La Cerdanya a l’hivern (III): l’estany Passet, la torre de Pisa i Vallcebollera

Us fem una nova tongada d’activitats i excursions per fer a la Cerdanya a l’hivern. Són excursions que també podeu fer en altres èpoques de l’any, ja que estan pensades per fer sense neu majoritàriament. En aquest post hi trobareu un llac glaçat, una torre de Pisa catalana i un molt bon nou restaurant!

L’estany Passet glaçat

Una de les excursions més fàcils de fer amb un paisatge més espectacular és a l’estany Passet, a Porté Puymorens. És un estany que durant tot l’any excepte a l’hivern s’hi pot accedir en cotxe, però quan fa més fred tanquen la carretera i us trobareu una barrera que us impedirà el pas.

Però s’hi pot arribar igualment amb una caminada d’uns 30 minuts a pas lleuger per la mateixa carretera fins a l’inici de l’estany. El cotxe el podreu deixar aparcat al mateix camí, a la zona al voltant del punt on trobareu la barrera hi ha espai per aparcar al voral.

El camí fa una pendent molt lleugera i és molt fàcil pels nens petits. Hi ha 2 quilòmetres de distància fins a l’inici de l’estany (a les instal·lacions de les tirolines Tyrovol) i des d’aquest punt podreu baixar directament a l’estany o resseguir-lo. En total, doncs, uns 30 minuts d’anada i 30 minuts de tornada que el nostre fill de 3 anys va fer perfectament sense problemes.

Tingueu en compte, però, que si hi aneu amb nevades recents el camí pot estar gelat o cobert de neu, per tant calceu-vos unes bones botes o raquetes de neu, si ho preferiu.

Si no hi ha neu, és un camí que podreu fer amb cotxet perquè la acrretera està asfaltada.

La torre de Pisa de la Cerdanya

Sabíeu que a la Cerdanya hi ha una torre inclinada com la de Pisa? és el campanar de l’església de Santa Eugènia de Nerellà, en un dels nuclis al voltant de Bellver.

Està inclinat 1,25 metres i la causa és que està en un terreny movedís que va fer que ja la torre s’anés torçant quan s’estava construint. L’església està datada del segle XI i el campanar és l’únic d’estil romànic a tota la comarca.

Els camins de la retirada a Vallcebollera

La seguent excursió que us proposem és resseguir un dels camins de la retirada, però en sentit contrari. És el camí que uneix el Ripollès amb la Cerdanya, des de Ribes de Freser fins a Osseja. L’anomenen camí de Sant Bernabéu, ja que hi trobarem una capelleta. Al mateix nucli de vallcebollera hi ha una esglesieta i un cementiri molt bonic.

El camí el podeu començar des del nucli de Vallcebollera, passat Osseja. El camí comença continuant la carretera que passa per darrere l’església: la pista asfaltada passa a aser pista forestal i l’únic que heu de fer és continuar recte. Si no està molt nevat, podreu arribar fins a la capelleta amb cotxe, per una pista forestal. Hi ha una zona de pícnic al seu voltant, amb taules i cadires de pedra i barbacoes. La capella avui dia encara és venerada.

Una altra opció és fer el camí circular de Sant bernabéu que està senyalitzat des del centre del poble. És un camí que fa força pendent i en alguns trams és de camí estret (no ressegueix sempre la pista forestal). La volta circular són uns 6 quilòmetres i es fa en unes 3-4 horetes. Fins a arribar a Ribes de Freser hi ha uns 15 quilòmetres. Per començar aquest camí podeu aparcar a l’aparcament del poble i allà està indicat. Durant el camí trobareu cartells indicatius.

I per menjar et recomanem…

La borda del ceretà (als afores de Puigcerdà)

Aquí hi hem menjat un dels millors arrossos de muntanya de la Cerdanya. En diuen ‘arrossos a la llauna’ i el serveixen en les mateixes planxes on el cuinen. Brutal! Tenen txuletón. La sala és un antic paller, petitona i molt acollidora. De postres tasteu les bombetes de xocolata calenta d’en Pitu!

Preu: plats a partir de 10 euros (60 euros dinar 3 persones)

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

2 pensaments sobre “La Cerdanya a l’hivern (III): l’estany Passet, la torre de Pisa i Vallcebollera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *