El temps s’ha aturat a les botigues de la plaça Gran de Calaf. Si us va agradar el viatge en el temps que vam fer a les Botigues Museu de Salàs de Pallars, us proposem la visita a les 8 botigues antigues de Calaf, una activitat per fer amb nens a 1 hora de Barcelona.
Informació sobre la visita
Una de les activitats per fer amb nens i nenes a prop de Barcelona és la visita a les botigues antigues de Calaf. El mercat setmanal de Calaf està documentat des de 1226. Pel seu potencial comercial, a la plaça Gran hi havien arribat a haver 40 botiguetes. Amb la industrialització i la substitució dels carros per camions, els vehicles ja no entraven a la plaça i el mercat es va haver de traslladar als anys 50 a un altre punt del poble. Aquest fet va fer que el nucli antic es despoblés i les botiguetes d’anessin tancant. Ara un projecte de l’Ajuntament vol recuperar aquests establiments, per posar en valor el poble i fer perdurar l’esperit comercial del seu passat.
La visita és guiada en grup i dura poc més d’una horeta. Us aniran obrint una a una les botigues i explicant la història de cada una d’elles i dels veïns de Calaf. També la història de molts objectes i marques que han anat canviant amb el temps. Si ja heu fet la visita a les Botigues Museu de Salàs, a Calaf hi trobareu botigues diferents, com l’aula de repàs o la impremta, així que val la pena. Les visitres són de dimarts a dissabte al matí.
Els detalls de les botigues
La visita a les botigues antigues de Calaf comença a la bodega, que va fer paper de taverna també, i que conserva les antigues botes de vi. Al costat hi ha la impremta, on s’hi van imprimir els cartells del poble de tota una època. Una de les joies d’aquest espai és que la maquinària de la imptemta encara funciona i veureu com era tot el procés des de la creació de les tipografies, fins a la impressió i el tall amb la guillotina.
Tot seguit, una petita classe a la plaça, amb els seus pupitres, la pissarra i les imatges de FRanco, Primo de Rivera i Crist penjades a la paret. I un mapa, fins i tot, del 1937 on encara s’hi dibuixaven les colònies espanyoles a Guinea i el Sàhara. L’aula era de repàs: la va crear el professor de l’escola per treure’s una calerons extra i ensenyar als nens que treballaven a les mines del voltant i no podien assistir a l’escola.
A la porta del costat, la merceria de Cal Garriga s’hi exposen encara les teles que hi venien: fins i tot s’han conservat dos vestits de núvia confessionats amb teixits d’aquest comerç. Us explicaran el per què dels vestits de núvia de blanc i de negre; veureu les joguines amb què jugaven els nostres avis i besavis i feien el seu propi perfum.
La botiga més gran que s’ha conservat és la d’ultramarins Cal feu. Que fos un ultramarins volia dir que venien productes vinguts de més enllà de l’atlàntic, com cafè o xocolata. Però una de les històries més entranyables d’aquest raconet és que conserven les bosses amb el segell de la botiga estampats. Un segell que inicialment tenia la imatge d’una verge i que trobareu borrades amb tinta: el propietari es va haver d’afanyar a pintar-hi a sobre en començar la Guerra Civil per eliminar qualsevol referència política i religiosa i evitar represàlies.
A prop hi ha la pastisseria Cal Mestres era famosa pels seus carquinyolis i turrons de crema creamada. També venien una mica de tot, com el paper higiènic el Elefante. Va funcionar fins al 2005.
També podreu visitar la pastisseria de Ramon Sala, un veí de Calaf que tenia per vocació artista. De fet, una vegada es va jubilar, va convertir part de l’obrador en un taller de dibuix per ensenyar a pintar els nens i nenes del poble.
La visita acaba a la merceria Cal Cisteller, la botiga de la qual se sap que és la que va perdurar més en el temps. Va estar operativa més d’un segle fins que va tancar portes al 2012, deixant la botiga amb tots els productes dins, com si el temps s’hi hagués aturat, com si realment no haguessin tancat mai.
Llocs amb història, i moltes històries.
La visita amb nens
La visita a les botigues antigues de Calaf és una activitat molt apte per fer amb criatures, fins i tot petites, que es poden sentir atrets pels objectes de la vida quotidiana que hi ha exposats: el Cacaolat antic, les joguines d’abans, … De segur que l’escola és l’establiment que més els agradarà, perquè s’hi conserven les bates, les motxilles, els llibres i la pissarra tal com eren. Si això no és suficient, us animem a motivar-los per fer la visita jugant al joc de trobar elements: per exemple plantejar-los que busquin la imatge de l’elefant al paper higiènic El Elefante, o les ampolles de Coca-Cola antigues en alguns prestatges, …
És una visita que servirà per explicar-los com ha canviat la vida quotidiana, com era el dia a dia dels nostres avis i besavis i, també, plantejar-nos com pot canviar en el futur.
Preus
- Adults: 5 euros
- Menors de 10 anys: gratuït
- Estudiants, Carnet Jove, jubilats i persones amb discapacitat: 2,5 euros
- Reserves: 93.868.08.33 o a calaf.turisme@calaf.cat
Horaris
- de dimarts a dissabte a les 10 i a les 12h
- de juny a setembre tots els diumenges a les 10:30h i a les 12:30h
- d’octubre a maig el 1r i el 3r diumenge de mes a les 11h
Altres serveis:
- La visita es pot fer amb cotxet
- Recomanem que aparqueu al voltant de la plaça dels Arbres i que pugeu fins la plaça Gran caminant
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…