Us fem un recopilatori de llocs de Catalunya per fer una excursió de tardor: boscos marrons, bolets, castanyes, … Són racons diversos per trepitjar fulles, olorar el terra moll i recollir garrofes, castanyes, bolets i aglans.
Les roques encantades de la Garrotxa
El lloc més màgic on hem estat a la tardor és sense dubte les roques encantades del santuari de la Salut, a Sant Feliu de Pallerols. Un bosc misteriós, una fageda tupida i vermellosa que amaga, al final del camí, un conjunt de roques gegants, cobertes de molsa i disposades com si haguessin caigut del cel. És una caminada molt senzilla per fer amb nens: és majoritàriament planera i són uns 4 quilòmetres. És la Garrotxa en plena tardor, no us la perdeu! En podeu llegir tots els detalls aquí.
Font de Passavets del Montseny
De Santa Fe del Montseny a Espinelves i Viladrau hi ha una de les carreteres més boniques a la tardor a Catalunya. Travessa la fageda del Montseny, frondosa, de colors ocres i vius, majestuosa… Atenció perquè aquesta zona no es comença a vestir de tardor en la seva esplendor fins al novembre. Us proposem aturar-vos a la font de Passavets, on hi ha habilitat un aparcament. Des d’aquí surt un camí per pujar al Turó de l’Home, o us podeu quedar en aquesta zona per jugar amb les fulles, saltar de roca en roca i tastar l’aigua gelada que brolla del Montseny. Llegiu-ne més en aquest post.
Vinyes de tardor al Priorat
Ceps que ja han perdut el raïm i que canvien el color de les fulles, per taronges i grocs, abans de perdre-les… les vinyes del Priorat canvien el paisatge d’aquesta comarca. A partir de finals d’octubre us proposem un roadtrip entre vinyes. Hi ha diverses rutes per carreteres secundàries, per exemple la ruta entre Porrera i Torroja del Priorat, tot seguit fins a Escaladei, Paboleda i acabarem a Venta d’en Pubill. Si teniu més temps, per exemple us proposem anar de Gratallops a la Vilella Baixa o de Bellmunt a Masroig. Llegiu-ne més en aquest post.
La fageda de la Grevolosa (Osona)
Una de les fagedes més majestuoses de Catalunya. Amb arbres centenaris gegants de fa més de 300 anys. És una de les excursions fàcils per fer amb nens a Osona, a tocar de la Garrotxa. Hi arribareu des de Sant Pere de Torelló fent una caminada de mitja horeta (amb pendent). Però val molt la pena! Us n’expliquem més detalls en aquest post.
Les muntanyes de Prades
Castanyers al voltant de Vilanova de Prades, un bosc amb bolets pintats a Poblet, una roca vermellosa foradada, … ingredients també de tardor a les muntanyes del Baix Camp, a Tarragona. Hi ha propostes per fer excursions fàcils per fer amb canalla, l’observació del cel a la nit, una passejada per Prades la ‘vila vermella’… Teniu tota la informació en aquesta crònica.
L’estany de Banyoles ataronjat
Diuen els que hi viuen que la tardor és la millor època de l’any per visitar l’estany de Banyoles. Pels colors que reflecteix l’aigua, per les fulles que van caient, pels colors atarponjats dels arbres del passeig, … Us proposem visitar-lo juntament amb les Estunes, el bosc on viuen les fades de l’estany. És una de les millors excursions per fer en família a la zona. En trobareu més infromació en aquest post.
El pantà de Sau i el Collsacabra
Osona a la tardor. Hi ha un paratge a Casserres que us portarà fins al monestir benedictí de Sant Pere. Dalt d’una cinglera i rodegat pel meandre que fa el pantà de Sau al seu voltant. Un camí fins aquí, ple de pedres, arbres de fulla caduca, caixes niu i aglans. I podeu acabar l’excursió a la llera de Sau: la punxa del campanar i el gegant adormit que dibuixen les muntanyes del Collsacabra. Més detalls en aquest post.
Una nit dins una fageda a les Cabanyes entre Valls
Heu dormit mai dins un faig en una fageda? l’establiment Cabanyes entre Valls, a la Garrotxa, ha inaugurat recentment dues noves cabanyes, situades a dins un bosc. És una immersió completa a la tardor: les olors, els sorolls, els colors d’aquesta estació viscudes des de dins però amb totes les comoditats. Us parlem de la nostra experiencia en aquestes cabanes en aquest post.
Rupit i els boscos del Collsacabra
Un altres dels racons bonics a Catalunya per viure la tardor és el poblet amb encant de Rupit, a Osona. Un pont penjant, un salt d’aigua i moltes fagedes envolten aquest llogarret on podreu comprar coca de forner i un dels millors pans de nous del país. En trobareu més informació en aquest post. Però si continueu la ruta, us recomanem també arribar fins al poble de Tavertet. El camí que ressegueix els penya-segats és preciós a aquesta època de l’any i podeu fer parada al Morro de l’Abella. Us ho expliquem en aquest altre post.
Boscos de tardor a la Cerdanya
La Cerdanya és una altra de les comarques en esplendor a la tardor, sobretot al novembre. Teniu diversos posts amb excursions per fer en aquesta època, però us recomanem sobretot la caminada per descobrir els dòlmens d’Eina i el salt del molí. En aquest altre enllaç trobareu un recull de es millors excursions per fer-hi en aquesta època de l’any.
Vinyes de la Terra Alta
Un altre punt per veure vinyes a la tardor és la terra Alta. Al setembre hi ha la verema i a l’octubre, aviat comencen a caducar les fulles dels ceps. Des de veure cellers modernistes majestuosos, tastos d’olis i vins i recórrer els Ports en bicicleta. D’opcions en aquesta comarca n’hi moltes. En aquest post us recomanem, també, un allotjament singular.
Castanyes a Viladrau
Al Montseny hi ha el castanyer de les 9 branques, prop de Viladrau. És conegut per la seva forma de canelobre, encara que dues de les branques més grans van ser esberlades una forta ventada el 1987. És un gran símbol de la tardor i a més a Viladrau s’hi celebra la fira de la castanya i hi ha un obrador que elabora productes diversos al voltant d’aquest fruit, com botifarres i tota mena de xocolates. Us ho expliquem tot aquí.
Fins al turó de Maçaners del Montseny enmig d’una fageda
Una excursió alternativa al Montseny si ja coneixeu la fantàstica font de Passavets és coronar el turó de Maçaners. És una caminada fàcil, planera i ideal per fer si teniu canalla petita. Són 950 metres fins a arribar al turó, que es corona grimpant entre roques gegants a l’estil Rei Lleó. El camí travessa una fageda tupida i preciosa, amb alguna avets altíssims. I al turó tindreu unes vistes precioses de les Agudes. En trobareu més informació en aquest post.
Cirerers de fulla caduca a Sant Climent de Llobregat
Els cirerers florits són bonics al març, però a la tardor també tenen el seu encant. Us proposem un parell de caminades al voltant de Sant Climent de Llobregat, molt a prop de Barcelona, en un post pensat per la primavera però que ens serveix també per la tardor, a finals d’octubre.
Mar ataronjat als arbres fruiters d’Aitona
Aitona (Segrià) té molta fama el mes de març quan floreixen els presseguers i deixen un paisatge tenyit de rosa i blanc. Doncs bé, a la tardor, també és una opció de visita ja que les fulles dels arbres deixen el verd i passen el marró abans de caure. Us expliquem quins racons (primaverals) hi ha en aquest post i que podeu aplicar també ala tardor.
Pantà de Santa Fe al Montseny
La darrera proposta ens fa tornar al Montseny. És una de les excursions més típiques per fer a la tardor, però també més fàcils per fer amb nens. es tracta d’arribar al pantà de Santa Fe. És una ruta circular que travessa una fageda plena d’amagatalls fins a arribar a l’embassament. Us ho expliquem en aquest post.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
1 thought on “Escapades de tardor a Catalunya”