Lituània (I)

Encara queden alguns països de la Unió Europea on es pot viatjar de manera econòmica. Lituània és un d’ells. La primera de les repúbliques bàltiques, la de més al sud, la primera que va declarar la seva independència. Fa tot just 30 anys que són un país nou, quinze anys que és membre de la Unió Europea però només en fa quatre que tenen l’euro com a moneda. Tot és antic, soviètic, però tot és nou perquè és un país jove. I aquesta mescla fa de la seva capital, Vílnius, una de les més particulars d’Europa. Transport públic barat, molta vida cultural al carrer i ciutat de dimensions petites, molt assequible. En aquest primer post us expliquem què podeu fer, menjar i veure a la Vílnius cultural.

Com arribar a Vílnius?

Molt fàcil. Hi ha vols directes des de Barcelona amb les companyies low cost Ryanair i Wizz Air. També n’hi ha a les altres dues repúbliques bàltiques, Riga i Tallin. Vílnius és la més econòmica de les tres. Són 3 hores de vol i heu de tenir en compte que a Vílnius hi ha una hora més que a casa nostra.

De l’aeropot al centre de la ciutat es triguen 15-20 minuts en transport públic i 10 minuts en taxi. Des de la mateixa terminal d’arribada podreu agafar busos (l’1 i el 2 per exemple) que per 1 euro per persona us portarà fins a l’estació de tren del centre de la ciutat. Nosaltres vam optar per aquest transport, però el tren també funciona molt bé.

Quina és la millor època de l’any per visitar Lituània?

L’estiu és suau. Si fa sol entre els mesos de juny i agost fa caloreta i els lituans es banyen als llacs i a la costa. A finals d’agost ja comença a arribar la tardor, fa més fresqueta al vespre però la temperatura és agradable. Fins a l’octubre no comença el fred i els dies grisos de pluja.

L’hivern és llarg i dur, amb temperatures que poden arribar als 20 graus negatius. Neva normalment a partir del mes de gener però per contra, el nadal el viuen intensament amb el guarniment d’arbres i el mercat típic dels països nòrdics. El fred s’allarga fins l’abril. Per tant, els millors mesos per visitar Lituània són de maig a octubre.

Com moure’s per Vílnius?

A l’estiu funcionen dos serveis de patinets elèctrics (Bolt i Citybee) que us aniran perfecte per desplaçar-vos distàncies curtes (de fet només funciona a l’old town). Només us haureu de descarregar l’app corresponent (nosaltres només vam provar la Bolt perquè l’altra ens donava problemes amb el pagamnet). Costa 0,50 cèntims desbloquejar el patinet i 0,10 cèntims el minut. Per 2-3 euros podreu creuar el centre històric de la ciutat!

A Vílnius també funciona el servei de cotxe amb conductor d’Uber i Bolt. Nosaltres vam provar Uber i ens va funcionar molt bé. Trajectes pel centre curtets d’entre 2 i 3 euros i 3,70 anar a l’aeroport des del nostre hotel. Si sou família, desplaçar-vos pel centre surt més a compte Uber que si heu d’agafar 2 o 3 patinets elèctrics!

Vílnius: el centre històric

El centre de Vílnius és petit, amb carrers empedrats i casetes barroques de colors. És cuqui i ple d’esglèsies barroques i ortodoxes i la universitat més antiga de l’Europa de l’est. Declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Punts d’interès al centre: 

-Plaça de la catedral i la catedral: és la plaça principal. A la catedral, blanca i imponent com un temple romà, hi ha una torre-campanar on es pot pujar per veure les vistes. La plaça està envoltada per un parc molt agradable.

 
Carrer Gedimino: és el passeig de Gràcia de Vílnius. Botigues i restaurants de moda i molt ambient. Els vespres d’estiu de vegades el tanquen només per vianants. 


Carrer Pilies: és el carrer principal de l’old town. Casetes de colors, restaurants i botiguetes de souvenirs. És on hi ha la casa dels Signataris (l’edifici on van signar al seva primera declaració d’indepenència el 1918 i el carrer Literatura, un carrer estret i cuqui ple de referències a les parets als grans escriptors de la humanitat. 


Plaça de l’Ajuntament: és l’altra plaça principal, on hi ha l’ajuntament, l’església de Casimir i on començava el gueto jueu, el barri europeu on més jueus van morir. Heu de passar pel carrer Stikliu (ho deixem assenyalat al mapa) que és el límit del barri jueu, un dels carrers d’artesans i mé sbonics de la ciutat, decorat amb petits globus aeroestàtics. Vílnius és una de les poques ciutats europees que permet ser sobrevolada amb globus aeroestàtics (hi ha molta afició!). 

I per menjar et recomanem…

Busi trecias

És la cerveseria més antiga de la ciutat. Un local d’aquesta antics, foscos amb bigues de fusta. Molt bona la cervesa i els plats de salsitxes. Té terrassa exterior i un altell molt autèntic.

Preu: plats 6-10 euros

Imprescindible tastar…

Gira

És una beguda tipus la cervesa però feta de la fermentació del blat, el sègol o el pa de civada. Té poc alcohol, uns 2 graus i és molt suau.

Preu: 1-2 euros

Torre de Gediminas

És el que queda de l’antic castell medieval de la ciutat, tot un símbol que els soviètics van encarregar-se de destruir. És on trobareu les millors vistes. S’hi pot pujar a peu des del parc al costat de la catedral o amb un funicular (la pujada val només 1 euro per persona) que hi ha a la part del darrere, tocant al riu, a dins el Museu de les Arts i el Disseny.

Dins de la torre hi ha dues petites sales d’exposicions, una sobre les tradicions dels lituans i l’altre sobre la Via Bàltica (us ho expliquem més endavant). L’entrada a la torre i al seu mirador val 5 euros per persona.

El barri bohemi d’Uzupis

Dins de Vílnius, al costat del barri antic, hi ha una república independent on només està permès estimar, expressar-se mitjançant l’art i on estan permeses les pors i les preocupacions. És el barri d’Uzupis, barri d’artistes i artesans, molt semblant al Christiania de Copenhague.

De fet, quan creueu el riu per algun dels dos ponts que el connecten amb el centre passareu pel peculiar cartell que deixa clar que aquest és un territori per l’art.

Al carrer Paupio (us ho deixem assenyalat al mapa) hi ha escrita en molts idiomes la seva Constitució de 41 articles, que entre altres coses dóna dret morir-se (tot i que no és una obligació), a ser mandrosos o als gossos a ser gossos.

És un barri per passejar i deixar-te sorprendre. No us perdeu la plaça amb l’escultura de l’àngel d’Uzupis i un passeig pel carrer que voreja el riu, ple d’escultures (fins i tot dins l’aigua). Us el deixem assenyalat al mapa.

I per menjar et recomanem…

Uzupio Kaviné

Aquest barri és una molt bona opció per menjar barat a Vílnius. Hi ha molts restaurants que ofereixen menús econòmics. Aquest en concret té una bonica terrassa que dóna al riu. Heu de provar la crema freda de remolatxa amb kèfir (Šaltibarščiai), una de les més típiques de Lituània.

Preu: plats 4-8 euros

Imprescindible tastar…

Kepta duona

És un aperitiu, equivalent a les nostres patates braves. És pa fregit que acompanyen per sucar amb formatge i crema d’all. Boníssim!

Preu: 2 euros

Sud de l’old town

El barri més al sud de l’old town és el més alternatiu, on trobareu els bars ‘antros’, terracetes d’artistes, grafitis i un ambient més universitari. Aquí hi ha el gran mercat del centre de la ciutat, que us recomanem visitar si us agrada provar gastronomia local. hi podreu comprar mel de Lituània, begudes del país i també pa i pastes dolces. Dins el mercat també hi ha llocs per menjar, una molt bona opció econòmica!

En aquest barri hi ha l’estació de tren i a l’estiu, en una de les plataformes que ja no s’utilitza i que està plena de trens antics (formen part del Museu del Ferrocarril), vam trobar-nos un concert gratuït. Un escenari entre dos trens, sofàs a les vies i bars a dins d’antics vagons. Molt xulo!

I per menjar et recomanem…

Carrer gastronòmic Etmonu

Un carrer amb 3 bars per pendre alguna cosa i menjar: una pizzeria artesanal, una cerveseria i un lloc on hi fan patates fregides gourmet i aletes de pollastre. I es menja en un espai compartit molt xulo!

Preu: 6-9 euros la pizza

Museu de les joguines

Aquest museu per nens ens va agradar molt. És una molt bona opció si esteu a la ciutat i plou, neva o fa molt fred.

És un museu petitet, però pensat per a grans i petits. Està dedicat a la història de les joguines i expliquen amb què jugaven els nens i nenes des de la prehistòria fins a l’edat actual. La clau, però, és que tot es pot tocar i pots jugar amb totes les joguines. Per tant pots jugar amb des de tiraxines fins a futbolins.

Hi ha també una saleta per pintar i un petit teatret per les titelles. I una de les joguines que més ens va sobtar va ser un futbolín però amb jugadors d’hoquei gel.

A més podreu tornar a jugar amb els jocs de la vostra infantesa perquè hi ha una secció de joguines dels anys 80!

El preu de l’entrada és de 5 euros els adults, els nens més petits de 2 anys no paguen i els nens de 2 a 18 anys paguen 3 euros.

Museu de les il·lusions i Lituània en realitat virtual

Si us sobra temps hi ha dues atraccions més al centre de Vílnius que són interessants. Una és el Museu de les Il·lusions, un museu petitet que podrieu trobar a qualsevol altra ciutat europea però està bé per entretenir una estona als nens. Està ple de jocs òptics, experiments estranys i llocs per fer-se fotografies com una estança del revés o una cadira gegant. L’entrada val 11 euros per persona.

L’altra experiència, que està just a la porta del costat, és el tour per Lituània en realitat virtual. Primer podreu veure un resum de la història del país en 16 minuts en un audiovisual (en diferents idiomes). Després us podreu posar unes ulleres de realitat virtual i volar en globus aeroestàtic pel cel de Vílnius, anar en barca pel llac de Trakai i arribar a les dunes d el’istme de Curtlàndia. L’entrada val 8 euros.

Altres coses per fer a Vílnius amb nens

Parc Vingis: és als afores però és un parc enorme, un bosc, on hi ha molts jocs infantils i un jardí botànic. També hi ha un escenari enorme per fer concerts.

Parc aquàtic Vichy: també al nord, als afores. Es veu que és un dels parcs aquàtics més grans d’Europa, cobert! Té 9 tobogans gegants i està ambientat en la polinèsia francesa. Hi ha bars i restaurants. 3 hores: 22 euros cada adult.

Parc Liepkalins: és l’única pista d’esquí que hi ha a Lituània. És a un dels turonets més alts que envolten la ciutat (Lituània és un país moooolt pla). A l’estiu hi ha propostes d’activitats de muntanya per nens i a l’hivern una modesta pista d’esquí.

I per dormir et recomanem…

Hotel Panorama

Correcte i baratet. Està situat al costat de l’estació de tren de Vílnius a uns 10-15 minuts a peu caminant del centre. Esmorzar buffet molt correcte. Els llits supletoris per a nens petits són gratuüits, ens van posar una habitació amb 2 llits al preu d’una doble. Té l’oficina de lloguer de cotxes Sixt a dins!

Preu: 45 euros/nit (esmorzar inclòs)

Si has arribat fins aquí, també et pot interessar….

Un pensament sobre “Lituània (I)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *