Imatge panoràmica de Schynige Platte a Suïssa

Coses que cal saber per viatjar a Suïssa

Un recull de consells que cal tenir en compte si voleu viatjar a Suïssa. Juntament amb algunes cursiositats que heu de saber per enetendre com funciona el país i que a nosaltres ens van sorprendre.

Tots els posts sobre Suïssa

Es necessita passaport per viatjar a Suïssa?

Per viatjar a Suïssa no fa falta tenir el passaport. Encara que Suïssa no forma part de la Unió Europea, sí que és espai Schengen (lliure circulació entre ciutadans europeus) i per tant amb el DNI és suficient (encara que viatjar també amb el passaport ami està de més). No s’ha de pagar visats per entrar.

Es necessita assegurança de viatge?

Per viatjar a Suïssa és més que recomanable una assegurança de viatge. Com que no és un país de la Unió Europea, la cobertura sanitària pública europea no està inclosa però s’aplicarien els mateixos imports que paguen els mateixos suïssos. És un país en el qual hi ha copagament dels serveis sanitaris, per tant hauríeu d’assumir costos com ara els del servei de l’ambulància o visites. Nosaltres sempre fem servir l’assegurança de viatge Iati (tindràs un 5% de desecompte si la contractes amb el nostre enllaç).

Hi ha controls fronterers per carretera?

En general, no. Sí que hi ha punts fronterers però no hi ha controls habitualment. No trobareu policia demanant documentació si arribeu al país per carretera. Per circular per Suïssa, encara que no és país membre de la Unió Europea, no cal fer-ho amb el carnet de cotxe internacional.

Hi ha peatges?

No, com als seus països veïns d’Àustria, a Suïssa està implantat el sistema de vinyeta per transitar per qualsevol carretera. Però a Suïssa, s’ha de pagar l’any sencer encara que només circulis per les carreteres una hora. Costa 68 euros i es pot tramitar online. També podeu comprar l’enganxina física en gasolineres, oficines de correus, estacins de servei, …

  • Obligatori per cotxes, motos i autocaravanes
  • Es pot tramitar online (QR) o enganxina física
  • Té validesa de 14 mesos (encara que la compris mig any passat)
  • Validesa de l’1 de desembre al 31 de gener de l’any següent
  • Els remolcs necessiten la seva etiqueta pròpia

És cara la benzina?

Molt, moltíssim, com tot en general en aquest país. Nosaltres ens vam trobar que era més car el dièsel que la gasolina (pels impostos als contaminants). Així que ompliu bé el dipòsit abans de trepitjar Suïssa!

L’aparcament és gratuït?

Sí, a la majoria de llocs (excepte a les ciutats) o funcionen amb disc horari. Així com en general els preus de tot són elevadíssims, almenys aparcar és gratuït.

Cal canviar moneda?

Nosaltres som partidaris sempre de no portar cash a sobre i pagar durant els viatges amb targeta (fem servir la Revolut i la targeta Wise que tenen una comissió molt baixa per canvi de moneda). Però és cert que en alguns càmpings ens vam trobar que només admetien monedes i que en necessitareu, per exemple, per les ditxes de pagament en aquests establiments o l’eletricitat en àrees AC. Però sí que és cert que en molts llocs accepten euros. Els bitllets francs, per cert, són molt colorits i bonics.

Tindrem dades d’internet?

No hi ha roaming europeu a Suïssa de manera que no podreu fer servir les vostres dades d’internet del mòbil allà. Els clients de Vodafone es veu que sí, per això. Però podeu agafar una targeta de prepagament e-sim d’Holafly i viatjar amb dades durant un període de temps limitat. Per exemple, hi ha targetes per a 5 dies de durada (19 euros), 10 dies 34 euros o 15 dies 47 euros. Els preus amb Holafly són iguals que si ho gestioneu a través de l’operadora local Swisscom (a nosaltres ens va costar 17 euros una targeta per una setmana i amb dades limitades) i l’avantatge és que amb Holafly hi ha dades il·limitades (no se us acabaran) i que podeu instal·lar-la i contractar-la just abans de començar el viatge des de casa vostra i no haver de pagar a una moneda estrangera.

Què en fem de la brossa?

Un dels problemes que ens vam trobar viatjant en autocaravana per Suïssa és amb el reciclatge. És un país ultrareciclador, fins al punt que separen el cartró del paper o les llaunes dels plàstics i envasos. Separen meticulosament i la brossa en general l’han de dispositar en unes bosses especials amb una etiqueta oficial que han de treure en uns dies concrets sota amenaça de multa. Per aquest motiu els contenidors generals del carrer estan tancats amb candau! I és clar, això viatjant amb autocaravana és un megaproblema perquè no sabíem què fer-ne de les deixalles que generàvem. Tots sabem que l’espai a les autocaravanes és limitat i no ens permetia fer una selecció de residus tan ultraconcreta com la que fan els suïssos. I fora dels càmpings, on sí que hi ha centres recicladors, no podíem llençar la brossa enlloc. Vam optar per fer bossetes petites i anar-les sipositant en escombraries petites de carrer i vigilant que no ens veiés ningú…

Són cars els supermercats?

En general els preus dels productes com el menjar en els supermercats són una miqueta més cars que a casa nostra, però no escandalosament cars. Alerta segons quin producte que sí us podeu enganxar els dits, com ara les cerveses. De totes maneres, hi ha supermercats barats de marques com Aldi o LIDL on podreu comprar productes a un preu similar al de Catalunya. El que sí que és caríssim, caríssim, són els restaurants. Penseu que un menú per 4 al McDonals ens va superar els 40 euros, el doble del que costa a Catalunya…

Els suïssos són…

Respectuosos, educats, servicials i entranyables… entranyablement rics, això sí. Tenen un país exageradament ordenat i net, fins i tot les làpides dels cementiris estan dipositades en un ordre i pulcritud estricta…

Fan servir un altre tipus d’endoll?

Sí i no. És a dir, ells fan servir un endoll de tres clavilles que es diu tipus ‘J’ però que sol ser compatible amb els endolls nostres, els tipus ‘C’. És a dir, nosaltres no tindrem problemes per fer servir els nostres aparells electrònics i en canvi si els suïssos venen a Catalunya, sí. De totes maneres, sempre recomanem viatjar amb un adaptador d’endolls universal com aquest.

Quin sistema polític hi ha a Suïssa?

A Suïssa no hi ha ni rei ni primers ministres ni president. El país està governat per un executiu de 7 membres i majoritàriament ho decideixen tot en referèndum.

Una curiositat militar…

El servei militar encara és obligatori a Suïssa. A banda dels mesos de servei, els homes obtenen formacions recordatori al llarg de la seva vida sobre l’ús d’armes. Encara que sembli contradictori amb el seu tarannà de neuralitat, és un dels països amb més armes per habitant. Sabíeu que tenen el país ple de búnquers? a les cases particulars, als hosìtals i edificis públics, … tots tenen búnquers per protegir la població en cas de necessitat.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Abans d'enviar el formulari, dóna un cop d'ull a la informació bàsica sobre protecció de dades aquí.

La titularidad de este sitio web, www.elmonensespera.com, la ostenta: NORMA LEVRERO SUBIRANA

NIF: 52166399F Dirección: Moll 13A Teléfono de contacto: 687999081 Email de contacto: elmonensespera@gmail.com

Desplaça cap amunt
Resum de la privadesa
El Món ens Espera

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.