La tardor al Montseny (I)

Hi ha un lloc de boscos màgics, de llegendes de dones d’aigua i bandolers que recorren (o recorrien) els seus camins buscant justícia. Hi ha un lloc de boscos màgics, de boires baixes quan plou, de rituals durant les tempestes on fa anys, les dones que coneixien bàlsams de plantes remeieres d’aquesta terra eres executades per ser considerades bruixes. En aquest post descobrirem la tardor al Montseny i partirem de la vila que té tot això: paitides, bandolers i bruixes. I a més a més, castanyes. Viladrau.

El castanyer de les 9 branques

Al Montseny hi ha dos castanyers emblemàtics, el de Can Cuch a Cànoves i el de les 9 branques, a l’altra banda del massís, prop de Viladrau. El primer és conegut perquè és buit per dins, refugi durant molts anys de carboners. El de Viladrau és conegut per la seva forma de canelobre, encara que dues de les branques més grans van ser esberlades una forta ventada el 1987. Per arribar-hi hi ha senyalitzat un camí circular que surt des del poble mateix, que es pot fer amb una hora i mitja de caminada planera. Són una mica més de 5 quilòmetres des de la plaça major de Viladrau (us deixem l’enllaç del recorregut aquí on hi trobareu molta més informació).

Però nosaltres hi vam arribar d’una manera més fàcil, perquè el nostre fill de 3 anys pogués fer la caminada. Vam deixar el cotxe prop del Mas el Martí, als afores de Viladrau, i des d’allà vam fer la caminada d’uns 20 minuts fins al castanyer (us deixem el recorregut marcat al mapa del principi del post). És un quilòmetre i mig d’anada i un de tornada. És una alternativa, però segur que el recorregut des de Viladrau és més atractiu, ja que el camí passa per diferents fonts singulars. 

El paisatge des d’aquest punt a la tardor és preciós, amb tota la vessant nord del matagalls coberta per una estora de color taronja i marronós. A més a més, el castanyer de les 9 branques és el més emblemàtic, però no és l’únic castanyer centenari que hi trobareu. 

El castanyer de les 9 branques està protegit i és important no enfilar-s’hi al damunt. Però en trobareu d’altres al seu voltant que estan completament buits per dins i serviaran d’amagatall a la canalla!

Castanyes de Viladrau – Centre de Manipulació de la Castanya

Si feu la caminada fins al castanyer de les 9 branques, heu de saber que no podreu collir castanyes més que pel vostre consum personal (un grapadet). Penseu que els boscos són propietat privada i si en colliu per fer-ne un ús comercial, està considerat delicte. Així que si en voleu comprar us recomanem que us acosteu fins a la finca als afores de Viladrau, direcció seva, on hi ha l’agrobotiga de la  Castanya de Viladrau.

És una explotació on es dediquen a donar sortida a tota mena de productes fets amb castanya. Hi tenen una petita botiga i hi podreu comprar des de castanyes, a melmelades de castanya, xocolata amb castanya, licors de castanya, gelat de castanya, cervesa de castanya, formatges amb castanya i fins i tot botifarra de castanya. Nosaltres vam provar la botifarra de castanya i estava boníssima! I castanyes, és clar! També hi podreu fer una degustació de castanyes cuites i licor per 2 euros. Per últim també hi podreu comprar plançons de castanyer i articles fets amb fusta d’aquest arbre, com taules, bancs, jardiners, …

Com que es dediquen a la recuperació dels boscos de castanyers, també ens proposen visites guiades per veure castanyers centenaris.

Les 200 fonts de Viladrau

Una de les excursions fàcils que hi podreu fer és la descoberta d’alguna de les més de 200 fonts que hi ha al municipi. Nosaltres us proposem un recorregut fàcil, de 3 quilòmetres d’anada i 3 de tornada que us portarà des de la font de l’Oreneta fins a la masia de la família Sala, on va néixer el bandoler Serrallonga. És un camí planer i fàcil resseguint un bosc de ribera que a la tardor tenen uns colors preciosos.

A la font d l’Oreneta, creada el 1936 en homenatge al poeta Guerau de Liost, és l’inici del nostre recorregut. La font raja de grans pollancres, que porten molta fresca a l’estiu.

Seguireu per un camí de ribera, amb indrets màgics fins al salt del Molí de Baix, un petit gorg amb tres salts d’aigua, un dels molts llogarrets on diu la llegenda que hi havia dones d’aigua. 

Si seguiu les indicacions arribareu al Mas Sala, la masia fortificada del 1594 on va néixer Joan Sala, el bandoler Serrallonga. És a uns 5 quilòmetres del Viladrau per un camí fàcil i trigareu una horeta a arribar-hi. 


Tot i això, hi ha una ruta circular d’uns 5 quilòmetres que passa pels voltants de Viladrau i per les fonts més importants, com la de les Paitides (tal com es coneixen les dones d’aigua.  Us deixem aquest track per exemple, per si us hi animeu. 

L’Espai Montseny: bruixes, dones d’aigua i el bandoler Serrallonga

I qui eren les dones d’aigua? I què va fer el bandoler Serrallonga? Si heu fet aquestes caminades i encara no heu trobat resposta a aquestes preguntes, la seguent parada és a l’Espai Montseny. Allà us projectaran dos audiovisuals: el primer explica una llegenda sobre les dones d’aigua del Montseny i la història del bandoler Serrallonga.

El segon audiovisual és sobre la història de les més de 12 dones que entre 1618 i 1622 van ser executades a Viladrau acusades de bruixeria. Sí, a Viladrau diuen els relats orals, hi havia bruixes, dones que sabien les propietats que tenien les herbes remeieres del Montseny i que aprofitaven les energies del massís, del Matagalls, les Agudes i el Turó de l’Home per fer els seus ritauls. 

El millor de tot és que el primer audiovisual es projecta en una sala gran, coberta de fulles i que fa olor de bosc. Hi ha fins i tot hi han recreat la boirina típica dels boscos màgics del Montseny… I els personatges van sorgint de diferents racons… una sorpresa!

L’entrada a l’Espai Montseny costa 3,5 euros els adults i els nens de 5 a 12 anys, 2. Consulteu els horaris al seu web!

Viladrau

Viladrau és un poblet de poc més de 1000 habitants, però molts activitat cultural com la fira de la castanya, l’últim cap de setmana d’Octubre o la fira de les bruixes per Tots Sants. Hi ha força restaurants i allotjaments, hotels i cases rurals, i també botigues tradicionals de poble, com la pastisseria Font.

Molt a prop de Viladrau, i com a activitat alternativa hi ha el parc La Selva de l’Aventura, amb les activitats del bosc elàstic i el camina descalç de les quals us parlàvem en aquest post.

I per menjar et recomanem…

Restaurant Hostal Bofill

Per dinar a Viladrau us recomanem l’hostal Bofill, una altra institució. Edifici imponent, clàssic concebut per l’estiueig de principis de segle XX. Espai ampli amb mobles antics. Cuina tradicional catalana. Proveu l’estofat de vedella amb castanyes i el flam de castanyes! Molt bona atenció del personal.

Preu: 12 euros menú entre setmana / 14 euros menú cap de setmana

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

3 pensaments sobre “La tardor al Montseny (I)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *