Us hem fet una selecció dels millors museus per visitar en família a Catalunya. Són museus en què els nens i nenes poden participar d’alguna manera o que estan enfocats especialment per ser visitats amb canalla. Són els nostres preferits!
1. Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa
A banda d’experimentar amb l’energia i l’univers, al MNACTEC hi ha una exposició enorme de vehicles antics i motocicletes Montesa. També es pot visitar l’antiga fàbrica tèxtil del segle XX. Es poden entrara les diferents sales de maquinària de l’antic Vapor Aymnerich, per exemple la xemeneia! Però una de les propostes que més ens agrada és la sala d’experimentació 0-6 anys, en què els petits pñoden jugar amb sorra i recipients. A més a més, l’exposició principal e spot visitar amb uns trenets de fusta per les criatures, en què poden seure, i els adults els empenyen com si fos un cotxet.
2. L’espai Cràter a Olot
És al cebntre d’Olot, als peus del volcà Montsacopa. Hi ha 7 taules interactives per aprendre les parts del volcà, com són les erupcions, com es van formar els de la Garrotxa, … Fins i tot hi ha una taula interactiva per crear el teu propi volcà en una combinació de silici i aigua. També hi ha una pantalla gegant per viure una pluja virtual de cendra i el colofó és presenciar en una pantalla gegant una erupció volcànica, que ens va deixar atrapats. Us ho expliquem en aquest post, on trobareu altres activitats per fer amb nens a la ciutat d’Olot. Les entrades es compren aquí.
3. El Mas Miró, a Montroig del Camp
Heu entrat mai al taller d’un pintor important com Joan Miró? a Montroig del Camp, a prop de Cambrils, és possible viure aquesta experiència visitant la masia que, a més, va inspirar tants quadres del pintor. El podreu recórrer i participar en algun dels tallers familiars. Joan Miró és un pintor que de seguida connecta amb els infants per la seva abtrascció i usos primaris dels colors i és molt fàcil que l’hagin treballat a l’escola. Visitant el Mas, coneixeran una mica més la seva història a més de visitar una casa amb mobiliari antic. Us ho expliquem en aquest post.
4. El Museu Internacional de les Titelles de Catalunya, a Palau Solità i Plegamans
Una col·lecció particular de titelles d’arreu del món, començant pel mateix Tomàtic o la família de la Mafalda. La visita inclou fer ús d’un petit teatret on els inrfants poden practicar amb diversos tipus de titelles i també un petit espectacle final a càrrec de la Teia Monner. Aquí es poden comprar les entrades.
5. El Museu del Barça a Barcelona
Hi ha una part més interactiva amb moltes imatges de moments i partits. I, quan es pugui de nou després de les obres, recorrer les parts del Camp Nou, com la llotja, la graderia, la zona de premsa o els vestidors. El Museu del Barça és el museu amb més visites de Barcelona. Podeu comprar l’entrada aquí.
6. El Museu Blau, a Barcelona
El Museu Blau de Ciències Naturals de Barcelona, situat a l’edifici blau del Fòrum, té una proposta d’activitat gratuïta per a nens de 0-6 anys molt bonica. És el Niu de Ciència, un espai de joc lliure i de descoberta amb elements de la natura. Hi ha propostes des de l’observació de minerals, jugar amb diferents pesos en una balança, mirar de prop objectes naturals amb lupa, experiemntar amb radiografies d’animals en una taula de llum, tocar diferents textures, enterrar i desenterrar petxines a la sorra, … Us en parlem en aquest post amb propostes per fer amb nens un dia de pluja.
7. El Cosmocaixa, a Barcelona
És el museu de ciència per excel·lència a Catalunya. La sala sobre l’energia i l’univers (o el bosc inundat) es va renovar fa uns anys i té espais d’experimentació molt interessants com el Clik, adreçat a 3-11 anys. El que és super interessant també són les activitats familiars paral·leles, com el Planetari. L’entrada general és gratuïta pels clients de La Caixa (les activitats complementàries són de pagament)
8. Museu de Cera, a Barcelona
Un pla xulo per fer amb nens a Barcelona. Ideal per a dies de pluja o molta calor ja que és a cobert i inclou, un àpat!. És una visita al Museu de cera de Barcelona, on ens trobarem amb personatges importants com Messi, Rosalía, Marc Márquez, Ona Carbonell i comprar el vostre peu amb el de Pau Gasol! però també hi ha personatges històrics, com Dalí, Ramon Llull, Jacint Verdaguer, … Podeu observar de prop la feina dels castellers, congelats, o passejar-vos al costat de personatges com Harry Potter, Jack Sparrow o entrar a la nau amb en Chewbacca! I podeu acabar menjant alguna cosa a El Bosc de les Fades, just al costat, que és com entrar dins un bosc.
- Teniu un 30% de descompte a les entrades del museu de cera ab el codi NORMALS30 aquí
9. Museu del Ferrocarril, a Vilanova i la Geltrú
És l’antiga estació de trens de Vilanova i la Geltrú que conserva locomotores de principis de segle XX. Si teniu nens tan fans pels trens com el nostre, aquets museu és perfecte per ells. De fet, és un museu molt apte per anar amb bebés, ja que té un pati gegant ple de locomotores velles per on poden córrer i pujar als vagons. Hi ha algunes locomotores que tenen espais remodelats per poder entrar als vagons. L’entrada al museu val 6 euros els adults (l’entrada és gratuïta pels menors de 6 anys i fan descompte amb el carnet de la biblioteca). A més el primer diumenge de cada mes encenen una de les locomotores, la Mataró. Us en parlem en aquest post.
