Ruta modernista a Cardedeu

A principis del segle XX, des de juny fins a finals de setembre, els grans senyors de Barcelona deixaven la ciutat i s’instal·laven, amb tot el seu servei, a les cases d’estiueig que tenien fora de la ciutat. Cardedeu, al Vallès Oriental, va ser una d’aquestes poblacions que es va farcir de grans torres encomanades a arquitectes de renom, ostentoses, on la família sencera hi anava a fer salut. Es va fer popular la dita ‘Un palco al Liceu i una torre a Cardedeu’. Us proposem una ruta per conèixer les cases modernistes d’aquesta població del Vallès Oriental.

Visites guiades i per lliure

El Museu Arxiu Tomàs Balvey organitza cada primer diumenge de mes una visita guiada per les cases modernistes de Cardedeu. Costa entre 5 i 3 euros (entrada reduïda) i és un passeig pel centre del poble, en què es convida a entrar a alguna d’aquestes torres. En trobareu més informació aquí.

Ara bé, també podeu fer la passejada pel vostre compte qualsevol dia de l’any i a qualsevol hora fent servir la ruta guiada amb l’App AdventuriQ. A l’app hi trobareu àudios amb informació de cada una de les cases, geolocalització amb l’itinerari i, a més a més, és una proposta de gimcana familiar amb preguntes que, si les responeu totes, tindreu diverses recompenses i premis. Per exemple, un 2×1 per fer un tast de cervesa artesana Sant Jordi, descomptes per les activitats del museu i, al final del recorregut, podreu triar entre algun dels obsequis al museu. Per la canalla podreu triar algun llibre del Follet Verdet (la mascota del museu) i pels adults, una ampolleta de ratafia de la iaia Maria.

L’app us la podeu descarregar a qualsevol dispositiu i per començar la ruta només d’ha d’activar amb el codi que trobareu en aquest enllaç. Cada vegada que arribeu davant d’un punt d’interès, l’app us geolocalitzarà i us oferirà la informació (heu de ser just al punt físicament). I també us proposarà les preguntes, que podreu contestar observant les façanes i l’entorn de les cases.

Curiositats de la ruta modernista

La ruta comença al Museu Arxiu Tomàs Balvey, a la casa Daurella, una torre situada a la plaça Sant Joan que la família Daurella va fer servir per estiuejar. Era una família dedicada fabricació de refrescos i, entre altres, té la distribució exclusiva de Coca-Cola al nostre país. El 1973 van cedir la seva casa a l’ajuntament amb l’única condició que fos destinada a finalitats culturals, no polítiques.

Però aquesta no és l’única vinculació de Cardedeu amb les begudes. Una de les cases que podreu visitar és la casa de Marc Viader, el pare de Joan Viader, qui va patentar el primer batut de xocolata industrial del món, el Cacaolat. La família Viader tenia a Cardedeu una granja de vaques d’on es treia la llet per elaborar el Cacaolat, aprofitant el xerigot. La casa aviat es convertirà en un museu dedicat a aquesta beguda tan emblemàtica per Catalunya.

Una altra de les parades us portarà fins a la primera casa que va fer l’arquitecte Joaquim Maria Raspall, l’Alqueria Cloèlia, o el magatzem modernista on actualment s’hi fabrica la cervesa artesana Sant Jordi, Cal Peó.

El recorregut també s’atura a la primera fàbrica de Cardedeu. La Tèxtil Rase conserva una xemeneia de carbó… encara que funcionava amb electricitat, el sistema tradicional servia per no aturar la fàbrica en cas de talls de llum, com per exemple els que es produïen durant la Guerra Civil.

Resum del recorregut

El recorregut total són uns 3 quilòmetres que es poden fer en una hora i mitja. És planer i molt fàcil per fer amb canalla, per exemple, una de les propostes és que el pugueu fer en bicicleta.

El recorregut acaba al Museu on haureu de fer un bonus track de preguntes per aconseguir l’obsequi final! Si el Museu estigués tancat, podreu tornar un altre dia a acabar les proves per aconseguir el regal. És millor que us assegureu que el Museu és obert, trobareu els horaris aquí.

I ja que sou al Museu, no oblideu visitar l’exposició permanent sobre la farmàcia Balvey, una de les més antigues Europa, i l’altra sobre la figura de Tomàs Balvey col·leccionista.

Una altra de les passejades autoguiades amb l’app AdventuriQ és pels entorns naturals de Cardedeu. Us en parlem en aquest altre post.

També us fem altres propostes per fer amb canalla a Cardedeu en aquest altre post.

I per menjar et recomanem…

Tarambana

Cuina de proximitat amb el segell Slow Food. En un espai ampli, un antic magatzem, on s’hi programen actuacions musicals, tertúlies literàries i altres propostes culturals. Cuina tradicional boníssima, apostant pels productes locals. Hi ha menú infantil i una petita terrassa

Preu: menú entre setmana 16, / menú cap de setmana 20 euros.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *