El Pallars Jussà amb nens: resseguint les petjades de dinosaure

Us fem tres propostes diferents d’activitats i excursions per fer amb canalla si visiteu la comarca del Pallars Jussà. Una caminada fàcil per veure petjades de dinosaure, un estany espectacularment rodó i un poble pintoresc, Llimiana, on descobrim l’església amb els absis més alts de Catalunya i la casa d’un personatge ben peculiar i amb una història ben interessant al darrere. Són tres propostes idels si feu estada a l’hotel Terradets, que us recomanàvem en aquest post si visiteu la comarca del Pallars Jussà i que complementen la visita al congost de Mont-rebei

Les petjades de dinosaure d’Orcau

En aquesta zona del Pallars Jussà hi van viure els darrers dinosaures d’Europa abans que s’extingissin fa 70 milions d’anys. D’aquells darrers èssers n’han quedat les seves empremtes i es poden visitar en diferents punts. Un dels de més fàcil accés és al poble d’Orcau, on podreu veure un seguit de petjades en una gran paret de pedra. Corresponen a uns titanosaures de 12 metres de llarg i que van campar per aquestes terres quan aquí hi havia un mar.


Per arribar-hi, aparqueu el cotxe a l’entrada del poble d’Orcau (hi ha un petit aparcament habilitat). En el seu extrem sud ja veureu el cartell que indica el camí cap a les petjades. És un recorregut curt de 700 metres, prou planer i fàcil per fer amb canalla (no és accessible amb cotxet, si porteu nadons caldrà utilitzar algun sistema de porteig). En 10 minuts per un camí d’alzines velles i oliveres, arribareu a una gran paret on hi ha les petjades pintades perquè sigui fàcil de reconèixe-les. L’accés és gratuít i a l’aire lliure i també podeu fer visites guiades a través del Geoparc Orígens.

Una de les coses que us sorprendrà és que les petjades estan en una paret vertical. L’explicació la trobareu als panells informatius i a una audioguia que es pot descarregar amb un codi QR. Les petjades es van fer en una zona fangosa i els sediments al damunt es van solidificar. Després es van formar les muntanyes dels Pirineus i per això avui les podem veure en una paret vertical.

Trobareu més propostes relacionades amb els dinosaures per visitar a la zona en unes rutes en cotxe en aquest enllaç.

Els estanys de Basturs


Els de Basturs són juntament amb Montcortés i Banyoles els únics estanys que no són d’orígen glacial a Catalunya. Això vol dir que es van formar per l’erosió de l’aigua subterrània de les roques calcàries, que va fer el terra s’acabés esfondrant com un esvoranc. El de Basturs és el més curiós perquè és un estany perfectament rodó i molt accessible per visitar-lo.

Per arribar-hi es pot accedir en cotxe des del poble de Conca o Figuerola d’Orcau. A tocar de l’estany hi ha un petit aparcament (s’hi arriba en una pista forestal fàcil que us deixem indicat al mapa de l’inici del post). Llavors només cal caminar 2 minutets fins a l’estany. Hi ha 2 camins: un que va directe i l’altre que voreja l’esnay gran per un bosc de ribera molt bonic. A l’estany gran hi ha un petit mirador i una taula de pícnic. A mig camí, veureu les indicacions per arribar a l’estany petit, que es pot contemplar des d’una torre-mirador.


Llimiana, poble pintoresc

Llimiana és un poblet petitet i bonic alçat amb vistes al pantà de Terradets. Té l’església amb els absis més grans de Catalunya. És del segle XI i dóna una idea de la importància del poble durant l’edat mitjana. De fet, se la coneix com la catedral de la Conca. També conserva un retaule que es va salvar de ser cremat durant la Guerra Civil perquè els veïns el van protegir. I a dins, una verge de la Cinta, venerada per les dones que es volen quedar embarassades. També conserven en perfecte estat la maquinària d’un rellotge de soneria.

Però si hi ha una visita indispensable per fer a Llimiana és la casa del doctor Bonifaci, un personatge que va exercir de metge al poble (i va ser director general d’Assistència Social del govern de la República) fins que va arribar la Guerra Civil i es va haver d’exiliar perquè era comunista declarat. Era tan tan comunista que va marxar a exercir a Rússia. Josep Bonifaci Vva tornar a principis dels anys 70 i va morir a Llimiana amb un prec: que casa seva seguís sent el consultori del poble i una casa museu. I així ha estat. La casa conserva tot el mobiliari de principis de segle XX, la documentació, estris de metge i biblioteca i serveix per explicar com era la vida en aquella època. Les visites són guiades per l’Eli, una encantadora guia del poble que té la mà trencada amb les criatures, així que us la recomanem molt!

A Llimiana, a més a més, hi tenen una dona que treballa la forja, per això trobareu pels carrers del poble molts elements en baranes i passamans animalets fets de forja preciosos, com cargols.

Altres propostes per fer al Pallars Jussà

I per menjar et recomanem…

Pallars Jussà

Bufet fonda Terradets

A 15 minuts de Llimiana, a la carretera entre Balaguer i Tremp hi ha l’hotel Terradets, del qual us en parlem en aquest post. Té 3 restaurants i el que us recomanem és el bufet. Habitualment hi ha 4 plats de primer i 4 de segons per triar, totes les propostes amb productes de qualitat i de temporada. Sopes, amanides, entrants calents i freds, fideuada o paella, carn, peix i un ampli assortiment de postres. Un bufet de qualitat a molt bon preu. Al restaurant ‘El llac’ al costat ofereixen un menú més sofisticat per 25 euros.

Preu: 15 euros entre setmana (12 euros els nens) / 18,5 els caps de setmana



Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.

Abans d'enviar el formulari, dóna un cop d'ull a la informació bàsica sobre protecció de dades aquí.

La titularidad de este sitio web, www.elmonensespera.com, la ostenta: NORMA LEVRERO SUBIRANA

NIF: 52166399F Dirección: Moll 13A Teléfono de contacto: 687999081 Email de contacto: elmonensespera@gmail.com

Desplaça cap amunt
Resum de la privadesa
El Món ens Espera

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.