Aitona en flor (Lleida)

Sortida a les comarques de Lleida. El març és el mes quan floreixen els arbres fruiters a les terres de Ponent i Aitona és el poblet que ha agafat més fama amb això del fruiturisme. Us expliquiem quin són els millors miradors per contemplar la floració per lliure.

Aitona

Cap a principis de març els presseguers dels camps que envolten Aitona esclaten de color rosa i és un espectacle gratuït especacular. Últimament s’ha posat de moda el fruiturisme i de fet en aquest municipi l’han sabut explotar amb visites guiades, sortides en quads i vols en globus. Però també ho podeu fer pel vostre compte. Sempre tenint molta cura de l’entorn i de la feina dels pagesos, és clar!

La floració coincideix amb les fases de la lluna i normalment l’esplendor és la setmana de la lluna plena de març. De vegades és més cap al principi de mes, d’altres a mitjans de mes. Però el més recomanable és que feu la visita entre la primera quinzena del mes.

Però no només floreixen els presseguers . A aquesta època també floreixen els perers, amb flor blanca, i els cireres, també amb flor blanca.

Llocs per veure els presseguers florits

  • Visites guiades de pagament

Les rutes que es poden fer de pagament contractades a la web de Fruiturisme d’Aitona són per l’interior dels camps, acompanyats dels pagesos. Costen 8 euros per persona. Inclouen el recorregut en autocar, les explicacions dels pagesos i 15 minuts lliures per fer fotografies. El cas és que us portaran pels punts més emblemàtics dels camps, per exemple la famosa baixada entre un mar de cirerers florits. Aquests camins rurals romanen tancats a l’accés del públic mentre dura la floració (hi trobareu caixes que barren el pas) ja que es tracta de camins de finques privades. A peu, no tindreu problemes per arribar-hi. Entre setmana les visites guiades són a les 10 i a les 12h del matí. Els caps de setmana són a les 10h, 11 i 12h i a les 15h i a les 16h.

Ara bé, alguns d’aquests punts els podreu visitar a peu o pel vostre compte fora de l’època del Fruiturisme. Us deixem assenyalts aquests punts en aquest mapa.

  • Visites per lliure gratuïtes

A la web de Fruiturisme trobareu dues rutes marcades per fer a peu al voltant dels presseguers dels afores d’Aitona. No passen pels llocs més emblemàtics però també veureu arbres florits.

Aquestes rutes inclouen dos punts alçats per veure vistes que són també de lliure accés:

-Una de les vistes més impressionants dels camps de presseguers és des de l’ermita de Sant Joan de Carratalà. S’hi pot arribar en cotxe i està indicat com arribar-hi al sud del poble.

-Restes del poblat ibèric de Genó: hi podeu arribar caminant des del poble (és a uns 2km) o arribar-hi en cotxe (hi ha aparcament habilitat). Des de l’aparcament es pot pujar a peu un turonet on trobareu les restes de l’edat de bronze, un antic poblat disposat en forma ovalada i on hi han tronat les restes d’un dels recipients de cervesa més antics d’Europa. Hi ha vistes dels camps de presseguerdes del municipi d’Aitona fins al riu Segre.

-També podeu anar per lliure amb el cotxe pels camins que hi ha entre el pantà d’Utxesa i Aitona, que us deixem assenyalat al mapa. Allà trobareu camps com aquests.

Pantà d’Utxesa

I a Aitona no us perdeu tampoc una visita al pantà d’Utxesa, on podreu fer avistament d’aus.

I per menjar et recomanem…

Bon Àrea Bufet Torrefarrera

Baratíssim. Val la pena per la carn que tries tu mateix i et fas a la planxa. També tenen plats cuinats (pasta, lasanyes, estofats), amanides i caldo. Els nens i nenes no paguen fins que no fan 1,10cm d’alçada. Les begudes no estan incloses però es despensen en màquines econòmiques.

Preu: 5 euros/persona entre setmana (dinar i sopar) i 8 euros/persona caps de setmana i festius (dinar i sopar)

I per dormir et recomanem…

Apartament Cal Marçal

Per dormir a Aitona no trobareu més oferta que un apartament (que podreu trobar tant a Airbnb i Booking). És una antiga casa de poble reformada de la família de la Mari Carmen, molt trempada. La casa és cèntrica, petita però confortable.

Preu: a partir de 90 euros/nit

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Un pensament sobre “Aitona en flor (Lleida)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *