5 racons del Baix Llobregat i Garraf (3): Gorg de la Mola, Castell de Castellet i el pantà de Foix, platja del Remolar, Santa Coloma de Cervelló i la creu de Can Cartró

La primera setmana en fase 1 ens ha portat a trepitjar nous llocs al Baix Llobregat, Alt Penedès i Garraf. Els afegim a la llista de propostes que podeu trobar en aquest post (més de 25!) i que podeu consultar també en aquest mapa.

Gorg de la Mola (Sant Andreu de la Barca)

Aquest és un lloc gairebé màgic enmig del Baix Llobregat més industrial. Un congost de parets altes que crea gorgs i salts d’aigua brillant de la riera de Corbera. Lloc per banyar-s’hi, sobretot els infants.

Per arribar-hi cal anar fins a Sant Andreu de la Barca, l’entrada sud del municipi i passar la gasolinera Petrocat i creuar el pont sobre la línia de ferrocarrils. Nosaltres vam aparcar al carrer Josep Tarradellas, un carrer de cases a prop d’una escola. Des d’aquest punt cal caminar pel camí que porta a la urbanització La Soleia (us ho deixem senyalitzat tot al mapa del capdamunt). Justament passada la corba, a mà esquerra neix un corriol que baixa cap al gorg. Heu d’estar alerta perquè no està senyalitzat: el camí comença just al costat d’una banda reductora de velocitat que hi ha al camí asfaltat.

A partir d’aquí el camí és intuïtiu. Hi ha dues entrades al riu: camí cap a l’esquerra arribareu a la zona més planera de la riera, on podreu caminar entre les parets.

L’entrada al riu pel camí que trenca a la dreta us portarà fins a la cascada més gran. L’accés a la riera des d’aquest punt és més difícil, fins i tot l’opció més viable és saltar al gorg. Però riera amunt, hi ha també un tros de piscines naturals i d’aigua tranquil·la molt adient pels nens.

A nosaltres ens va sorprendre pel bon estat de l’aigua (suuuper transparent i neta) i que l’entorn estava ben cuidat en general (algun plàstic al terra, però res exagerat).

Castell de Castellet i pantà de Foix

Hi ha un lloc a Catalunya que ens recorda molt el llac de Bled d’Eslovènia. El pantà de Foix fa un mena de meandre i les vistes des del castell de Castellet són precioses.

Castellet i la Gornal és un poble alçat sobre el pantà, de casetes petites, de pagès, vinícola, tranquil. Una delícia passejar-hi! Hi ha un restaurant amb una terrassa amb vistes al pantà, restaurant El Barretet, que té molt bona fama.

I té un castell medieval formós. És la seu del centre UNESCO de les Reserves de la Biosfera Mediterrànies i el gestiona Abertis. El castell data del 977 i va ser priopietat dels comtes de Barcelona, Sunyer i Borrell II. Fan visites guiades el segon cap de setmana de cada mes al matí i es poden reservar al seu web.

Castellet té dues balconades amb vistes al pantà, la primera als peus de l’entrada del castell i la segona, just al seu darrere, més amunt del castell. Allà hi ha també una petita zona de passeig, al voltant de la rectoria, i molts camins que s’endinsen a les vinyes de l’Alt Penedès. Trobareu algunes rutes en aquest enllaç.

Us recomanem anar-hi a darrera hora del dia, ara que fa bon temps i les hores de sol s’allarguen. Nosaltres ho vam aprofitar per fer un pícnic de tarda-vespre i va ser genial.

I si torneu direcció Garraf, pareu-vos a la presa de l’embassament. És una obra del 1928 i es pot creuar pel damunt caminant, en un passeig que també és preciós. Ens consta que hi ha moltes caminades que surten des d’aquest punt i que fins i tot es pot arribar fins al peu de la presa caminant també.

Platja del Remolar (Viladecans)

Una de les platges més verges que hi ha a la costa de Barcelonas és la del Remolar de Viladecans. És dins l’espai protegit dels estanys del Remolar-Filipines, dins el delta del Llobregat, i s’hi pot arribar fàcilment en dues caminades curtes. És un espai especial per l’observació d’aus.

Aquests dies d’estat d’alarma l’accés a l’espai del Remolar està tancat al pas de vehicles (hi ha la barrera de la Vidala, que podeu creuar caminant si està baixada). Hi ha un aparcament senyalitzat just a la rotonda abans de l’aeroport (us ho deixem assenyalat al mapa del capdamunt). És l’aparcament exterior del Remolar.

Des de l’aparcament hi ha una caminada planera de 2 km fins a la platja. La caminada és per un camí asfaltat i pla ideal per fer en bici. I hi ha un parell de miradors.

El primer és el mirador és el de la Reguera Salabrosa, on veureu un dels estanys i, al fons, un grup de cavalls que viuen al Remolar. És un mirador en forma de passarel·la de fusta.

El segon mirador és el de la Vidala, alçar en una torre de fusta. Es veu el darrer tram de la riera de Sant Climent, que va a morir al mar.

Tot seguit arribareu al seguent aparcament, que està obert de dimarts a diumenge. És al costat del punt d’informació, on hi ha taules de pícnic. Aquí també podeu començar el recorregut per les maresmes del Remolar, però amb l’estat d’alarma aquesta zona està tancada i no s’hi pot passar.

A mà dreta comença el camí que us portarà fins a la platja del Remolar. Si està tancada amb un una barrera, és fàcil de passar. Al fons ja veureu el mar. A mà esquerra, una pineda amb cases protegides, una de les quals obra de Puig i Cadafalch. És una pena perquè aquest entorn està bastant descuidat.

I quan arribeu a la platja, arribareu al mirador del Francès. És una torre de fusta alçada amb vistes a la desembocadura de la riera de Sant Climent i al mar. A aquesta platja també s’hi pot arribar caminant des de la platja de les Filipines de Viladecans.

En total, doncs, 3km d’anada i 3km de tornada des de l’aparcament exterior o 1km anada i 1km tornada des de l’aparcament interior. Un recorregut planer, en part asfaltat, perfecte per fer en bicicleta.  

Ruta circular des de la Colònia Güell

La caminada que us proposem és planera i circular, fàcil per fer amb nens. La zona entre Santa Coloma de Cervelló i el nucli de la Colònia Güell és plena de camps de blat, molt semblant als paisatges del Vallès.

Així que una de les opcions és que comenceu el recorregut des de la mateixa Colònia Güell, al centre, o una altra bona opció és aparcar el cotxe a l’aparcament de l’escola Colònia Güell. També hi podeu arribar caminant des del barri de Marianao a Sant Boi.

A partir d’aquí només cal agafar el camí de Can Salgado (us ho deixem assenyalat al mapa), un camí que és dins el parc Agrari del Baix Llobregat. Passareu entre camps de blat (maig-juny), cirerers i oliveres. Al fons, tindreu la ciutat de Barcelona.

La volta que us proposem és de 3 km, però la podeu allargar seguint els camins de l’anella Verda de Sant Boi i cap a Santa Coloma de Cervelló.

Creu de Can Cartró

La darrera proposta és un altre clàssic de la nostra zona del Baix Llobregat. És una creu que fa de frontera entre 4 termes municipals: Sant Climent de Llobregat, Torrelles de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Sant Boi de Llobregat.

Us expliquem com arribar-hi des de Sant Climent, ja que és una de les rutes per veure cirerers que ja us hem explicat en algun altre post. És un desviament que s’agafa al coll de Can Cartró i està senyalitzat. El camí forestal es converteix en un corriol que puja fins al capdamunt de la muntanya, fins a la creu.

És una mica tètrica, però les vistes valen la pena: des de l’àrea de Barcelona ciutat, el mar, l’ermita de Sant Ramon, … Cada any s’hi celebra un aplec dels 4 pobles que pugen caminant fins a trobar-se en aquest punt.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

3 pensaments sobre “5 racons del Baix Llobregat i Garraf (3): Gorg de la Mola, Castell de Castellet i el pantà de Foix, platja del Remolar, Santa Coloma de Cervelló i la creu de Can Cartró

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *