10 coses bones de viatjar en família

Tenim moltes esperances que aquest 2021 sigui una mica més viatger que l’any passat. Nosaltres ampliem la família i ens agradaria donar-li a la nostra petita la mateixa vida viatgera que ha tingut des de nadó el nostre primer fill. Ens ha portat moltes coses bones com a família i creiem molt fermament que el caràcter i la manera de ser d’en Blai té molt a veure amb l’esperit d’adaptació i aventurer que li han aportat els viatges. Així que us hem preparat un recull de 10 beneficis de viatjar amb nens.

1. Compartir temps en família

Aquest és el nostre motiu principal. Fem el que ens agrada fer: viatjar. Ja ho fèiem abans de tenir fills, però ara ho fem acompanyats, que mola més. Viatjar ens fa feliços així que contagiem aquesta feliçitat als nostres fills. A nosaltres el viatge en família ens ha portat un plus: quan en Blai va començar a expressar-se i sobretot a verbalitzar l’experiència que vivia, el viatge va guanyar una nova dimensió, una nova visió. Si no us agrada viatjar o us atabala, no ho feu amb criatures, que segurament no ho passareu bé.

2. El viatge és una experiència emocional

Moltes vegades hem sentit allò de… ‘per què viatgeu amb un nen tant petit si no recordarà res’. Discrepem. Primer perquè sí que tenen records i els comencen a retenir sobretot a partir dels 2 anys. Segon perquè hi ha una altra cosa molt més important que és la seva personalitat. Les criatures es van forjant per les experiències viscudes; es van fent personetes segons tot allò que van visquent. Imagineu-vos que si són aventures xules, molt millor. El viatge és una experiència emocional. Tastar menjars diferents, relacionar-se amb altres nens i nenes que no parlen el seu mateix idioma, observar altres maneres de vestir-se, de fer i altres creences, … obrir la ment, en definitiva i crèixer amb la ment ben oberta.

3. Aprenentatge vivencial, sensorial

Aquest és un altre dels principals beneficis de viatjar amb nens. Hi ha una nova manera de fer a les escoles que busca desperar l’interès dels infants a través dels projectes, inquietuds col·lectives i experiments. Quan estudien els volcans per què s’han de conformar en veure’ls als llibres o en documentals si en poden trepitjar? A Catalunya mateix, a la Garrotxa, i més enllà a Costa Rica o a Indonèsia, dels que encara estan en actiu. Les criatures són esponges i hem de escarbar una mica per trobar els seus interessos i complaure’ls. El món, l’exterior, per si és una estimulació. És ple de coses diferents a les de casa nostra i hi ha molts llocs per descobrir. I en concret, el viatge aporta a nens i nenes coneixements primer de geografia (de llocs on han estat), de coneixement del medi (què és un oceà, una glacera, una casacada), d‘idiomes i de cultura general (què és un temple, una mesquita o un sarong, per exemple). A més a més, no hi ha una satisfacció major per un pare i mare veure al·lucinar a un fill veient coses noves.

4. Fer-los sortir de la seva rutina

I de la seva zona de confort. És quelcom que es comença a notar des que són nadons: descoberta d’espais nous, despertar la curiositat, l’observació i l’esperit crític. Fomentar la gènesi pregunta-resposta, l’autonomia, la motricitat, la cooperació i l’orientació en espais. Hi ha una cosa que vam notar des del principi amb el nostre primer fill que ens va deixar molt parats: creixia un nen valent i segur d’ell mateix, molt molt sociable, com no ho havíem estat els seus pares de petits. I ens encanta.

5. Aprendre a dormir a qualsevol llit

Encara que no ho sembli, és un bon benefici de viatjar amb nens. Sembla una tonteria, però per a un nadó i després per a una criatura més gran no ho és. Amb llum, amb soroll, sense, … Al final és una mica d’instint de supervivència i aventura que es va despertant, de mica en mica, i fent-los més resilients. El nostre Blai, per exemple, té especial predilecció per dormir als cotxes i als avions.

6. Despendre’s de la necessitat de joguines i pantalles

Quines joguines ens enduem per viatjar? cap. Bé, colors, paper, plastilina, algun globus, … són coses que mai falten per exemple quan hem d’agafar un vol, i especialment si és llarg per les hores d’espera als aeroports. Ara que ja té 4 anys, deixem que s’endugui dues de els seves joguines preferides: un gegant i algun cotxe. Però fora d’això, no cal res més. El món és ple coses per entretenir-se: de pals, pinyes, pedres, fulles, roques, camins per córrer, llocs per escalar, … i al cap i a la fi quan viatgem passem poques estones d’avorriment en un allotjament, perquè fem coses i arribem cansats. I en un allotjament nou sempre hi ha racons nous per explorar i descobrir. Recordo en Blai quan tenia un any i fent un roadtrip pels Estats Units com s’entretenia obrint calaixos i despenjant telèfons d’habitacions de motels (a casa no tenim telèfon). I el món, també, és ple de parcs infantils molt xulos! I al final… Una de les coses més meravelloses de viatjar amb nens precisament és tornar a casa i que hagin trobat a faltar les seves joguines de sempre.

7. Aprendre a visitar museus, exposicions….

I que no sempre siguin del seu interès directe (museus especials per nens i nenes). Per exemple, els museus de la batalla de l’Ebre de Catalunya no estan pensats per a criatures petites. Però no per això hem de deixar de visitar-los: poden trobar curiositat en els aparells antics, els mapes, les fotografies, … i cal fer pedagogia de la història des de ben petits, adaptada al seu nivell, és clar. A banda d’això, hi ha museus interessantíssims al món que sí que estan pensats per criatures: tocar, experimentar, ….

8. Posar a prova la paciència i la convivència en comú

El viatge en família ens ha portat molts moments de tensió i nervis, no ho negarem. Problemes logístics, confusions, retards, … Gestionar la frustració i confornar-se és també un aprenentatge que n’hem extret, sobretot quan et passen coses lluny de casa, de la zona de confort. La capacitat d’adaptació i d’acceptar que no sempre tot surt bé és quelcom que hem hagut d’assumir tots, grans i petits, a prova d’assaig i error.

9. Els nens i nenes salvatges

És un concepte que ens agrada molt. Són els nens i nenes que grimpen, corren, caminen, salten, cauen, es fan mal i es tornen a aixecar. Els que aprecien les meravelles de la natura (que no sempre necessiten un parc infantil per divertir-se). Que en tenen prou en fer una excursió a la muntanya, recollir tresors del bosc, que valoren la importància d’un arbre, que una flor els ompli de goig, que juguen a associar les formes dels núvols, … que això els diverteix i que no necessitren res més.

10. En família, sense cues!

I finalment, i no per això menys important, quan es viatja en família disminueixen les cues que s’han de fer als avions! Primer perquè a la majoria d’aerolínies hi ha embarcament prioritari si es viatja amb canalla. A la T1 de l’aeroport del Prat hi ha una cua especial per al control de seguretat per quan es viatja amb nens i nenes. També ens hem trobat que des que viatgem amb nens han deixat de revisar-nos la mida de les maletes quan no les facturem. I a més cal tenir en compte que està permès entrar una ampolla d’aigua a l’aeroport alegant que és per la criatura. Simplement en comproven una mostra i ja està.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *