Les Botigues Museu de Salàs de Pallars

Som als volts del 1900 i obrim les paradetes d’un poble llunyà del Pallars. La barberia, el colmado, la farmàcia, la merceria, l’estanc i els bars. La vida quotidiana. Aquest viatge en el temps es pot fer a Salàs de Pallars, on un historiador particular s’ha dedicat durant anys a recopilar objectes del dia a dia per explicar als seus alumnes l’evolució dels darrers 100 anys. I ara es poden visitar les botiguetes, com si el temps no hagués passat.

Com visitar les botigues museu

Per visitar les botigues museu s’ha de fer una reserva prèvia (la podeu fer a la web o per telèfon). Fan visites guiades en grups petits els dimarts, els dijous, els dissabtes, els diumenges i els festius. L’entrada costa 6 euros els adults i els menors de 8 anys tenen entrada gratuïta. Més informació dels preus aquí. La visita dura una hora i mitja.

En època de Covid el que fan són les explicacions a la plaça i al carrer i després us deixaran una estona per entrar, en grups familiars, a cada una de les botigues.

És una visita molt interessant per fer tant la gent gran, que recuerarà en els objectes dels anys 60-70 records de la seva infantesa, com per fer amb nens i nenes, que descobriran com eren i què venien les botigues fa molts anys al nostre país. Un lloc per observar, descobrir i preguntar.

El colmado, la farmàcia i l’estanc

El colmado és la més gran de les botigues de Salàs i la primera que va començar a fer en Siscu Farràs. A aquest historiador i professor, la recol·lecció d’objectes li servia per explicar als seus alumnes l’evolució de la vida quotidiana entre 1870 i 1970.

Al colmado, hi venien una mica de tot, des de productes de bellesa a licors, cafè, espècies. Hi podreu veure, per exemple, el primer paper de vàter que vam tenir a Catalunya, o la irrupció de l’art a la publicitat amb el primer cartell de Ramon Casas per Anís del Mono.

A la farmàcia s’hi conserven els estris que feien servir els apotecaris per fer els seus remeis, abans de l’aparició dels medicaments. I també les primeres píndoles i medicaments de principis del segle XX.

Si us agraden les farmàcies antigues, no oblideu visitar les dues més antigues de Catalunya: la farmàcia Esteva a Llívia i la de Tomàs Balvey a Cardedeu.

L’estanc en molts pobles petits compartia espai amb la central telefònica. És el cas de Salàs de Pallars, on s’hi ha conservat el telèfon i també tota mena de paquets de tabac.

La merceria, el quiosc i la barberia

A la merceria de Salàs hi conserven les bates, les vetes, les colònies, maquillatge i altres productes de bellesa.

També hi ha un petit quiosc, amb revistes infantils de fa 50 anys, joguines i petits objectes col·leccionables.

La barberia és l’única de les 8 botigues que es poden visitar a Salàs de Pallars que és al lloc original. Hi podreu veure estris com la navalla i la gilette i descobrireu el per què dels colors vermell, blau i blanc que tant característic fa els cartells de les barberies.

Un petit poblet amb 3 cafès

Salàs de Pallars havia acollit una important fira ramadera que portava fins a 3.000 firaires en aquest petit poble. Això va fer que el poble arribés a tenir fins a 3 cafès, dos dels quals s’han conservat fins ara. Eren cafès per fer trobades, menjar i beure i també espectacles amb piano. Un dels cafès és la seu del museu de les botigues de Salàs, on comença la ruta i l’altre és on acaba. Un cafè amb futbolí, billar i la la televisió, que va irrompre al lleure als anys 60.

Les fires a Salàs es van acabar quan el tractor va substituir les mules i les fires ramaderes van deixar de tenir utilitat.

Gerri de la Sal

Una altra de les visites que us recomanem a la vora és al poblet de Gerri de la Sal, encaixonat entre muntanyes. Hi passa la Noguera Pallaresa i si creueu el pont romànic i feu una caminada per l’altra banda de la riba, arribareu a un dels monestirs més antics (i que va arribar a ser un dels més rics) de Cataunya.

Santa Maria de Gerri està documentat l’any 807, entre segles IX-X i va funcionar com a monestir fins a 1835, amb la desamortització de Mendizabal.

L’interior de l’església és encara més pur i romànic. Destaquen els capitells que parlen del bé i el mal. De juny a setembre es pot visitar matí i tarda i la resta de l’any, visites concertades.

A l’estiu (juliol i agost), a Gerri de la Sal podreu visitar el Museu de la sal i les antigues salines. És justament a l’estiu quan fins a la primera meitat del segle XX encara s’extreia sal de la font Salada. La sal era ja durant l’epoca romana un bé preuat: servia per conservar la carn i el peix i es creu que la construcció del monestir tenia l’objectiu de controlar la producció de sal.

I per menjar et recomanem…

Restaurant Beltran (Salàs de Pallars)

És un restaurant familiar que també té hotel, a l’entrada de Salàs de Pallars. Molt bona qualitat preu. Dels restaurants que quan demanes una sopa et deixen el perol a taula. Plats tradicionals: canelons, faves, macarrons, peus de porc, guisats, brasa.

Preu: Menú entre setmana 15 euros / menú cap de setmana 17 euros (no inclou begudes)

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *