Experiència rural al Solsonès

Un cap de setmana en una casa rural del Solsonès. Excursions a peu, piscina i un parc de recuperació d’animals del Pirineu amb demostració d’aus repinyaires. El blau turquesa de la Llosa del Cavall i el poble bonic de Sant Llorenç de Morunys. La proposta d’aquest post!

Casa rural del poblat de Canalda

El poblat rural de Puig-Arnau del Pubilló és un conjunt de 12 cases rurals disperses que comparteixen serveis comuns com la piscina (coberta i descoberta), els parcs infantils, camps de futbol i vòlei. Estan situades al poblat de Canalda (Odèn), a mig camí entre Solsona i Prat del Compte, a dalt de la muntanya.

El que està bé d’aquest complex és que hi ha cases de totes les mides, des de 4 persones fins a 16. Nosaltres ens vam allotjar a una casa de 8 i vam demanar dos llits supletoris per a nens perquè èrem 10. En aquest sentit són flexibles. L’altra avantatge és que podeu fer reserves de només cap de setmana en període de juliol i agost (que a la majoria de cases rurals grans, demanen un mínim d’una setmana a l’estiu).

Té 4 habitacions dobles, 3 banys complets, sala menjador amb llar de foc, sala de barbacoa amb taules i cadires a l’exterior, i cuina equipada amb forn, rentadora, microones, cafetera i rentavaixelles.

La veritat és que vam trobar que la casa estava molt ben equipada, no li faltava de res i aquesta en particular té una era amb unes vistes impressionants a la vall, on els nens podien jugar, amb taules i cadires de fusta amb parasol per menjar-hi i una terrassa a cobert amb la barbacoa on s’hi podia menjar a la fresca. El menjador també és molt ampli, amb una taula gran llarga amb capacitat per 8-10 persones. Altres casetes tenen terrasses amb barbacoes més petites i en espai compartit fora de la casa. Així que la Pallera és ideal per un grup gran.

Pel que fa als espais comuns, la piscina a l’estiu està semicoberta (l’aigua és freda igualment) i té un espai de gespa, jocs infantils de fusta, zona d’hamaques als arbres i sorral. La piscina té una zona poc fonda per nens petits.

Porteu-vos sobretot pilotes perquè està ple de camps de gespa amb porteries! I una altra cosa a tenir en compte és que a prop no hi ha cap poble amb supermercat. Haureu de fer la compra a Solsona o a Sant Llorenç de Morunys i no descuidar-vos res! o demanar-ho als veïns…

Excursions a peu al voltant del poblat rural

Una de les coses bones que té el poblat Puig Arnau del Pubilló és que té una xarxa de senders senyalitzats per fer excursions al voltant, de diferent dificultat. Nosaltres vam fer el recorregut blau, la volta al Puig-Arnau que es pot fer amb una horeta a peu i és circular. Els camins surten d’un trencall que hi ha al costat de la piscina, i en concret el que nosaltres vam fer passava per un parell de miradors i la font de la Mata. És una caminada suau ideal per fer amb nens. Hi ha 5 caminades d’entre 2 i 3 hores que arriben fins al poblat de Canalda i diferents baumes.

A la zona, hi ha excursions molt xules per fer, com les baumes de ca la Rita, el mirador de la Creu del Cartró o les a ctivitats d’hivern i d’estiu que proposa l’estació del Port del Compte (ponis, parc de tirolines i pots penjants, …)

Zoo Pirineus

De totes les excurions, la que us recomanem és la visita al Zoo Pirineu. De zoo diguem que en té poca cosa. És un centre de recuperació d’animals del Pirineu que o bé han estat abandonats o bé els han trobat ferits i no es poden reintrodiuir al seu hàbitat natural.

Hi ha diferents opcions de visita i preu, nosaltres el que vam fer va ser la visita guiada i després la demostració d’aus repinyaires. A la visita es poden veure animals de muntanya com esquirols, cervetells, guineus, falcons, cabirols, àligues, voltors, porcs senglars, … però l’estrella del parc és el corb Alfonso, que diu ‘que pasa guapo’ a tothom que el ve a veure… El guia us explicarà les característiques de cada animal i com ha anat a parar al centre de recuperació.

L’altra part de la visita que havíem reservat és l’exhibició d’aus repinyaires. Dura una horeta, asseguts a l’amfiteatre, i és molt participativa del públic. Qui ho vol pot tocar una guineu, veure de prop una òliba, veure passara ras volant una àliga o donar de menjar un corb.

Altres activitats que fan al Zoo Pirineus és el toca-toca o sessions de fotografies amb animals. En temps de Covid cal reserva prèvia. L’entrada val 7 euros els adults, 4 els nens i l’exhibició d’aus repinyaires són 7 euros més els adults i 5 els nens. Les entrades són 1 euro més barates si les reserveu online i es pot pagar amb targeta. Aquí trobareu els preus de totes les activitats.

Recomanació: a l’estiu, aneu-hi en horari de tarda. Si fa sol pica molt i fa molta calor i la demostració d’aus repinyaires és a un amfiteatre sense ombres, i pot ser mortal! L’horari de les 18h és molt millor.

Per cert, potser us cridaran l’atenció unes gàbies gegants que es veuen des del parc. És el centre de cria de falcons més gran del món, una empresa d’un alemany on hi neixen 1.000 falcons cada any i el principal mercat son els Emirats Àrabs.

Pantà de la Llosa del Cavall i Sant Llorenç de Morunys

Si voleu fer més rutes pel Solsonès tenim un parell de posts més. Un sobre la ciutat dels gegants i gegantes de Solsona (és el bressol de la festa gegantera per carnaval) i una altra sobre la vall del Lord (on descobrim Sant Llorenç de Morunys i el santuari de la Mare de Déu del Lord amb vistes al pantà).

A l’estiu, el pantà de la Llosa del Cavall té un color blau turquesa molt àrticular. Si resseguiu la carretera entre Sant Llorenç de Morunys i Solsona trobareu diversos punts on us hi podreu banyar. Un altre punt per fer aturada és a la presa.

I per menjar et recomanem…

Restaurant Bon dia (Sant Llorenç de Morunys)

Restaurant molt casolà a l’entrada de Sant llorenç de Morunys. Els caps de setmana ofereixen un menú de 16 euros molt complert. Us recomanem els pebrots del piquillo, els canelons casolans (amb salsa trufada) i la carn a la brasa. Té terrassa exterior i l’interior és molt dels anys 80, especialment els banys. Entreu-hi que us transportarà a una altra època!

Preu: 16 euros cap de setmana

Si has arribat fins aquí, també et pot interessar….

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *