La Cerdanya a l’estiu (X): les gorgues de Carançà

Us expliquem la nostra experiència amb un nen de 4 anys en una de les excursions més emblemàtiques del Conflent i la Catalunya Nord: les gorgues de Carançà. No és el lloc ideal per anar-hi amb infants petits, d’entrada, per la perillositat del camí amb penya-segats. Però es pot fer i nosaltres vam adaptar la ruta a les nostres possibilitats. Vam trepitjar la famosa cornisa sense arribar a les passarel·les sobre el riu Carançà. No és recomanable si teniu vertígen.

Possibles camins

La ruta de les gorgues de Carançà és circular, de manera que podeu fer-la en un sentit o un altre. El més recomanable per fer-la amb nens és començar per la cornisa fins a les passarel·les, ja que fer-ho a l’inrevés, per la banda del Roc de Madriu, és un ascens bastant pronunciat abans d’arribar a les passarel·les. Trobareu, al mapa del damunt, el recorregut senyalitzat que vam fer nosatres.

Tot i això, arribar a les cornises tampoc és un camí fàcil. S’ha de pujar un primer tram de forta i llarga pendent i potser es triga amb nens uns tres quarts d’hora o una hora abans d’arribar al penya-segat. Una altra opció és començar el camí vorejant el riu Carançà i abans de començar a pujar el Roc de Madriu, enfilar-vos direcció la cornissa per un camí també de forta pendent però més directe. Al cap i a la fi més o menys és el mateix, però aquesta és la volta circular que vam fer nosaltres sense passar pel tram de Madriu i que creiem que és més adient per fer amb nens petits.

Ruta circular per la cornisa amb nens petits

El primer que cal saber és que l’aparcament de les gorges val 4 euros (12 hores) i que heu de portar diners en metàl·lic per pagar perquè es paga en una màquina però no es pot pagar amb targeta.

Del pàrquing mateix, just davant la caseta on hi ha un petit bar, centre d’informació i taules de pícnic, en surt un sender que creua un pont petit sobre el riu Carançà. Aquí comença la nostra ruta circular. Aviat veureu que el camí s’enfila muntanya amunt, després de passar el pont sobre les vies del tren groc.

Aquest és el tram més pesat de tota l’excursió. Un camí ziga-zaga ben pronunciat que puja la muntanya, alguns trossets amb molta pedra. El camí fa pujada fins a arribar a una petita central elèctrica. A partir d’aquí, hi ha una petita caminada fins a l’inici de la cornisa.

El primer tram és amb un camí prou ample, tot i que heu d’anar amb molta precacució perquè no deixa de ser un penya-segat. Després de passar una zona boscosa, comença a complicar-se.

Veureu que hi ha habilitat un cable a la partet perquè us faci de suport i no caure. És perillós i està advertit en molts cartells. Si podeu, lligueu els nens amb un arnés a aquest cable i anireu més tranquils. Si no, és qüestió de tenir molta molta cura. Nosaltres no recomanaríem fer aquesta excursió amb menors de 3 anys, si no els portegeu.

La part de la cornisa té una llargada d’entre 500 metres i un quilòmetre. Després arribareu a les passarel·les sobre el riu Carançà. Us recomanem que en feu un tram i que torneu a desfer el camí per la conisa, i així evitar la part del Roc Madriu que és bastant complicada amb nens, cansada i molt assoleiada.

Si desfeu el camí, arribareu a un trencar (just quan s’acaba la cornisa al mig del bosc) que indica el parquing. Si baixeu per aquest camí arribareu a enllaçar amb l’altra part del camí circular, passat el Roc Madriu que passa en paral·lel al riu Carançà.

És un tram de camí que està molt bé, perquè passes per sota el penya-segat i hi ha molts punts on us podreu banyar al riu. I és, a més, un tram de camí a l’obaga. Com us dèiem al principi, una altra opció és començar el recorregut per aquí i pujar a les cornises per aquesta altra pujada (és cert que és a l’ombra i que a l’estiu segurament és més agraïda per l’altra banda).

En total, aquesta ruta circular fins a l’inici de les passarel·les són uns 6 km i el nostre fill de 4 anys (acostumat a caminar) els va fer perfectament fins i tot els trams de pujada. Si ja teniu infants més grans, és una excursió molt xula de fer amb ells si teniu precaució! Animeu-vos!!!

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *