La Cerdanya a la tardor (1): parc de Sant Guillem, Guils Fontanera, ermita de Dorres i la cascada d’Ur

Per circumstàncies familiars som bons coneixedors de la comarca de la Cerdanya així que hem decidit fer una sèrie de posts sobre propostes per descobrir aquesta fantàstica comarca tot l’any: primavera, estiu, tardor i hivern. Hi inclourem tant rutes fàcils per fer en família, activitats i el més important: restaurants per degustar la gastronomia cerdana!

Parc de Sant Guillem de Llívia

IMG_5925

Si aneu a la Cerdanya a la tardor no us heu de perdre l’espectacle visual al parc de Sant Guillem de Llívia. Tots els parcs públics haurien de ser com a mínim com el parc de Sant Guillem de Llívia. Hi trobareu jocs infantils per bebés, per nens més grans amb tirolina, pista de bàsquet, camp de futbol, barbacoes, piscina d’estiu i accés al riu Segre. És un parc ampli per portar-hi els gossos a córrer i els nens també! I un lloc fantàstic, d’arbres de fulla caduca, per fer-hi fotografies de tardor amb els arbres de fulles grogues, taronges i marrons. Des de Llívia hi ha una panoràmica fantàstica de la Cerdanya si pugeu al castell. El camí comença darrere l’església i té força pendent, pero val la pena!


Guils Fontanera

fora

L’estació d’esquí de fons de Guils Fontanera queda a una plana elevada amb unes vistes fantàstiques de la Cerdanya i el Cadí. Quan encara no hi ha neu és un lloc genial per arribar-hi en cotxe (està a uns 20 minutets de Puigcerdà) i començar una excursió senzilla pels voltants. A més, és molt fàcil trobar-hi vaques pasturant, cosa que als nens els agrada molt! Pels més experimentats, des d’aquí surt un dels camins a l’estany i refugi de Malniu.


Ermita de Dorres (ermita de Santa Maria de Bell-lloc)

fora

Enmig de la Cerdanya destaca un turonet presidit per una petita ermita. És Dorres, que sempre és allà vigilant. Per pujar-hi cal anar fins al poblet de Dorres, que és conegut per tenir uns banys romans. L’excursió a peu es pot fer des del poble o es pot accedir amb el cotxe i fer l’últim tram a peu. També es pot pujar des de Puigcerdà i Llívia, per exemple. És una excursió amb una panoràmica fantàstica si fa bon temps i el cel és clar. Si aneu amb nens, podeu fer bona part del tram en cotxe i fer el darrer ascens a peu. A l’estiu a l’ermita s’hi fa un aplec. L’ermita sempre és oberta i és molt habitual veure-hi ofrenes.


La cascada d’Ur

P1100212.JPG

Al poble de la cerdanya francesa d’Ur hi ha un caminet molt fàcil que es fa en mitja horeta des del nucli fins a una petita cascada. És una excursió molt fàcil, en Blai que té un any i mig la va fer gairebé tota a peu ell solet. Si hi aneu a la tardor, els colors del bosc de ribera són ataronjats i si hi aneu a l’estiu, si us atreviu us podreu banyar als petits gorgs i a la cascada! Per fer-la, aparqueu el cotxe a l’aparcament que hi ha darrere l’església d’Ur i des d’allà seguiu el carrer Brangoly fins que a pocs metres trobareu el desviament del camí en un cartell groc, que indica el camí de la ‘Cascade’. En mitja hora travessant prats, que amb una mica de sort trobareu amb cavalls, arribareu fins al petit congost del riu, i a pocs metres hi ha la cascada. Per acabar de completar l’excursió, us recomanem dinar al Bistrot de la place d’Ur (més avall trobareu més informació del restaurant).


Sant Martí d’Envalls i parc dels búnquers de Martinet i Montellà

Dues darreres propostes per fer. La primera és una excursió fàcil fàcil des del poble d’Angostrina fins a l’ermita romànica de Sant Martí d’Envalls. És un camí fàcil que recorre el curs del riu Angostrina. S’hi accedeix des d’un petit aparcament i fins a la capella hi ha menys de mitja horeta caminant al peu del pic Carlit, un camí planer.

La segona proposta és visitar el parc dels búnquers de Martinet i Montellà. Forma part dels monuments del Memorial Democràtic i podreu descobrir diveros búnquers que el dictador Franco va fer construir per preveure una possible invasió a la frontera francesa. El conjunt de búnquers i els seus túnels, que es poden visitar per dins, formaven part de l’anomenada Línia Pirineus, un projecte que no es va arribar a fer servir mai. Al cap de setmana fan visites guiades que valen molt la pena.


RECOMANACIONS DE RESTAURANTS

El bistrot de Llívia (Llívia). Menú tancat de 15-20 euros. Boníssim el magret d’ànec i la tatin de poma. Un restaurant petit a la carretera de Llívia molt acollidor.

IMG_4017.jpg

La Caixeta (Puigcerdà). Especialitat en plats per compartir i empanadilles argentines. Tasteu sobretot les empanades argentines, els bagels, les mini burguers i el provolone. La decoració és vintage, amb taules i cadires antigues. A l’estiu hi ha terrassa a la plaça.

Antic bar Can Marcel·lí (Llívia): Plats tradicionals de la cuina catalana, molt bons. Menú entre setmana de 15 euros.

IMG_2533

Le bistrot de la place (Ur): És un restaurant petit i acollidor que ofereixen un menú entre setmana de 15 euros de cuina típicament francesa. Us recomanem molt l’amanida de Saint Jacques, que porta vieires) i el camembert fos amb mel, que en Blai se’n va llepar els dits!

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

14 pensaments sobre “La Cerdanya a la tardor (1): parc de Sant Guillem, Guils Fontanera, ermita de Dorres i la cascada d’Ur

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *