Fes

Endinsar-se a la medina de Fes és com fer-ho a una pel·lícula d’Aladí o Ali Babà. Si n’aconseguiu sortir, ho recordareu sempre més com una experiència cap a temps enrere, quan els comerciants feien servir burros de càrrega, estenien les seves catifes al carrer on exposaven els seus productes, cridaven les ofertes que feien i el negociar el preu era a l’ordre del dia. Ompliu la maleta de paciència, per això, per esquivar venedors que insistiran a vendre-us qualsevol cosa a qualsevol preu!
IMG_8014

La medina

És el mercat més fascinant que hem estat. Alerta, però perquè és un laberint de carrers estrets plens de tallers d’artesans, comerciants i molta molta molta gent. Entreu a la medina amb l’objectiu de perdre-us i després ja trobareu el camí de tornada.

Consell: feu servir el Google Maps del mòbil per orientar-vos (la boleta funciona amb GPS i no calen dades d’internet).  No us deixeu enganyar pels que s’ofereixen a portar-vos on vulgueu quan us veuen perduts… feu veure sempre que sabeu on aneu (és que després no us els treureu de sobre…).

Els comerciants i artesans

Una de les coses que més ens fascinen dels països àrabs és que encara conserven els oficis. El senyor que ven maduixes, el senyor que ven cassoles de terrissa, el senyor que ven objectes de plata, el senyor que ven té, el senyor que fa cartells, el senyor que ven catifes, .. (sí, majoritàriament senyors).

Com és habitual en aquests paísos no hi ha preus enlloc. Us recomanem que espereu una mica davant de l’objecte que us interessi per sentir el preu que li ofereixen a algú altre i després ataqueu. Ja veureu que si oferiu un preu molt baix se us ofendran… és la seva tàctica. No desistiu!

Coses per veure a Fes

Nosaltres per veure les principals mesquites que hi ha a la medina vam contractar un guia local. Era la manera d’anar per feina, li vam dir quines coses ens interessaven i ens va fer la visita personalitzada. El guia ens el va proporcionar la família del riad.

Mesquita i universitat de Kairauine

És la universitat més antiga del món i està considerat un dels centres espirituals del Marroc. Per dins només es poden visitar les antigues sales dels alumnes. Si no s’és musulmà no s’hi pot entrar i només es pot veure el pati interior des de la porta.

Museu Nejjarine d’Art i Artesania de la Fusta

El més xulo d’aquest museu és l’edifici. Té un pati interior amb una balconada de fusta molt espectacular. El que s’hi exposa són peces de fusta tradicionals. Però el que val més la pena és pujar al terrat, on hi ha un petit cafè, amb unes vistes espectaculars de la medina.

Adoberia de Chauwara

Nosaltres ens les vam trobar en obres però és una de les fotografies més emblemàtiques de Fes. Es veu que fa molta pudor! Per veure-les amb perspectiva bona, ja veureu que trobareu diverses botigues que ofereixen els seus balcons amb vistes.

IMG_7941

Plaça R’cif

És una de les grans places que us permetrà agafar aire enmig del bullici de la medina.

Masoleu Moulai Idriss

És el masoleu dedicat al fundador de la ciutat. Però tampoc hi podreu entrar. ho haureu de veure des de la porta.

Altres mesquites

Una de les més boniques és la de Zaouia Sidi Ahmed Tijani. No podreu entrar a cap, però.

Cementiri jueu i sinagoga

Fora de la medina hi ha el barri de Fes el Yid (la part nova) on ens vam escapar una tarda per veure el cementiri jueu i el Dar el-Makhzen (el Palau Reial). S’hi pot anar a peu des de la medina.

Les vistes

IMG_8043

Vam voler agafar una mica de perspectiva i sortir del bullici de la Medina. Vam buscar l’hotel Les Merinides per veure les vistes de la ciutat, veure com es ponia el sol prenent alguna cosa mentre escoltàvem el so de la crida de les oracions a totes les mesquites de la ciutat.

Escapada a Meknès

Ja veureu que aviat quedareu agobiats de la medina de Fes, així que si ja hi heu estat dos dies, el tercer us vindrà de gust escampar la boira. Nosaltres vam agafar un tren i vam anar a Meknès, una altra ciutat imperial però més petita i tranquil·la. És a una hora en tren.

IMG_8116

Meknès té una medina també, més modesta que la de Fes. El més espectacular d’aquesta ciutat és la gran plaça el-Hedim, una impressionant esplanada on hi ha nens jugant, venedors ambulants i gent parlant.

També destaca la porta Bab el Mansur, una de les portes imperials més importants del Marroc.

Com arribar a Meknès: Nosaltres vam agafar un tren (tipus de Rodalies) a l’estació de tren de Fes direcció Gare de Meknès. Durada del trajecte: 1 hora.

El riad

Us volem recomanar molt el riad en què ens vam allotjar nosaltres, al bell mig de la medina de Fes. És un edifici espectacular, molt ben situat i que porta una família molt amable que sempre t’ofereixen té. El riad es diu Dar Houdou i es pot reservar a Booking.

IMG_8224

A banda d’habitacions molt autèntiques i una sala d’estar i rebedor molt acollidor, l’esmorzar se serveix al terrat on us recomanem molt que l’aprofiteu. A la tarda, quan estigueu cansats del bullici de la medina, pugeu al terrat a veure com s’envà el sol, aocmpanyats per un te amb menta i sentint els cants de la crida a l’oració de les diferents mesquites que us rodegen.

Com arribar a Fes?

Hi ha vol directe de Vueling des de l’aeroport del Prat. Per arribar des de l’aeroport fins al centre de Fes us recomanem que agafeu un taxi. Nosaltres el vam compartir amb una altra parella que vam conèixer a l’avió. Penseu que els taxis us deixaran a alguna de les portes de la medina i allà milers de persones se us oferiran per acompanyar-vos fins a l’hotel o alberg. No caigueu a la seva trampa! De tornada, el nostre riad es va encarregar de contractar un taxi.

IMG_7943

→ Més països àrabs aquí

Si has arribat fins aquí, també et pot interessar….

Un pensament sobre “Fes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *