Aarhus (es pronuncia Ă’rus) Ă©s universitĂ ria, al nord del paĂs, a 3 hores en cotxe de Copenhagen i a 3 d’Hamburg. La segona ciutat de Dinamarca, plena de cultura (va ser capital de la cultura europea el 2017) i parcs guais. Molt familiar, fĂ cil per recĂłrrer amb canalla i amb 4 punts clau per visitar en un dia i mig. Si visiteu el paĂs, per nosaltres Ă©s una de les visites obligades a banda de Legoland, Ribe i la punta nord, de les quals ja us n’hem parlat en altres posts.
El barri llatĂ d’Aarhus
El barri llatà és el centre de la ciutat, de casetes baixes de colors, de boutiques de roba, de joguines per nens i cafeteries cuquis.
En aquesta zona, fundada l’any 900 pels vikings, hi ha la catedral de Sant Climent, que Ă©s la mĂ©s llarga de Dinamarca i la segona mĂ©s alta d’EscandinĂ via. Tot i que els danesos en general sĂłn molt progressistes en moltes coses (referents en l’educaciĂł, per exemple) sĂłn molt conservadors pel que fa a la religiĂł. Dinamarca Ă©s un estat confessional i monĂ rquic i la religiĂł se la prenen molt seriosament.
Tota aquesta zona del barri llatĂ Ă©s zona de vianants, amb prioritat per a famĂlies i bicicletes.
El carrer més comercial i ple de botigues és el Sondergade però per als carrerons del barri llatà trobareu moltes botiguetes petitetes i cares de decoració i coses per infants.
Al centre hi ha dos museus interessants: el Viking Museum i el Museu de l’OcupaciĂł alemanya, que explica el perĂode 1940-1945. Nosaltres no els vam visitar perquè estaven tancats per la Covid. La visita al barri llatĂ es pot fer en un matĂ, per exemple, si no aneu als museus.
No marxeu sense pujar a un mirador gratuĂŻt al centre de la ciutat. És el Rooftop del centre comercial Salling que hi ha al carrer Sondergrade. Heu de pujar fins dalt de tot del centre comercial i hi trobareu diferents bars i terrasses, taules de pĂcnic i molts bancs per prendre la fresca i el solet (si en fa).
A mĂ©s, hi ha una passarel·la amb terra de vidre que s’endinsa volant per sobre el carrer, amb unes vistes molt xules del centre de la ciutat.
Per cert que una biblioteca Dokk1 diu molt de com Ă©s una ciutat… aixĂ que visteu la d’Aarhus que flipareu. És a una zona molt nova, al costat del port, i a banda de tenir unes instal·lacions brutals, amb sales amb vistes al mar, a fora hi ha diversos jocs infantils molt xulos.
On aparquem i com ens desplacem?
Per visitar el barri llatĂ, us recomanem que aparqueu el cotxe per exemple per la zona del port. L’estacionament Ă©s de pagament però us sortirĂ sempre mĂ©s a compte que el transport pĂşblic, que Ă©s mĂ©s aviat car. Des d’allĂ , podeu arribar al barri llatĂ caminant, que sĂłn 10 minutets.
I per menjar et recomanem…
Aarhus Street Food
Just al barri del port han convertit un antic magatzem en un pati de petits restaurants amb gastronomia d’arreu del mĂłn. Nosaltres vam decantar-nos per l’opciĂł danesa i vam fer uns fish amb chips, unes tartaletes amb espĂ rrecs blancs, pollastre i crema i unes mandonguilels amb curry. I uns polos artesans de xiclet i caramel amb crispetes! hi ha terrassa.
Preu: és molt més econòmic que un restaurant
El Museu AROS
Una altra de les visites imprescindibles per fer a Aarhus Ă©s el museu AROS d’art contemporani. Sense ser uns experts en la matèria, us el recomanem sobretot per la instal·laciĂł que es diu Rainbow Panorama.
És un mirador panorĂ mic circular situat al terrat de l’edifici que tĂ© els vidres de colors. Us hi podeu passejar, donar tantes voltes com vulgueu i gaudir de les vistes. Al terrat tambĂ© hi ha zona exterior per prendre la fresca i el sol (si en fa) i menjar alguna cosa.
L’altra peça destacada del museu Ă©s un nen gegant, obra de Ron Muek que representa un aborĂgen australiĂ . És a una de les dues plantes amb obres d’art que hi ha, algunes amb exposicions que van canviant.
Preus
- Adults: 21 euros
- Joves i estudiants de 18 a 31 anys: 17 euros
- Infants fins a 18 anys: gratuĂŻt
- Carnet de premsa: gratuĂŻt
Horaris
- de dimarts a divendres: 10-21h
- dissabtes i diumenges: 10-17h
Altres serveis:
- Disposen d’un servei gratuĂŻt per fer servir cotxets de la marca Stokke si hi aneu amb nadons!
- Hi ha un petit aparcament de zona de pagament al costat de l’entrada al museu
El carrer Mollestien
Molt a prop del museu AROS hi ha el carrer Mollestien, el mĂ©s bonic d’Aarhus. És visita obligda, a 10 minuts a peu del museu.
Hi ha casetes baixetes de colors, totes amb la seva bici a la porta i engalanades amb flors de colors. Una delĂcia!
És una vista rĂ pida, el carrer Ă©s curtet i al seu voltant no hi ha massa mĂ©s d’interès.
Imprescindible tastar…
Smorrebrod
És un dels plats tĂpics danesos. És una espècie de pintxos fets amb pa i amb tota mena de condiments (salmĂł, formatge, enciam, ceba, …) ideals per fer un brunch
El museu Den Gamle By
Una altra visita oblogada a Aarhus Ă©s el museu aire lliure Den Gamle By i el jardĂ botĂ nic. És semblant a un Catalunya en miniatura, però de Dinamarca i a escala real. Den Gamle By estĂ pensat per passar-hi el dia: hi podreu menjar alguna cosa, participar en algunes activitats i jocs, passejar.hi tranquil·lament, … Ara bĂ©, nosaltres vam fer una visita anant per feina i hi vam destinar un matĂ.
És un petit poble amb 75 cases antigues que van traslladar des de diferents punts del paĂs i que daten entre 1550 i finals del segle XX.
SĂłn cases reals i a la majoria s’hi pot entrar i veure com hi vivien i en algunes s’hi representen en directe oficis antics, mentre pels carrers passegen carros amb cavalls. Per la canalla, hi ha una petita fireta i un parc amb jocs antics, gratuit amb l’entrada. TambĂ© hi ha un forn autèntic del segle XIX, on podreu comprar pastes i pa, i diverses exposicions, com una de joguines antigues.
Ja endinsats als anys 70, a Den Gamle By han recreat alguns carrers de la ciutat d’Aarhus en aquella època, amb les seves botigues, com una de televisors i taller dereparaciĂł de rĂ dios. Hi ha tots els detalls: bĂşsties, contenidors, mobiliari, …
Una de les zones que més ens va agradar va ser la del supermercat, cafè i perruqueria, que es pòden visitar per dins. El supermercat té tots els productes de llavors, amb els preus i tot!
Preus
- Adults: 20,69 euros
- Infants fins a 17 anys: gratuĂŻt
- Estudiants: 10,35 euros
- Carnet de premsa: gratuĂŻt
Horaris
- Tancat de desembre a abril
- De finals d’abril al 31 de desembre: 10 a 17h
Altres serveis:
- Hi ha aparcament de pagament als carrers propers a l’entrada i tambĂ© aparcaments on us faran descompte amb l’entrada
- A l’interior hi ha bars i restaurants però tambĂ© zones de pĂcnic. Portar-se el menjar de pĂcnic estĂ permès!
Els jardins de Marselisborg
Marselisborg Ă©s el palau d’estiueig dels reis de Dinamarca i els jardins que l’envolten Ă©s un ampli espai pĂşblic amb jardins i parcs per anar a donar una volta a peu i en bicicleta. És molt ampli però nosaltres vam estar a dos espais que estan a tocar: el pont infinit i el parc dels cèrvols.
El pont infinit Ă©s una passarel·la circular sobre el mar. És un concepte molt hygge: caminar fent cercles sobre l’aigua. L’accĂ©s Ă©s gratuĂŻt i Ă©s a una de les platges pĂşbliques de la ciutat.
El Marselisborg deer park sĂłn els jardins a tocar del del palau i Ă©s ple de rens. Rens que viuen allĂ a l’aire lliure i que sĂłn fans de les pastanagues. No us en descuideu si voleu contribuir a alimentar-los, que sĂłn molt agraĂŻts i Ă©s una actiovitat que a la canalla els agradarĂ .
Allotjaments familiars assequibles a Aarhus
- Naturhytter: un allotjaments d’aquests tan escandinaus, unes cà psules en un cà mping familiar amb bany propi. Té molt bona nota i és a mig camà entre Aarhus i Alborg.
- Gjern B&B: Una opció d’hotel amb bany compartit. És també als afores, molt afores, d’Aarhus.
- Purhus Kro: aquesta fonda és la que està millor situada, entre Aaarhus i Alborg. És senzilla però l’habitació quà druple té bany inclòs. Però ja puja més de preu
- Kyst- og Fjordcentret: la darrera proposta Ă©s un alberg familiar. EstĂ superpensat per famĂlies i tenen habitacions quĂ druples amb dutxa pròpia però bany compartit. És l’opciĂł mĂ©s econòmica
- DBU Hotel & Kursuscenter: 102 euros l’habitació familiar sense esmorzar