta sanitària europea no serveix. Aquesta targeta permet utilitzar els serveis públics dels països membres, però no en el cas d’Andorra. Per tant, si us poseu malalts o us passa alguna cosa teniu 3 opcions:
- Sortir del país i anar, per exemple, a l’ambulatori o a l’hospital de la Seu d’Urgell
- Demenar prèviament un volant de desplaçament a la Seguretat Social (al portal de la teva seguretat social). Però alerta, aquest volant us permetrà només fer ús dels serveis que són públics pels andorrans i a Andorra hi ha un sistema de copagament. Per exemple, els andorrans paguen un 25% del cost de les visites a especialistes o un 10% del cost de l’hospitalització. Aquí en trobareu més informació
- Contractar una assegurança de viatge. Nosaltres sempre contractem la de Iati i us podem explicar la nostra experiència a Andorra, un hivern que vam tenir l’Elna amb febre i no li baixava. Des d’allà mateix vam contractar una assegurança de viatge amb Iati Familia per ella i l’endemà vam poder anar a l’hospital de Meritxell perquè la visités el metge. Cal avisar a Iati, ells et diuen al centre sanitari on pots anar i després pots anar a urgències perquè t’atenguin sense gastar-te res. Ens van donar un volant i el vam entregar a la recepció d’urgpencies sense pagar res. A nosaltres l’assegurança per 3 dies ens va costar 12 euros. Si feu la reserva amb aquest enllaç us aplicaran un 5% de descompte.
Recordeu que per emergències generals cal trucar al telèfon 112 i per emergències mèdiques, al 116.
Calen cadenes a l’hivern
Una de les coses que més gent desconeix és que per accedir a Andorra per carretera és obligatori portar cadenes (no posades si no cal, però portar-les guardades al cotxe) o pneumàtics d’hivern de l’1novembre fins al 15 de maig. Si us aturés la policia en un control, us les demanés i no en portèssiu, us multarien. A més a més, han habiltat un seguit de fases en què el servei de Mobilitat informarà de quines normes s’han de seguir quan hi ha neu. Nosaltres fem servir aquestes de tela fàcils de posar i les portem tot l’any al maleter, així ja no ens hem de preocupar. Sapigueu que malgrat no ser un país de la Unió Europea, no cal portar el carnet de cotxe internacional per circular per Andorra perquè té un acord amb l’estat espanyol.
S’hi pot arribar en transport públic?
Sí, però només s’hi pot arribar per carretera. Andorra no té tren (es pot arribar a les portes d’Andorra en tren des de la banda francesa), però sí que hi podeu arribar de les següents maneres:
- Bus: hi ha connexió directa en bus amb ciutats com Barcelona, la Seu d’Urgell, Lleida, Saragossa, Burgos, Soria o Valladolid. Des de França hi ha bus directe des de Tolosa i des de Portugal, hi ha connexions en bus amb Bragança, Mirandela, Vila Real, Viana do Castelo, Porto, Guimarães o Vila Praia de Âncora). Aquí podreu consultar totes les connexions i companyies.
- Avió: des de l’aeroport Andorra-la Seu. Hi ha vols setmanals freqüents cap a Madrid. També hi ha a un radi de 200 km els aeroports de Barcelona, Tolosa, Carcassona, Perpinyà, Girona-Costa Brava, Barcelona el Prat, Reus i Alguaire.
Altres curiositats sobre Andorra
- És l’únic co-principat del món: té dos prínceps foranis que fan la funció de cap d’Estat, que són el president de França i el bisbe d’Urgell (escollit pel Vaticà)
- Sí que tenen cap de govern, escollit en eleccions. Hi ha actualment 4 partits; liberal, socialdemòcrata, demòcrates i el Tercera Via.
- Com que el Vaticà és cap d’estat, és un dels pocs països del món en què l’avortament és il·legal (tot i que darrerament s’està obrint una via per canviar la legislació)
- Andorra no forma part de l’espai Schengen i per tant hi ha controls físics a les 2 fronteres. Però són controls molt arbitraris, de vegades et toca, de vegades no.
- Els ciutadans de fora la Unió Europea necessiten un visat especial per entrar a Andorra. Per fer turisme al país sempre s’ha de trepitjar sí o sí, territori de la Unió Europea, ja que és l’única manera d’arribar-hi
- Té el Parlament més petit d’Europa: es diu Consell General i el formen 28 membres. És també un dels més antics i un dels parlaments més antics d’europa, es de 1419 i el més petit
- Mal ens pesi, avui encara és l’únic país del món en què el català és idioma oficial. Amb tot, són trilingues i a les escoles s’ensenya català, castellà i francès.
- Malgrat tot, la tercera llengua que més es parla (més que el francès) és el portuguès. És un país ple de portuguesos. La immigració de Portugal es remunta als anys 80, quan el país va perdre les seves colònies i la crisi que va patir amb la dictadura de Salazar.
- No hi ha exèrcit ni n’ha tingut mai. En casos excepcionals s’ha fet una crida sometent per crear una milícia popular formada per homes de 21 a 61 anys. De fet, per llei els homes cap de família poden tenir una arma a casa.
- Sí que tenen policía pròpia amb una unitat especial contra el terrorisme
- No ha tingut mai moneda pròpia: han funcionat amb pessetes i francs i ara, euros. En teoria des del 2018 ja no està considerat un país paradís fiscal
- Des del 2015 fabrica les seves pròpies monedes d’euro amb 4 dissenys: un isard, l’església de santa coloma, la casa de la vall i l’escut del país a les monedes de 2 euros.
- Hi ha més de 1.000 botigues que només tanquen 4 dies a l’any:
- 1 de gener
- 25 de desembre per Nadal (però no per Sant Esteve)
- 14 de març: Dia de la Constitució (si coincideix amb cap de setmana, el sector comercial restarà obert)
- 8 de setembre: Nostra Senyora de Meritxell, patrona d’Andorra
- A la bandera hi ha dues vaques
- La pena de mort es va abolir fa res, el 1993. Tot i això, l’última vegada que es va aplicar va ser 18 d’octubre del 1943: Pere Areny Aleix, de 29 anys i de Canillo, fou afusellat per haver assassinat el seu germà, Antoni Areny Baró
- L’esquí és l’esport nacional i és una assignatura obligatòria a l’escola
- A la Universitat d’Andorra presencialment només s’hi pot estudiar ADE, Informàtica, ciències de l’educació, d’infermeria i infermeria obstetricoginecològica. Virtualment també s’imparteixen les carreres de comunicació, dret, humanitats i llengua catalana.
- Només hi ha un hospital, tenen empresa d’aigua i electricitat pròpia i seguretat social amb copagament (l’estat paga el 75% de les visites als ambulatoris, el 90% del cost de les hospitalitzacions)
- Té una presó: el centre peniternciari de la Comella on hi caben uns 142 interns
- És el cinquè país amb l’esperança de vida més alta (92 anys les dones, 88 anys els homes)
- El país es divideix en 7 parròquies (que vindrien a ser les nostres comunitats autònomes) governades pels comuns (que vindrien a ser els nostres pobles)
- Andorra la Vella és la capital europea situada a més alçada, a 1.000 metres sobre el mar
- Tenen un IVA superreduit i això és el que sempre ha fet que els productes fossin una mica més barats. Però darrerament, ja no hi ha diferència en pràcticament res. Per les poques coses que val la pena encara és per fer canvis de pneumàtics al cotxe i per omplir el dipòsit de gasolina o gasoil.
- És un país petfriendly. Els gossos poden entrar a les botigues i restaurants
- Només el 4% del seu territori està urbanitzat: el 90% son muntanyes, boscos i llacs
- Després del Vaticà, és el país del món amb més museus per quilòmetre quadrat! N’hi ha més de 20!
- Hi ha més de 300 km de pistes, el domini esquiable més gran del sud d’Europa
- Conreen vi i, també, són productors de tabac.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…