La Cerdanya a l’estiu (VIII): les coves de Font-rabiosa i l’estany de Puyvalador

Una proposta fresqueta per l’estiu. Entrar a 80 metres sota terra per veureles meravelles que fa l’aigua sobre les roques de calcita. Estalactities i estalacmites en un recorut per dues galeries d’un quilòmetre. I després, acabem amb un pícnic al llac de Puyvalador, al costat de les coves de Font-rabiosa.

Coves de Fontrabiosa

Les coves de Fontrabiosa són just al poble de Font-rabiosa, al Capcir, a uns 40 minuts de Puigcerdà. És una visita que dura una horeta, és guiada en castellà i francès, i us endinsareu al centre de la terra, a uns 80 metres de profunditat, per visitar dues de les cinc galeries .

Les coves eren una antiga cantera de marbre blau que es van explotar als anys 50. Més tard es van descobrir les galeries de calcita i es van fer visitables. Hi podreu veure escultures diferents de calcita, creades per l’erosió de l’aigua i la neu infiltrada fa més de 6 milions d’anys.

La visita comença baixant unes escales fins a la primera galeria. Hi podreu veure estalactites i estalacmites, que creiexen 1 cm cada 100 anys. Passareu per passarel·les sobre galeries de llacs i baixareu encara una miqueta més fins a la segona galeria, just a sota de la primera.

Hi fa fred a dins, us recomanem posar-vos un jersei i si podeu pantalons llargs. I millor su porteu calçat tancat, perquè hi ha bassals.

La visita costa 11,60 euros els adults i és gratuïta pels nens de 0 a 4 anys. Els nens de 5 a 12 anys paguen 6,90 i de 13 a 17 anys 9,90. Trobareu descomptes en revistes com el Pànxing Cerdanya o promocions de turisme dels Pirineus francesos. És millor que reserveu al seu web, sobretot a l’agost, per assegurarços plaça en alguna de les visites guiades.

És una excursió per fer amb nens a partir de 4 anys, que ja començaran a entendre alguna cosa més que l’emoció d’entrar a una cova. Si hi aneu amb nens més petit, heu d’agafar motxilla per portejar ja que no és possible per la visita amb cotxet.

En general és una visita ràpida i molt interessant! A les coves hi ha un petit servei de bar (begudes, gelats), botiga de productes delazona i zona de pícnic amb taules i cadires.

Llac de Puyvalador (Puigbalador)

Després de la visita a la cova us proposem un pícnic al llac de Puyvalador, que és una mica més petit que el seu veí Matamala. Hi podeu arribar f’acilment des del poble de Real. Ja veureu que abans d’entrar al poble, just passat un pont, hi ha una apracament on podreu deixar el cotxe. Aqui comença un sender que us portarà cap a uns miradors d’ocells sobre l’estany.

La volta al llac es pot fer caminant o en bicicleta. Són 7 km planers, majoritàriament en zona soleia, on hi trobareu diferents indicadors de fauna i flora de la zona, en francès i català. El mirador d’ocells, per exemple, té unes petites maniveles que si les moveu, podreu sentir el so que fan alguns dels ocells que es poden veure a la zona.

Nosaltres ens vam instal·lar prop de la casa d’avistament d’ocells per dinar, però la volta a l’estany és una caminada fàcil molt recomanada per fer, per exemple, a la primavera coincidint amb la migració de les aus.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *