Terol

Sempre ens ha donat la sensació que Terol estava menystinguda, amb el clitxé aquell de ‘Teruel existe!’. I tant que existeix! i és una molt bona sortida familiar si teniu nens i nenes apassionats pels dinosaures… hi ha l’espai Dinòpolis i un spa amb piscines i tobogans interiors, … i un dels pobles més bonics que hem vist mai, Albarrassí… i un cementiri d’avions gegants, … i un desert pla pleníssim poc habitat, … i castells, i torres mudèjars, i muralles, i …

Visita a Terol

Terol és una ciutat petita que es pot visitar en un o mig dia. El centre neuràlgic és la plaça del Torete, on hi ha un pedestal amb una escultura petita d’un toro. És una plaça fortificada molt bonica i amb molt ambient.

Una altra visita indispensable és a la torre mudèjar de Sant Salvador, del segle XIV, i que és Patrimoni de la Humanitat. L’entrada costa només 2,5 euros els adults (nens gratis fins als 7 anys) i hi ha un audiovisual. Si pugeu les 128 escales que hi ha fins al capdamunt (l’ascensió és fàcil perquè els graons no estan seguits i hi ha replans per descansar) arribareu fins al campanar on hi ha les campanes que toquen cada mitja hora (toquen les hores i anuncien missa). És xulo pels nens veure d’aprop (i sentir!) com funcionen les campanes. Les vistes des de dalt són molt recomanables, vistes de 360 graus de la ciutat i els seus voltants i uns panells informatius t’expliquen on hi havia els edificis principals a l’edat mitjana i la muralla.

L’altre punt d’interès és el mausoleu dels amants de Terol, que també és al centre. En aquest centre s’hi explica la història dels amants de Terol i la seva influència a la literatura, l’opera, la poesia i la resta d’arts. També es poden visitar el lloc on hi ha les mòmies dels dos amants que van ser trobats en aquest punt. L’entrada val 4 euros i inclou un audiovisual de la història de la ciutat.

La catedral, els carrers comercials del centre i la torre de Sant Martí són altres dels punts importants a la ciutat.

Imprescindible tastar…

Delicias de Teruel

És ciutat per anar de pintxos. I un dels més famosos és una taula de pernil salat de Terol servida amb una mica de pa amb tomàquet.

Preu: 6-12 euros segons el bar

Dinospa

Un dels motius que ens va fer arribar fins a Terol ara que ja fa fred és un spa per nens i nenes amb tobogans ambientat en la temàtica dels dinosaures, el Dinospa. L’spa és dins de l’hotel Spa Teruel, que és als afores, però hi podreu entrar encara que no sigueu clients de l’hotel.

El Dinospa té tres tobogans i una piscina amb boles i un tobogan més petit per a bebés. Les piscines no cobreixen, fan 40 centímetres de profunditat, així que és perfecta pels nens que encara no saben nedar perquè hi poden estar de peu.

L’entrada val 10 euros (adult+nen, els nens han d’anar acompanyats d’un adult però l’adult no paga) i dóna dret a estar-hi una hora. Recomanacions: porteu banyador, gorro de piscina i xancletes (les tovalloles les ofereixen gratuïtament a l’spa). Allà hi ha una mica de vestidor i dutxes per canviar-vos. I sobretot, reserveu! l’espai no és massa gran i de vegades hi fan festes d’aniversari… si podeu evitar els caps de setmana, millor 😉

Pels adults a més teniu una alternativa: al costat hi ha l’spa d’adults amb una piscina més gran i uns quants jacuzzis, sauna filandesa, bany de vapor, una dutxa escocesa, entre altres. L’hora val 20 euros. Aviam, no és que sigui una cosa de l’altre món, però a nosaltres ens van oferir la possibilitat d’entrar-hi mitja hora el pare i mitja hora la mare mentre l’altre estava amb el petit al Dinospa. I mira… mitja hora de pau, no està malament tampoc!

Als afores de Terol recordeu que hi ha Dinópolis Teruel, el museu i parc temàtic que té més fòssils originals de dinosaures gegants de tot Europa. A la visita, majoritàriament a cobert, hi ha audiovisuals, recorreguts en barca entre reproduccions gegants de dinosaures i l’esquelet sencer del dinosaure més gran d’Europa. Està obert entre setmana només d’abril a principis de setembre. La resta de l’any, només caps de setmana. L’entrada val 28 euros els adults i 22 euros els nens de 4 a 11 anys i els majors de 60 anys. No és barat, nosaltres vam pensar que ja hi anirem quan el nostre fill sigui més gran i sàpiga què són els dinosaures…. mireu la pàgina web peruqè tenen entrades combinades amb els altres 6 centres de dinosaures que tenen per tota la província.

I per menjar et recomanem…

Gran Café Teruel

Molt correcte el menú diari de 12 euros. Tenen també menú infantil per 8,5 euros. Està ambientat en un antic cafè, amb decoració vintage. Plats típics de la cuina aragonesa.

Preu: 12 euros el menú

Monument d’homenatge als republicans morts pel franquisme

No sabem si serà d’interès general però us deixem anotat també on hi ha l’únic monument en tota la província de Terol on es ret homenatge als republicans morts pel franquisme, que és als afores de la ciutat (ho trobareu al mapa del principi). Si més no és interessant ja que hi podreu veure un dels pous (oberts, tapat actualment amb un vidre) on hi ha més de 1.000 persones mortes en una fossa comuna.

En aquesta part de l’estat espanyol encara hi ha molta moltíssima feina per fer en aquest sentit… així que l’associació Pozos de Caudé ha convertit aquest punt, enmig d’un polígon industrial i al peu dela carretera nacional, en el lloc que s’homenatja als republicans que van morir afusellats el setembre de 1936 a l’inici de la Guerra Civil. Hi ha un monument republicà i un de la CNT i també els noms en una placa de ceràmica d’alguns dels que van morir afusellats. Entre ells, el meu besavi José Moya, el cos del qual encara no s’ha trobat mai.

El cementiri d’avions

I enmig de la plana desèrtica de Terol, un aeroport ple d’avions i d’avions gegantins. Un aparcament i cementiri d’aeronaus de grans companyies (com Etihad, Qatar Airways, Lufthansa, …) que és el més gran d’Europa i que fa que el modest aeroport de Terol sigui un dels més rendibles de l’estat.

Si teniu nens i nenes a qui els al·lucinin els avions, aquí en podrà veure i molts! la gràcia justament és que estan tots aparcats en línia i això impressiona molt.

No sabem ben bé si hi ha algun accés oficial, nosaltres el que vam fer va ser anar fins al perímetre de la tanca de l’aeroport per poder-nos-hi acostar i fer alguna fotografia.

Albarrassí

N’hem vist uns quants però el d’Albarrassí és des d’aquest dia un dels nostres pobles bonics preferits. Mira que feia temps que els mneus avis ens ho deien… oi que bonic és Albarrassí! doncs sí! És a mitja horeta de Terol (28km).

El primer consell que us donarem és que procureu anar-hi aviat al matí abans que hi arribin els autocars de visitants. Sí, encara que sigui entre setmana, que és una sortida molt preuada de la Imserso… Nosatres en marxàvem un dijous qualsevol a les 11 i començava a arribar una multitud… de fet, allotjar-vos-hi podria ser una molt bona opció.

La primera cosa que destaca d’Albarrassí és la seva impressionant muralla, perquè durant molt de temps va ser frontera entre els regnes de Castella i Aragó.

Durant molt de temps, però, va ser també conquierida pels àrabs i terra del Cid. Per tot això, hi trobareu una visita amb una mescla de construccions cristianes i àrabs, cases estretes fetes de fang i d’altres amb terra roja…

De fet hi ha una de les cases més emblemàtiques, la casa Julianeta, que és una caseta molt estreteta i gairebé sense finestres, de les més antigues del poble.

Destaca la muralla del sege XVI, que es pot resseguir fins al capdamunt camimant i el castell, bastant en runes, però que s’està restaurant. A la plaça de l’Ajuntament hi ha les cases consistorials, que tenen uns balcons de fusta preciosos. També hi ha la catedral, el palau episcopal i un parell de torres de vigilància.

És un bon lloc per parar a dinar, hi ha molta oferta gastronòmica i d’allotjaments. A més és una zona on hi ha moltes moltes excursions per fer a peu (hi ha moltes coves, pintures rupestres, restes de castells, …). Al mateix peu de la carretera cap a Albarracín hi ha, per exemple, passarel·les que voregen els penya-segats i s’endinsen per dins les roques, recorreguts preparats per fer a peu. Trobareu més informació aquí.

Nosaltres, però, vam decidir fer via cap a casa… amb el convenciment que tornarem amb més temps! Una cosa que sí que us recomanem és que eviteu en alguns trams la carretera nacional i travesseu de poble a poble per les carreteres secundàries.

I per menjar et recomanem…

Restaurant Messeguer

És a mig camí entre Terol i Barcelona, a Alcanyís. Bon lloc per fer parada, sense haver d’entrar a la ciutat. Menú molt bo i amb molts plats per escollir

Preu: 15 euros el menú entre setmana i carta el cap de setmana

I per dormir et recomanem…

Hotel Spa Teruel

Malgrat que és als afores de la ciutat (la ubicació és a un polígon industrial…) té com a contrapunt que té l’spa i el Dionospa que us hem explicat. És un hotel modern amb bones habitacions i bon preu. Esmorzar buffet per 10 euros. Té sala de cine gratuit i sala de jocs.

Preu: 65 euros/nit

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

3 pensaments sobre “Terol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *