Al peu del Montseny hi ha un petit poblat de follets que viuen en cases de fusta als arbres. Hi ha el follet fuster, el follet dormilega, el follet que es banya al gorg, el follet rellotger, … Aquest poblat es pot visitar en família i aprofitar el matí per conèixer quins tipus de titelles hi ha i com es fabriquen. I ser espectadors d’un petit espectacle de titelles i de la màgia especial del món dels follets. Ho han aconseguit els titellaires Txo, que ens conviden al seu taller a Sant Esteve de Palautordera.
Visita a l’arbre dels follets
Sant Esteve de Palautordera ha estat sempre poble d’artistes. El Circ Cric, les gitanes, titelles Marduix, … i ara a la mateixa masia on la companyia de titelles La Claca hi va tenir durant molts anys el seu taller, els titellaires Txo han convertit el jardí en un poblat de follets.
- Preu: 12 € adults i nens a partir de 2 anys / 2 € els menors de 2 anys
- S’han de comprar les entrades aquí
És un treball artesà, amb cases de fusta, follets que es mouen automatitzats (hi ha un follet que es gronxa, per exemple), música instrumental i sons reals de fons (com el follet que ronca) i encens.
La visita consta de tres parts i dura una hora i mitja. Primer podreu visitar l’Arbre dels follets, el petit poblat on els nens podran jugar a buscar diferents elements. En Nartxi és qui va fer realitat en aquest espai un vell somni que tenia quan va venir al Montseny: cases de fusta i follets en miniatura envoltant un arbre, amb una cascada, un telecadira en moviment. Ell mateix és qui s’encarrega d’anar animant als nens a buscar diferents elements, com el drac amagat a la cova, un missatge amagat a la nòria o un caganer.
Durant una mitja horeta podreu passejar-vos lliurement per l’arbre dels follets, veure les seves cares de trapelles, buscar els que estan amagats i fixar-vos en els mecanismes perfectes que els mouen.
La segona part de la visita és al taller de titelles, L’Ester us explicarà quina tipus de titelles hi ha (els de guant, els de dit, …) i el procés de fabricació de cada un dels titelles i follets que fan servir a la seva companyia.
Mira el nostre vídeo a Youtube per veure’ls en moviment
Visita al taller de titelles
Petit espectacle al seu teatret
I per últim, podreu veure un recull dels seus espectacles en un teatret petit instal·lat al seu jardí, fet amb bigues de fusta reciclada i coixins cosits per ells. L’espectacle dura mitja horeta.
Les visites en família són els caps de setmana i alguns festius, cal fer reserva prèvia i ho heu de fer al seu web . Feu-ho amb certa antel·lació que trobareu moltes entrades exhaurides! Els grups són de màxim 20 persones. També fan visites per les escoles.
Què més podem fer al Montseny?
Per acabar de passar un dia rodó a Sant Esteve de Palautordera us fem dues propostes més: la primera és que esmorzeu un croissant de la pastisseria Vallflorida, el millor croissant artesà de Catalunya de l’any 2015.
També podeu aprofitar-ho per descobrir algun racó del Montseny. Una de les caminades més fàcils és al voltant del pantà de Santa Fe o pujar al Turó de l’Home. Però un dels nostres racons preferits és la font de Passavets, especialment a la tardor. En aquest post trobaràs més propostes per fer al Vallès Oriental.
Llocs recomanats per menjar
La Grangeta de Sant Esteve de Palautordera: Ideal si no voleu agafar el cotxe per menjar després d efer al visita a l’Arbre dels Follets, j aque és a dues cantonades del taller de Txo. Hi fan menñu tant dies laborables (15 euros) com festius (26 euros). També hi fan tapes, platets, amanides i llesques gratinades.
Can Cuera: us el recomenam especialment si voleu menjar un bon arròs de muntanya. És a 10 minutets en cotxe de Sant Esteve de Palautordera, en direcció al poble del Montseny. No fan menú diari, però proposen una carta de plats de la cuina catalana tradicional i brasa molt assequible. Preu: plats brasa 8-16 euros
La Fonda del Montseny: Un restaurant de cuina casolana al centre del poble del Montseny. Us recomanem la terrassa a l’estiu (a la plaça del poble i amb vistes) i el caliu del menjador a l’hivern. Carns a la brasa i cuina tradicional catalana. Tasteu les albergínies farides! Preu: Menú entre setmana 18 euros. Menús cap de setmana 22-25 euros.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
Moltes gràcies Norma per aquest reportatge tan fantàstic que ens has fet. En Nartxi, els titelles, els follets i jo estem súpercontents!!