10. El Museu de la Vida Rural, a l’Espluga de Francolí
Hi ha 4 plantes d’exposició amb recreacions com ara el menjador d’una antiga masia catalana. Un dels espais que més ens va agradar va ser la zona de joc lliure, una sala àmplia amb jocs de fusta vinculats a la natura i contes i llibres il·lustrats sobre aquesta temàtica. Hi fan molts tallers familiars. Us expliquem la nostra experiència i més cosetes per fer amb canalla a l’Espluga de Francolí en aquest post.
11. Museu Piratia, a Castelldefels
Si teniu criatures apassionades pel món dels pirates, Jack Sparrow i els germans Barba Rossa, el castell de Castelldefels té una proposta immersiva per a tota la família. Després de molts anys tancat, s’ha restaurat i torna a estar obert al públic amb una doble proposta: l’exposició Piratia i la visita a la planta noble del castell que data del segle XIX. Us en parlem en aquest post.
12. Museu de les Mines de Cercs, al Berguedà
La gràcia d’aquest museu amb nens és que pujareu a un trenet que us conduirà fins al fons de la mina. Des d’allà anireu sortint a peu de la mina mentre feu un viatge en el temps, des que es va començar a explotar la mina fins que va tancar. Veureu en diferents escenes com va anar canviant la maquinària i les mesures de seguretat emprades per explotar la mina. Al final, veureu fins i tot una recreació d’una explosió dins la mina i sortireu fent sonar la sirena que indicava als miners el canvi de torn! És una experiència que val molt la pena! Us n’expliquem més detalls aquí
13. Museu del Circ a Besalú
Una de les visites molt xules per fer amb canalla a Besalú és al Circusland, situat al centre del poble, justa davant l’església. És el Palau Internacional del Circ, un espai situat en un antic convent benedictí que acull una de les col·leccions dedicades al circ més gran del món. De fet, la joia de la corona és una enorme maqueta de 50 metres quadrats que reprodueix el circ almenay Gleich, que va existir entre 1924 i 1937. És la maqueta de circ més gran del món, amb 420 personatges, 270 animals i tota les escenes de la vida quotidiana en un circ ambulant (l’escola, l’infermeria, les gàbies dels animals, …). Us en parlem en aquest post.
14. Museu de la Conca de Dellà, a Isona
Si teniu criatures amants dels dinosaures, aquest és el vostre museu. Exposa l’esquelet de titanosare més gran i més complet que s’ha trobat a Europa, trobat a Orcau. és una espècie que va viure al Pirineu fa 70 milions d’anys, però també s’hi exposen restes d’ossos d’altres espècies. És ideal per visitar amb nens perquè hi ha moltes imatges, un espai per escoltar el soroll que feia el titanosaure i una proposta digital per trobar on col·locar cada os del titanosaure. L’entrada costa 3,5€.
15. Museu de la Sal a Gerri
és una visita a un antic Magatzem de sal al Pirineu, al Pallars Sobirà. A la canalla els agradarà jugar a la paradeta de sal que han muntat i tocar-la amb les mans. Important: per visitar-lo cal aparcar el cotxe a l’aparcament de l’entrada del poble i pujar caminant pels carrerons de Gerri fins al Museu, no s’hi pot accedir en cotxe.A l’estiu (juliol i agost) fan tallers familiars per ensenyar a extreure la sal de les salines. Us expliquem més detalls en aquest post
16. Museu del pallasso Charlie Rivel, a Cubelles
Ideal per criatures que els agradi el circ i el món dels clowns. No és un museu gran: hi ha alguns vestits antics del pallasso, fotogarfies i una pantalla on projecten alguns dels seus espectacles. Els caps de setmana fan tallers familiars i per exemple al pati del castell proposen a la canalla disfressar-se. També hi ha un joc interactiu en forma de gimcana, que és gratuït. Us ho expliquem en aquest vídeo.
17. Museu de les matemàtiques, a Cornellà de Llobregat
Un museu amb quatre sales enormes amb reptes matemàtics manipulatius per fer en família. és un museu gratuït i obre caps de setmana i dimecres a la tarda 17h-20h. Està recomanat a partir de 5-6 anys i té propostes per treballar geometria, epsi i volum, càlcul, … amb jocs de fusta.
18. Casa de la Festa Major, a Vilafranca del Penedès
A Vilafranca del Penedès, on celebren una de les festes majors més antigues de Catalunya, els gegants i capgrossos es poden visitar tot l’any. Tenen un petit museu dedicat als elements de la cultura popular festiva: els castellers, les bèsties de foc, els balls de pastorets, dracs, àligues, cercolets, ball d’en Serrallonga, …). Si teniu mono de pòlvora, gresca i gralles, ja ho sabeu! Us l’ensenyem en aquest vídeo.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
Ens encanta aquest recull!Ens falten alguns per visitar.
El museu d’història de Catalunya està súper bé pels infants, igual que el museu marítim que és petitet però hi ha una rèplica de la galera Reial que és una passada!
Sí! és veritat que el Museu d’Història i el marítim també estan molt bé! de fet de Barcelona en podríem fer un capítol a banda, gairebé!
merci Georgina!