Després de visitar a ciutat de Riga i passar una setmana explorant el país d’Estònia, vam seguir el nostre viatge per les Repúbliques Bàltiques per l’interior de Letònia, ple de parc naturals. Us expliquem la nostra ruta de nord a sud: des de la frontera a Valga fins al parc natural de Tervete.
Valga, la ciutat meitat Estònia i meitat Letònia
Us heu gronxat mai entre dos països? en un gronxador que va fen va i ve entre Estònia i Letònia. Això és possible a la ciutat de Valga o Valka, en funció de si ho dius en estonià o letó. Doncs sí, és una ciutat que pertany a dos països: la meitat a Estònia i l’altra meitat a Letònia. Està separada per un riu que fa de frontera (però un riuet petit) i per tant és fàcil canviar de vorera i canviar de país a la vegada.
Valga es va dividir per primera vegada després de la Revolució Russa. Es va reunificar quan els dos països van formar part de la URSS i van tornar a dividir-se amb un pas fronterer als anys 90 amb les independencies de les Repúbliques Bàltiques. Aquí en teniu un vídeo.
El 2007 el tractat de Schengen va esborrar definitivament el pas fronterer. Avui la línia que divideix els dos països és simbòlica, representada pel riu, i en queden alguns elements com les antigues casetes i peatges de control. Durant uns quants anys els veïns trigaven hores a creuar d’un cantó a l’altre pels controls policials.
Sigulda, castell i trens
Sigulda és un poblet a l’interior de Letònia, entre parcs naturals, que és una bona base per fer estada i visites. Hi ha un castell molt popular de Turaida que podeu visitar en una excursió d’un dia des de Riga. Nosaltres hi vam fer l’estada d’una tarda només i vam sopar al seu centre històric (és un poblet molt nord-americà, de carrers amples, botigues, sense places grans… i una estació de tren).
Ho sabies? a Letònia, Lituània i Ucraïna són els tres únics països on encara circulen els trens DR1A, trens de l’epoca soviètica que encara funcionen amb gasolina a Europa. Són dels anys 60 i si teniu la sort de trobar-ne algun, fixeu-vos que s’engegen i fan el mateix soroll que els tractors! Nosaltres ens vam acostar a l’estació de Sigulda per veure’n un marxar!
A Sigulda hi ha també l’única pista de bobsleigh per turistes del món! És una activitat que no es pot fer amb nens, això sí. En canvi per fer en família, teniu un parc de cordes i tirolines divertit Tiklu parks. Altres coses per fer a la zona és una excursió pel Parc Nacional de Gauja i el castell i poblet de Cesis.
- Allotjament bungalou a Bruveri: nosaltres vam fer nit entre Oteppa i el parc natural de Tervete a Sigulda en uns bungalous de fusta familiars. L’allotjament en si eren més aviat modestos (cuina molt senzilla) però funcionals. Però l’espai és xulo, pensat per vacances. Un petit estany amb platja, parcs infantils, zones de joc, … Nosaltres vam pagar uns 60 euros pel bungalou de 4.
Un parc infantil soviètic
De camí al parc natural de Tervete, just passat la ciutat de Riga, vam anar a parar a un restaurant amb un peculiar parc recreatiu de l’epoca soviètica, Zemnieka cienasts. Per casualitat. Vam parar al seu restaurant i al costat, hi tenen un recinte exterior amb diverses propostes per nens molt divertides. Per exemple, un tobogan per deslliçar-te amb un bobsleigh, uns gronxadors fent voltes, un llit elàstic gegant, una petita atracció per pedalejar i unes barquetes en una petita bassa. També hi ha un cobert ple de bicicletes i tricicles per a ptotes les edats que poden fer servir en el circuit circular al voltant del parc. L’accés a aquest parc té un cost de 4€ per infant! Aquí en teniu un vídeo de resum!
Vam aprofitar per menjar al Rastorans Zemnieka Cien, molt bé i molt bé de preu a la terrassa. 6 euros el plat de sopa, 5 euros el plat de pollastre amb salsa i 5 euros el plat infantil de nuggets amb patates.
Dormir en una caseta a l’arbre
Una de les experiències més divertides del viatge va ser dormir en una caseta dalt d’un arbre a Tervete, al Glamping Tervete. És un glamping gestionat per una empresa nacional dins el parc nacional i les casetes són una passada. Té cuina, lavabo i una habitació doble i a l’alttell, dos llits més. Dues terrassetes a cada cabana i a sota una gandula. La nit costa 135 euros i inclou l’accfés al parc natural de Tervete (que costa 6 euros per persona). Sius agraden els allotjaments curiosos, aqueí també hi ha les casetes del hobbit! Aquí en podeu veure un vídeo
Al mateix recinte hi ha un parc infantil amb gronxadors, sorral, jocs d etaula de fusta i un llac amb una miqueta de platja.
Un dia al parc nacional de Tervete
El parc Nacional de Terevete és un dels millors parcs naturals que hem visitat per fer justament en família. És un recorregut per dins el bosc pensat exclusivament per visitar amb nens. L’entrada al parc costa 6 euros (gratuït si us allotgeu als seus glampings) i dona accés a totes les activitats. El parc és gran, es pot recorrer a peu, amb cotxet, en bicicleta (es poden llogar, juntament amb els carretons) i tenen un servei de trenet que va unint tots els punts. Nosaltres ens hi vam quedar tot el dia, vam menjar a dins a diversos restaurants i cafeteries que hi ha i ens ho vam passar pipa.
Bosc encantat i dels follets
En una part del parc hi trobareu tot de casetes de fusta petitetes. Els nens i nenes hi poden entrar, jugar, entretenir-se… Són les cases dels follets, alguns dins de bolets, i descobrireu els seus oficis, les seves coves, fins i tot les seves esglésies, …
Poblet dels follets
Un dels punts més bonics dle parc és aquesta petita vil·la dels follets. Totes les cases són de colors, s’hi pot entrar i sortir i algunes tenen jocs de fusta per jugar-hi. Aquí hi trobareu un petit quiosquet on preparen entrepans i gelats. Nosaltres hi vam picar alguna coseta per dinar. Hi ha casetes també on hi fan tallers.
El bosc de la bruixa
Una altra part del parc que ens va agradar molt va ser el bosc de la bruixa. Enmig del bosc anàvem trobant elements de fusta gegants: la taula on prepara les pocions, l’olla gegant, la seva escombra, la casa i fins i tot el lloc on crea els seus encanteris i fa rituals.
Parc d’estructures i joc infantil
Nosaltres vam acabar el recorregut a peu en en enorme parc infantil amb una estructura molt xula, llarga plena de ponts penjants, llocs per escalar, … Ideal per a nens i nenes super motrius i actius! Des d’aquí, vam agafar el trenet per tornar al punt d’entrada dle parc (1 euro per persona).
Parc de tirolines
Fora del parc ja, al costat de l’aparcament, hi ha un altre parc de tirolines i llits elàstics als arbres gegant, com el de Sigulda. L’accés es paga a banda però és un dels més espectaculars que hem vist mai!
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…