Si us esteu plantejant… ‘on viatjo amb el meu bebè?’ aquest post us interessa. Us fem un recull de propostes de països idels per viatjar amb nadons o nens petits. Són països i ciutats on trobareu comoditats, un clima d’estima a la família i propostes d’activitats pensades per gaudir pares i fills. Hi ha idees tant dins el territori espanyol, a Europa com en altres continents. Abans de començar el viatge, feu un cop d’ull al post sobre tot el que cal saber per viatjar en avió amb bebès i nens petits.
Alguns consells abans de començar
Des del naixement
Normalment les companyies aèries permeten l’entrada a bebès de a partir de 7 dies de vida. Fins als 24 mesos, no paguen seient a l’avió (a no ser que el demaneu expressament), només paguen taxes. Així que és el moment d’aprofitar-ho per viatjar amb ells! En aquest post trobareu consells específics per viatjar amb nadons a l’avió.
Dels 4 als 6 mesos
Els primers 4 mesos dels bebès són els més fàcils per viatjar. Podeu anar on vulgueu. Els nadons estaran bé sempre que estiguin amb els seus pares, així que el porteig, els braços, els cotxets, el pit o el biberó seran suficient. Només haureu d’adaptar-vos al seu ritme dels àpats, sobretot, però podeu fer ciutats com muntanya. Potser un tipus de destí menys còmode en aquesta etapa és la platja, ja que no és fàcil accedir-hi amb cotxet i heu de garantir ombra pel nadó. Algunes idees de destins que us recomanem en aquesta etapa seria un recorregut per la Toscana, les muntanyes de Suïssa i Àustria a l’estiu, el sud de Tenerife a la tardor o ciutats com Nuremberg, Estocolm, Estrasburg o Brussel·les.
L’etapa de gateig
Segons la nostra experiència, el període més complicat per viatjar amb un nadó és quan gateja. No tots els terres del món estan preparats per ser gatejats. I de vegades, i encara més si és a l’hivern, la cosa es complica més perquè costa trobar aquests espais on deixar-los fer aquest moviment lliure de perills i brutícia. Si viatgeu en època de fred i pluja, busqueu una ciutat amb museus interessants, on pugueu deixar-los gatejar. Aquí us expliquem la nostra experiència a Brussel·les, per exemple, amb una bebè de 9 mesos. Si viatgeu en època de bon temps, busqueu alguna ciutat amb parcs xulos on fer vida a la gespa, o una zona de platja on puguin experimentar amb la sorra. Aquí podreu llegir la nostra experiència amb una bebè de 11 mesos a Fuerteventura a l’hivern, per exemple.
L’etapa del menjar sòlid
Quan els bebès deixen de banda la lactància és quan comença el mambo dels viatges! D’entrada, la nostra recomanació és que si és un tema que us atabala, opteu per allotjar-vos en apartaments on tindreu la vostra cuina per cuinar el que vosaltres considereu i a la manera que consiereu. Tindreu els vostres propis horaris i no dependreu de ningú. És el més semblant a estar a casa. Si són pocs dies de viatge, 3-4, no descarteu tampoc, fer estada en un hotel. N’hi ha que són molt familyfriendly i sempre podeu demanar que us facin algun plat especial (una mica de pasta, o arròs, o un pollastre a la planxa). Una altra bona alternativa és fer un dels àpats a l’hotel si és un bufet. Hi solen tenir sempre sopes i cremes de verdures, complements de l’amanida que us poden servir com ara tomàquets, i carn i peix a la planxa. En aquest post us expliquem alguns consells per viatjar amb nens d’un any als Estats Units.
L’etapa dels primers passos
Finalment, per l’etapa en què ja comencen a caminar i volen ser autònoms. Entre l’1 i els 2 anys us desaconsellem les ciutats, si podeu. O almenys, ciutats amb poques places i parcs. Si us surten uns fills com els nosres molt amants de caminar autònomament i poc amants del cotxet, no tindreu més alternativa que passejar per la ciutat amb ells de la mà. I hi ha ciutats caòtiques que no són aptes per aquest desafiament. Busqueu alternatives més en contacte amb la naturalesa on puguin córrer lliurement tot el que vulguin. En aquest post us expliquem la nostra experiència a les illes Lofoten de Noruega amb un nen de dos anys i en aquest post, coses que es poden fer amb nens petits a la ciutat de Kuala Lumpur.
Els bebès s’allotgen gratis fins als 3 anys als hotels
Fins almenys als 2 anys a la majoria d’hotels els nadons s’allotgen gratis en una habitació doble. Per tant, podeu fer la cerca de l’hotel buscant directament per 2 adults. Ara bé, 2 coses que heu de tenir en compte:
- Comproveu que els menors siguin benvinguts a l’establiment, no acabeu en un hotel que sigui només per adults
- Informeu sempre amb un missatge privat que viatjareu amb un nadó, encara que no necessiteu bressol, per assegurar-vos que s’hi poden allotjar gratis o que us informin de la tarifa especial per nadons.
A propet podeu començar per…
Vall de Núria: accessible amb cotxet
Si voleu fer una escapada d’alta muntanya però que no sigui especialment difícil la logística amb cotxet, la vostra opció a catalunya és la Vall de Núria. S’hi arriba en cremallera i podreu pujar-hi el cotxet i també desplaçar-vos per l’entorn i instal·laccions de l’hotel, restaurants i santuari amb cotxet. Però també podreu fer caminades i deixar el cotxet aparcat a un servei d’aparcaments per cotxets que funciona amb monedes d’un euro (com els carros de la compra, lligats amb cadenes). Hi ha canviadors, sala de lactància i dispensari mèdic. Si teniu criatures que comencen a gatejar o a fer els primers passets, a l’estiu hi ha una esplanada enorme entre el santuari i el llac ideal per anr-hi amb petits. Us expliquem la nostra experiència en aquest post.
Les illes balears: Menorca i Formentera
40 minuts de vol ens separen d’aquest petit paradís que tenim tant a prop de casa. I fins i tot hi podeu anar en ferri amb el vostre cotxe (i omplir-lo de catxibatxes infantils que potser penseu que necessitareu). De totes les illes, les que més us recomanem per anar amb nens petits són Menorca i Forementera. Menorca per la mida, 40 minuts de punta a punta, i platges tranquil·les i de poca fondària per banyar-se amb nens. I Formentera, que encara és més petitoneta, pel ritme slow que podeu agafar: també té platges de sorra de les que no cobreixen, sense onades i tranquil·les. Els millors mesos per anar-hi: maig, juny, setembre i prinicpis d’octubre.
Les illes Canàries: Lanzarote i Fuerteventura
Les illes Canàries són ideals per viatjar-hi a qualsevol època de l’any, ens hi separen 4 horetes d’avió. El gran avanatatge és que sempre sempre és primavera, de manera que és una molt bona opció si voleu fer una escapada a ple hivern fugint del fred. Abrigar i desabrigar a bebès i criatures petites és un maldecap així que calçar-se unes xancletes i la màniga curta sempre ho fa tot més fàcil. I esquivareu refredats! De totes les que més us recomanem per facilitats (vols directes des de Barcelona) i mida i tipus de carregeteres (es recorren senceres en una hora i la majoria de carreteres són sense corves) són Lanzarote i Fuerteventura.
Una escapada en cotxe o tren a França
El país veí sempre és una bona opció si no voleu agafar un avió amb nadons o criatures petites. El tren és un mitjà de transport que recomanem moltíssim per anar amb ells, ja que no hi ha límit d’equipatge, podreu portar qualsevol tipus de cotxet i menjar a bord i us portarà de centre a centre de la ciutat. La llàstima és que de Barcelona només podem anar cap a París, però fent trasbord, penseu que s’obren le sportes de tot Europa! En aquest post us expliquem la nostra experiència en tren de Barcelona a París. I si preferiu el cotxe (pels preus elevats del tren) us podem recomanar algunes zones properes com la Catalunya Nord, l’Arièja o les ciutats de Toulouse i Montpeller.
Explorem Europa amb bebès!
La ciutat de Copenhagen
Si hi ha una ciutat europea que us recomanem sempre per anar amb bebès o nens molt petits és Copenhagen. D’entrada perquè és una ciutat molt plana per la qual no tindreu problemes per moure-us en cotxet; no és massa gran i molt còmode per visitar i finalment, per la seva proposta de parcs infantils i espai lliure que té, museus pensats per les criatures i cafeteries, restaurants i botigues molt familiars. I això, li hem de sumar un petit parc d’atraccions al centre mateix de la ciutat! Us donem més detalls en aquest post.
Estocolm: la ciutat amb una illa plena de museus per nens
Una altra ciutat ideal per viatjar amb nens petits i bebès és la d’Estocolm. D’entrada perquè és una ciutat plana i no massa gran i, a més a més, molt més econòmica que Copenhagen. Però sobretot, per l’oferta cultural adreçada a la canalla petita. Per exemple el museu Junibaken està pensat per als més petits: hi ha sales de joc indoor tematitzades en la literatura infantil sueca (ideal 2-10 anys) i especialment en la Pippi Langstrump. També hi ha Skansen, un museu a l’aire lliure amb granja, zoo, molts parcs infantils i rpopostes a cobert per conèixer com era la vida dels suecs segles enrere. Si teniu criatures petites amants dels vaixells, llavors heu d’anar al Museu Vasa que conserva el vaixell més gran i més antic del món. I per acabar, la sala infantil del Museu Nobel i el parc d’atraccions Grona Lund, que són a tocar del centre de la ciutat. Us en parlem en aquest post.
Nuremberg: la ciutat de les joguines
Una altra ciutat que us recomanem per anar amb nadons o criatures molt petites és Nuremberg, a Alemanya. És una ciutat on hi ha moltes empreses fabricants de joguines (s’hi celebra una fira puntera del sector) i això es nota. El mercat de Nadal, per exemple, té una zona a cobert on les criatures poden jugar i resguardar-se del fred. Hi ha parcs, el museu d eles joguines, un parc de les olors i molt a prop dos parcs temàtics de referència: Playmobil FunPark i Legoland Alemanya. A més a més é suna ciutat petiteta, molt abastable per fer amb cotxet i passejant. Us n’expliquem la nostra experiència en aquest post.
Escòcia: prats verds i espai per córrer
Si ja teniu petits que comencen a caminar, us recomanem buscar algún país amb molts prats, platges i epsai natural per on puguin córrer. Escòcia és un dels nostres països preferits per precticar aquest ‘espai lliure per córrer’ és Escòcia. És especialmnet espectacular l’illa de Skye, les Highlands, resseguir el llac Ness, … Si fa bon temps, sempre trobareu un raconet per estendre la manta i gaudir asseguts amb el vostre nadó mentre fa els primers passos.
Les platges extenses de Noruega i els seus fiords
Una altra destinació que us proposem si necessiteu és espai per córrer, platges per jugar amb la sorra sense torrar-vos de calor i patir per les cremades i verd, molt verd, és Noruega. Nosaltres hem estat a les illes Lofoten: un paradís espectacular amb temperatures moderades (és una anomalia climàtica ja que tot i estar dins el cercle polar àrtic, les corrents calentes del golf de Mèxic van a morir allà i atemperen la temperatura tot l’any). L’únic inconvenient a l’estiu és el sol de mitjanit: heu de tenir present que no es fa de nit de juny a pràcticament setembre, per si no teniu criatures acostumades a dormir amb llum! Us expliquem la nostra experiència en aquests posts.
En ferri a Itàlia: sense patir pel menjar
Una proposta per si se us fa una muntanya el fet de reduir equipatge amb bebès (m’ho enduria tot!) i si us fa pànic què menjaran fora de casa. Solució: carregueu el cotxe amb tot el que creieu que necessitareu (hamaca i babycook inclòs al maleter), aneu en ferri fins a Civitavecchia amb Grimaldi Lines i gaudiu del bon menjar a Itàlia. Això és el que vam fer nosaltres amb el primer viatge amb el nostre nadó de 2 mesos. I ens va anar molt bé per deixar anar les primeres pors. En aquets cas, vam fer un viatge per la Toscana amb el nostre cotxe i vam instal·lar-nos a una ciutat molt familiar, petita i bonica: Lucca. La pasta és un aliment ideal pels nadons que comencen a tastar nous aliments! Aquí t’expliquem la nostra experiència a Itàlia amb un nadó de 2 mesos.
Suïssa i els parcs infantils d’alta muntanya
Un altre país on els nens i nenes petits són benvinguts és Suïssa. També és ideal per fer aire lliure a tope i no passar calor. A la majoria de cremalleres i estacions de muntanya trobareu parcs infantils, super xulos tots, amb propostes per jugar amb la sorra i amb els sentits. Us recomanem, per exemple, pujar al cremallera Schynigie Platte, que és apte per fer amb nadons. Alerta que hi ha molts telefèrics que no podreu agafar amb nens i nenes menors de 3 anys perquè pugen ràidament d’alçada i no es recomana amb nadons petits. Aquí trobareu tota la informació sobre Suïssa amb nens.
Fora d’Europa us recomanem…
Els Estats Units: un país enorme amb tot el que vulgueu
Si us preocupa el tema mèdic, què farem si el bebè es posa malalt, la solució als vostres neguits és buscar un país prou occidental com per tenir una bona estructura sanitària. Els Estats Units és un d’ell, però no viatgeu MAI sense una asseguraná de viatge que inclogui cobertura mèdica a l’estranger si no voleu deixar-vos tots els estalvis en una consulta al metge. En aquest post us expliquem per què cal viatjar amb assegurança en família. Dit això, els Estats Units és un país punter i on hi ha els millors hospitals del món, per tant en aquest sentit estareu tranquils. I d’oferta turística per anar amb nadons també: des de grans ciutats com Nova York, Boston, Chicago, San Francisco o Los Angeles, fins a parc naturals brutals a Arizona i Utah o zona de platja càlida tot l’any als cayos de Florida. Nosaltres, per exemple, vam fer una ruta de Memphis a Nova Orleans amb el nostre fill d’un any.
Japó exòtic i modern
Un altre país on trobareu una bona xarxa sanitària i molta seriositat és el Japó. La pega és que queda molt lluny i són moltes hores de vol. Però el respecte i l’admiració que tenen en aquest país pels nens (i sobretot els occidentals) us farà caure la baba i triomfareu allà on aneu amb ells! Els nadons obren moltes portes i al Japó, encara més! Un altre motiu per anar-hi és que el menjar és sa i variat! podreu menjar arròs, ramen, peix fresc cuinat a la planxa, sopes, …. En aquest post us expliquem una ruta bàsica per fer al país nipó.
Malàisia i Singapur, el sud est asiàtic més occidental
Si hi ha dues ciutats al sud est asiàtic més properes a Europa que a Àsia són Kuala Lumpur i Singapur. Tenen també uns hospitals punters i moderns, així que podeu estar tranquils en aquest sentit. A més a més, hi ha molta oferta d’oci i espais pensada pels petits. En aquest post trobareu un recull d’activitats per fer amb nens a Kuala Lumpur, la nostra experiència a les illes Perhentian i en aquest, a Singapur. A més a més en aquests dos països el menjar és molt barat i els petits gaudiran amb plats d’arròs i noodles!
Destins que no recomanem especialment amb nens petits
Finalment, us fem un llistat de llocs que descartaríem viatjant amb nens. No és que sigui impossible, però no són els destins més ideals per anar amb criatures petites i us diem el per què:
- Lisboa i Porto: són dues ciutats plenes de pujades i baixades, carrers estrets i amb llambordes. No podreu portar cotxet, s’ha de portejar i no sempre les voreres són accessibles.
- Islàndia: tot el que té de brutal aquest país ho té de dur. Climàticament parlant, és un país on hi fa un vent bèstia molt sovint i on podeu enganxar molts dies de pluja. No és que no s’hi pugui anar amb nadons, i tant que sí, però heu de tenir clar que la climatologia no és cap broma (i pot arribar a ser perillosa). Això i que us pasareu el dia abrigant i desabrigant la vostra criatura!
- Marràqueix i Fes: és viable anar-hi amb nens petits, però cal tenir present dues cosetes. La primera és que són ciutats de carrers estrets, amb molta gent i trànsit. No us recomenem que hi aneu amb cotxet sinó portejant. La segona és el menjar especiat. Heu de vigilar molt a on i com feu els àpats per no acabar tots amb cagarrines.
- Nàpols: és una ciutat amb molt trànsit i poc ordre. No hi ha prioritat per a vianants enlloc, les motos i els cotxes són els amos i la brossa s’acumula a moltes bandes.
- Lapònia a l’hivern; Dubai i Doha a l’estiu: Si bé és cert que hi ha nadons que hi viuen, les criatures petites acostumen a ser poc tolerants a les temperatures extremes si no hi estan acostumades. Es tracta de no fer-les patir. Per tant, eviteu països amb fred i calor extrema.
- Nord Europa a l’hivern i a l’estiu: als països del nord d’Europa, com ara Noruega, Finlàndia, Islàndia, Suècia, … a l’hivern tenen molt poques hores de llum i, al contrari, a l’estiu no es pon mai el sol. Això pot afectar moltíssim el ritme circadiari dels nadons, ja que la llum és un important regulador del son. Si no voleu afegir un problema al vostre viatge, eviteu aquests països en aquestes èpoques de l’any amb nadons molt petits!
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
Hola!
Nosaltres vivim a Doha i considero que es més facil l’estiu allà que a Europa.
És una ciutat molt familiar i sempre hi ha molts esdeveniments pensat per nens. Tenim infinites possibilitats d’activitats indoors i també anem a platges i piscines quan el sol no pica tant (sobre les 3pm).
Pero si que si el que es vol és fer turisme a l’aire lliure, llavors millor esperar a Octubre-Abril.
M’encant el vostre blog!!!
Salutacions
merci Anna!