És una ruta que ens va dur de les platges i les restes maies de Yucatan al revolucionari estat de Chiapas. San Cristóbal de las Casas és, des de llavors, un dels nostres llocs preferits al món. Punts a favor: és un viatge que tens història però també descans, la llengua castellana facilita molt les coses i a més es menja brutalment i en alguns llocs, per molt pocs diners. A continuació us expliquem per què i us detallem en aquest mapa la ruta que vam fer.
Preparatius per viatjar a Mèxic
Preparar un viatge a Yucatán, Mèxic, requereix tenir en compte diversos aspectes per garantir una experiència agradable i sense contratemps. A continuació, t’explico els passos més importants per organitzar el teu viatge:
- Documentació: és necessari el passaport amb una vigència d’almenys sis mesos. Si voleu llogar cotxe també és necessari el carnet internacional de conducció
- Com arribar-hi: Hi ha vol directe de Barcelona a Cancun els mesos de juny a octubre amb Iberojet.
- Quan és millor anar-hi: la temporada alta és de desembre a abril. La temporada de pluges va de maig a octubre
- Lloguer de cotxe: nosaltres ho gestionem a través de Discovercars
- Assegurança de viatge: és indispensable. Us recomanem la Iati Mochilero. Teniu un 5% de descompte contractant-la amb aquest enllaç
- No et deixis a la maleta: Yucatán té un clima càlid i humit, així que porta protector solar i repel·lent contra insectes per protegir-te de les picades de mosquit, especialment en zones rurals.
- Moneda: a moneda oficial és el peso mexicà (MXN). Si bé és possible pagar amb targeta de crèdit en molts llocs, és aconsellable portar efectiu per petites compres, especialment en pobles petits.
- Dades al mòbil: et recomanem agafar una esim d’Holafly. Tens 5% de descompte amb el codi ELMONENSESPERA
Dia 1: Visita a Chichén Itzá
Nosaltres vam arribar a Yucatan amb un vol de baix cost fins a Cancún. A Cancún, però no hi vam estar. Vam llogar cotxe i la primera parada va ser a la runes de Chichén Itzá, una de les ciutats més importants de la civilització maia i una de les 7 meravelles del món.
Una de les primeres recomanacions que us podem fer sobre la visita és que si us agraden les pedres, però tampoc exageradament, contracteu un dels guies de la porta autoritzats i fixeu amb ell una durada i preu, d’1 hora o hora i mitja. La visita extensa a totes les restes pot durar entre 3 i 5 hores i amb la xafogor que fa a aquesta zona pot ser soporífer, així que millor que pacteu una visita més curta amb els elements més essencials. Us recomanem que hi aneu també a primera hora del matí, per evitar les hores de més calor.
A la zona de Yucatan,a la carretera entre Cancun i Mérida hi ha peatges. Calçada en bon estat. De Chichen Itzá a Mérida hi ha poc més d’una hora i 20 minutets.
Dia 2: la ciutat de Mérida
Mérida és una ciutat colonial. Té la catedral de San Ildefonso, que és molt bonica, i la Plaça Gran, que és una de les més maques de Mèxic. Molt mexicana, moltes botigues autèntiques, molts mexicanets al carrer, molt trànsit caòtic…
A nosaltres una de les coses que més ens va agradar és el mercat del carrer 63 (sí, els carrers no tenen noms, estan numerats). Un mercat deixat i en condicions no massa higièniques (sobretot les carns) però és molt viu i concorregut a la vegada.
A Mérida us recomanem l’hotel Dolores Alba (esperem que no hagi pujat de preu). és una antiga casa colonial amb un pati interior fantàstic, amb piscina. Molt encantador i es pot anar al centre a peu. I també us recoamenm un restaurant autèntic, on hi vam menjar molt bé: El Portico del Peregrino (no era barat).
Dia 3: Celestún
Celestún és el típic poble de pescadors mexicans on no hi ha turisme de masses ni internacional. Genial. És a una hora i mitja de Mérida. Ens vam allotjar en un hotelet molt cutre però molt net amb vistes al Carib. I estavem sols.
Celestún és el típic poble de pescadors on pots sopar amb peus descalós sobre la sorre en xiringuitos on fan peix a la brasa i quesadilla de gambes per quatre duros.
Vam llogar una llanxa amb conductor (un pare i un nen molt graciós) que per uns 40 euros els dos ens va portar a veure els flamencs, els manglares i un cenote on ens vam poder banyar. Els preus es poden pactar perfectament.
Dia 4: Campeche
Des de Celestún vam començar el nostre viatge en cotxe fins a l’estat de Chiapas. La primera parada tècnica val molt la pena: la ciutat de Campeche.
És una ciutat molt bonica, de casetes de colors i tranquil·la. Hi ha molts edificis colonials i una muralla que els va servir per protegir-se dels pirates. Amb una passejada i una parada tècnica per dinar és suficient.
I Chiapas ens va rebre amb un gran aguasssssero…
Dies 5-9: Chiapas
Des de Campeche vam fer dos dies en cotxe de trajecte per arribar a Chiapas. És una carretera durilla. Vam fer parada a mig camí per visitar les runes de Palenque, on vam dormir. Us expliquem aquesta visita i tot el que vam fer a Chiapas en aquets post.
Dies 9-15: Tulum
El novè dia de viatge vam sortir de Chiapas (amb molta pena!) i vam estar dos dies conduint fins a Tulum. Vam fer alguna parada per visitar restes maies i per dormir a Chetumal (us podeu estalviar aquesta ciutat que és lletja). A Tulum ens vam instal·lar a un hotel resort a gaudir de la platja. Us en parlem en aquets post.
Preguntes freqüents:
-És segur? És una pregunta que ens han fet moltes vegades. Si bé és cert que ens vam trobar molts controls militars amb un desplegament que feia por (matralletes i gairebé tancs) en cap moment vam tenir la sensació d’inseguretat. Un senyor d’una oficina de turisme ens va dir en una ocasió: ‘Los militares y la marina estan para protegerlos’. Doncs és una mica així. De controls ens vam trobar molts a les carreteres, però en el moment que dèiem que èrem de Barcelona els hi canviava la cara i ens contestaven amb un somriure. Aquell any la Roja havia guanyat el Mundial… i això, molt ens pesi, ens va fer trobar molts amics entre policia i militars. Fins al punt que s’oblidaven automàticament de demanar-nos la documentació. La única sensació d’inseguretat que vam notar va ser justament a l’estat de Chiapas, amb carreteretes molt estretes, que ens vam trobar grups de nenes (tipus niñas diabólicas) que es col·locaven al mig de la carretera amb una corda per evitar que passèssim, obligant-nos a comprar-los fruita. Però en realitat eren molt inofensives, pobretes.
No viatgis sense una bona assegurança de viatge
5% de descompte a les assegurances Iati
- Assegurances especials per famílies que inclouen atenció telefònica
- Cobertura a tot el món i possibilitat de múltiples països
Compra una targeta per tenir accés a internet al mòbil
5% de descompte a Holafly
- Codi de descompte: elmonensespera
- Instal·la una e-sim amb un QR i activa-la quan arribis al destí (no és una targeta física)
La targeta per viatjar amb les comissions més baixes
Targeta Wise
- Fins a 200 euros al mes per retirar diners de qualsevol caixer del món gratis
- No cal vincular-la a cap banc, és de prepagament
Pingback: Mèxic: Yucatán i Chiapas (II) – El món ens espera