Els que han estat a Nova Zelanda asseguren que les illes Lofoten és el paratge que hi ha més semblant a Europa. Nosaltres pensàvem que després d’estar a Islàndia, pocs llocs podrien igualar la magnitud de les muntanyes i llocs que et deixen bocabadats. Doncs les Lofoten ho van aconseguir. No té cascades, ni volcans ni grans glaceres a peu de carretera, però té milers d’illots feréstecs, verges, muntanyes erectes, llacs per donar i vendre, platges de sorra blanca i aigua turquesa i ponts que uneixen illes desafiant l’orografia i l’enginyeria. I casetes de fusta vermelles arran d’aigua. I hygge.
De Bodo a Moskenes
Bodo és una ciutat que no mata. Només vam volar allà, vam arribar un vespre, vam dormir al hostel i vam marxar amb el ferri l’endemà al matí. La companyia que fa el trajecte en ferri fins a Moskenes (el sud de les Lofoten) és Thorgatten Nord i veureu que en períodes d’estiu alguns trajectes no es poden contractar via web. A nosaltres ens va passar, simplement has d’anar al port una horeta abans que surti el vaixell i posar el cotxe a la fila. Al cap d’una estona passen pels cotxes a cobrar.
El poble d’Å
És el poblet més al sud de les Lofoten i el poble amb el nom més curt del món (Å és la darrera lletra de l’abecedari de la llengua noruega). I és on hi mor la carretera E10 (el camí del rei Olav), que recorre de nord a sud de les illes. Tot i això, a Å hi ha poca cosa a fer a banda de donar una volta per l’antic poble de pescadors (ara viu sobretot del turisme i dels rorbu) i visitar un parell de museus dedicats a la pesca. Al darrere de l’aparcament veureu que surten diferents caminets i si pugeu el turó, tindreu unes vistes molt xules del mar i un llac.
Però el que no us podeu perdre per res del món són els pastissets de canyella de la bakery del poble. Brutals. I brutal aquesta la petita pastisseria artesanal que porten dos joves i que cada matí omple el poble d’olor de canyella. Alerta peruqè només obren els matins, de 9 a 13h. S’hi pot pendre també cafè, per tant és una bona opció anar-hi a esmorzar!
I no patiu si sovint us venen bafarades de pudor de peix podrit… ja veureu que tots els pobles pescadors tenen assecadors de peix, de bacallà. Fa una mica d’impressió i mal rollo, però assequen els caps de bacallà per donar-los de menjar a les piscifactories. És una imatge emblemàtica de les Lofoten.
Reine
És l’altre poblet típic de les Lofoten, de cases de pescadors de fusta, considerat un dels pobles més bonics de Noruega. Al poble en sí hi ha poca cosa, una gasolinera, un parell o tres de restaurants i els rorbu. Des de Reine s’hi poden fer fotos molt xules.
Reinebringen
Aquesta és l’excursió pel excel·lència de les illes Lofoten. Nosaltres no la vam poder fer perquè està considerada un pèl perillosa (sobretot si el terra està moll per la pluja) i no ens hi vam atrevir amb en Blai. És una pujadeta d’una hora aproximadament (són només 448 metres de desnivell) en què trobareu una panoràmica excepcional del sud de les illes Lofoten. S’hi arriba deixant el cotxe a un petit aparcament que hi ha abans i després del túnel que uneix Reine i Sorvagen. Us deixem un enllaç amb més detalls per si us hi animeu i ens ho expliqueu!
L’alternativa a aquesta excursió tan complexa és que pugeu el turonet que voreja la carretera E-10 i Reine. Nosaltres vam fer-ne un trosset i aquest és el resultat.
Hamnoy
És un altre poblet típic de les Lofoten. De fet hi ha els rorbu que més bona fama tenen de la zona, els Eliassen Rorbuer. Si ho esteu planificant amb temps, correu a reservar un parell de nits a aquests rorbu que són els millors, per les vistes que tenen. Nosaltres, reservant amb més de mig any d’antel·lació, els vam trobar tots complets… A Hamnoy hi podreu fer (des de dalt del pont que l’uneix amb Reine) la foto típica de les Lofoten.
Platges de Flakstad i Skagsanden
Dues platges accessibles amb cotxe a la zona de Moskenes. La de Flakstad, que té una església de fusta, és especialment atractiva per surfistes (hi ha força onatge) i té serveis. El tram de carretera entre Reine i aquestes platges és molt espectacular i té un parell de ponts d’aquests que uneixen illes típicament noruegs.
La platja de Skagsanden és més tranquila, al costat del poble.
A mig camí entre Flakstad i Nusfjord trobareu un llac amb unes vistes espectaculars. El típic llac per fer fotos als reflexos de l’aigua. Parada curteta i seguiu fins a Nusfjord.
És el poble de pescadors per excel·lència de les Lofoten. De fet és un poble museu, ja que per entrar-hi s’ha de pagar una petita entrada (és gratuït amb el carnet de periodista).
Aquesta és una de les visites que val més la pena. El poble és preciós, i a més podreu entrar a diferents magatzems i rorbu on veureu com treballen la pesca de peix sec (a el bacallà sec en diuen skrei). Hi ha la projecció d’un documental, també.
A Nusfjord busqueu també la bakery del poble. Si fa mal temps, us hi podeu refugiar perquè és un local molt bonic, acollidor i hygge. I compreu-hi també els típics cinnamon rolls!
Platja de Myrland
Direcció nord, hi ha un parell de platges molt xules que també val la pena visitar si fa bon temps. Estan bastant aïllades, s’hi arriba per un camí de sorra, i al final de tot hi ha un petit nucli amb 4 o 5 casetes.
Platja Kvalvika
És la platja més espectacular i famosa del sud de els illes Lofoten. Però s’hi arriba amb una caminada d’una hora a peu. Nosaltres no la vam poder fer pel mal temps, però és una caminada fàcil de 2 quilòmetres, i arribareu a una platja espectacular. Us deixem l’enllaç amb més informació per si us hi animeu!
Allotjament: Tind Rorbuer
Si no heu trobat lloc a les Eliassen Rorbuer, la vostra segona opció és sense dubte la de Tind Rorbuer. És on ens vam allotjar nosaltres. Està situat en un punt perfecte, entre Reine i A. Les casetes són excel·lents, molt ben equipades, molt ben reformades i decorades a l’estil nòrdic.
El chekin és autoservei: uns dies abans rebreu un correu amb un codi que haureu de posar a una caixeta de la porta i d’allà us caurà una clau per obrir. El rorbu en què vam estar era molt espaiós i al pis de dalt (pujant una escaleta) hi havia les dues habitacions. Hi caben 6 persones. La veritat és que surt car (ens va costar més de 400 euros dues nits) però si sou un grup de 6 el preu és més que raonable.
A més a la casa hi trobareu unes claus d’un candau: podreu fer servir les bicicletes que hi ha al moll. Nosaltres les vam fer servir per escapar-nos fins a A un matí tot passejant!
I no marxis sense fer un cop d’ull al post sobre com planificar un viatge a les illes Lofoten. I si t’ha agradat, més racons de les Lofoten en aquests altres posts!
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
5 thoughts on “Les illes Lofoten amb nens: els pobles d’A, Reine i Nusfjord”