Mèxic: Yucatán i Chiapas (II)

Si vau llegir el primer post sobre el viatge a Mèxic, després de passar per Chichén Itzà, Mérida i Celestún, començàvem a endinsar-nos cap a l’estat revolucionari de Chiapas. Aquesta va ser la millor part del viatge, sense dubte. San Cristóbal de las Casas ens va atrapar molt, ens hi hauríem quedat un mes sencer. Només hi vam estar 4 dies però ho tenim apuntat a la nostra llista de llocs per tornar.

Palenque

Primera parada obligada a Chiapas. Nosaltres veníem de fer una tirada llarga per carretera. Havíem sortit al matí a les 7 de Celestún, havíem dinat a Campeche i després vam fer una tirada llarga per carretera fins a dormir a Palenque. En total, més de 7 hores de viatge. Calculeu que de Campeche a Palenque trigareu unes 5 hores ben bones de carretera de corves i força mal estat.

Clipboard03
DSC_0410
DSC_0395

Per visitar les runes de Palenque us fem la mateixa recomanació que a Chichen Itzá: ben d’hora al matí (nosaltres ens vam tribar una boirina matinal que encara li donava un toc més tropical) i pacteu amb un guia dels autoritzats que trobareu a la porta una visita a la vostra mida (temps, interessos temàtics, preu).

San Cristóbal de las Casas

Quan vam arribar a San Cristóbal de las Casas després d’una llarga tirada per carretera (4 hores i mitja des de Palenque) se’ns va obrir el cel: un poble de cases de color, carrers estrets empedrats, amb música al carrer, amb botiguetes d’artesania i ple de gent d’arreu del món.

DSC_0192
DSC_0233
DSC_0249
DSC_0016

A Chiapas els preus són bastant més barats que a Yucatan. Aquí vam arribar a menjar un menú per 49 pesos (uns 3 euros aproximadament!). Us farem un parell de recomanacions, una de les quals és que no deixeu de fer algun dels àpats a les cooperatives del moviment Zapatista. Per exemple, gestionen el Centre Cultural TierrAdentro que té un restaurant boníssim i molt bonic, en un pati colonial interior. Excel·lent!

DSC_0232

L’altre restaurant que vam provar, recomanat per la Lonely Planet, es deia ‘El gato gordo’.

Finalment a San Cristóbal de las Casas us recomanem per dormir la posada Jovel, una pintoresca casa no massa lluny del centre on ens van donar una habitació de colors per 20 euros la nit…

Cañón del Sumidero

Nosaltres vam estar 3 nits a San Cristóbal de las Casas i vam aprofitar els dies per fer excursions per Chiapas. Una d’elles és la d’anar fins al Cañón del Sumidero, una excursió que es pot fer amb mig dia. El cañón és a tres quarts d’hora de San Cristóbal de las Casas i el que es fa és una ruta en vaixell que et porta fins als peus de l’impressionant canó.

DSC_0050
DSC_0037
DSC_0127

Els murs del cañón poden superar els 1.000 metres d’açada. És molt impressionant navegar pel riu Grijalva. L’inici de la ruta en vaixell és des de la presa Manuel Moreno Torres, que es coneix com la presa de Chicaosén. Hi veureu segur molts cocodrils!

El canón arriba fins a Chiapas de Corzo, la primera ciutat fundada pels colonitzadors espanyols. Alguns indígenes van preferir llençar-se dels penya-segats abans de ser conquerits.

San Juan Chamula

Una altra visita obligada a Chiapas és el poble indígena San Juan Chamula. És a tocar de San Cristóbal (10 quilòmetres) i encara que està molt preparat per turistes, és un poble habitat pels tzotziles (una de les ètnies maies). Si hi aneu al matí hi trobareu la plaça principal plena de paradetes de menjar i amulets però també ho trobareu molt ple de turistes. Nosaltres hi vam anar a la tarda i èreme els únics no indígenes del poble.

DSC_0169
DSC_0178
DSC_0150
DSC_0165

Cal dir que per les seves creences, els habitants de San Juan Chamula no són gens fans de les fotogarfies. Segurament hi estan acostumats, però no els hi agrada. De fet a l’església no s’hi poden fer fotos per motius de creença.

Les carreteres de Chiapas

Una última recomanació nostra abans de deixar Chiapas: les carreteres feu-les amb calma. No només peruqè hi ha corves i algunes estan en mal estat, sinó perquè trobareu infinitat de cartells i equipaments relacionats amb la revolució Zapatista.

DSC_0274
DSC_0296
DSC_0445

Xpujil

Vam trigar 9 hores en cotxe de San Cristóbal de las casas a Xpujil (passant per Escárcega, el poble més lleig que hem vist mai). Vam fer parada únicament epr sopar i dormir, a les cabanes Mercedes, les cabanes de don Antonio, àmplies i amb mosquiteres, i ell mateix ens va preparar una mica de sopar. Si feu nit a mig camí entre Chiapas i Tulum, la zona abans d’arribar a Chetumal està plena de restes maies també, que malgrat no tenir el renom de Chichen Itzá o Cobà, no són menys importants. Nosaltres vam visitar les de Becan i Kohunlich i… sorpresa! no hi havia ningú més que nosaltres!

Tulum

L’únic error que vam cometre en aquest viatge va ser fer una nit a Chetumal. Terrible, horrible, lleig, lleig, lleig. Ens va desagradar tant (clar, veníem de passar uns dies fantàstics a San Cristóbal de las Casas) que vam decidir quedar-nos la tarda a la piscina de l’hotel (i en Marc va descobrir la sèrie Friends). També vam intentar creuar a Belize, i va ser una de les experiències més terrorífiques que hem viscut. No vam ni trepitjar el país passada la frontera, no vam ni sortir del cotxe. Així que si teniu l’ocasió, aneu directament a Tulum i visiteu les restes maies més espectaculars del món, ja que estan a tocar d’una platja amb l’aigua més turquesa del món.

Un tot inclòs, per què no

Tota la costa de la Riviera Maya està plena d’hotels i macrohotels tot inclòs. Nosaltres us recomanem l’experiència 3-4 nits per aprofitar per descansar en platges espectaculars, no preocupar-te de res de res de res de res i aprofitar per fer alguna excursió als cenotes de la zona, algunes restes maies com les de Tulum i algun parc temàtic. Nosaltres ens vam allotjar, i recomanem molt, el Catalonia Royal Tulum.

DSC_0669

Cenotes

Una de les activitats que no us heu de perdre per res quan estigueu a la zona de Yucatan és la de banyar-vos en algun dels múltiples cenotes. Els cenotes són com piscines naturals (amb aigua congelaaada comparada amb la del mar) dins de coves descobertes o semicobertes. Alguns són gratuïts, però la majoria són de pagament. Nosaltres vam anar a banyar-nos en un parell: el cenote Dos Ojos (que està a tocar de Tulum i, per nosaltres, massa turístic) i el cenote Azul (aquest molt menys massificat, hi vam arribar caminant a peu des de l’hotel però és menys espectacular ja que és totalment descobert). Però mireu-vos un mapa que n’hi ha molts més per descobrir!

DSC_0794
DSC_0752

Xel-ha

Finalment, us acabarem recomanant una espècie de parc temàtic natural on nosaltres ens ho vam passar molt bé. És Xel-ha i aprofita una zona amb cenotes i sortida al mar per convertir-la en un parc d’activitats per a tots els públics. Els nens s’ho passaran bé anant en bicicleta, fent tirolina sobre el mar, baixant corrents d’aigua sobre flotadors o fent esnòrquel. L’entrada inclou el dinar, és un plan per passar tot el dia.

I si ens pregunteu si val la pena anar a Playa del Carmen: no. I si ens pregunteu si val la pena anar a Cozumel: sí, però ho vam deixar per un altre viatge. Holbox, al nord de Cancún, també és una illa que ens van recomanar molt. Ho tenim pendent!

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *