La tardor al Montseny (II)

La segona part de l’exploració del Montseny a la tardor (podeu llegir la primera part aquí) la dediquem a la vessant nord i anirem d’Espinelves a Santa Fe per una de les carreteres de Catalunya més boniques. Us recomanarem allotjament i un molt bon arròs de muntanya i un punt on parar i meravellar-vos de la millor fageda de la demarcació de Barcelona.

L’Arboretum de Masjoan

La primera parada del recorregut per la vessant nord del Montseny i les Guilleries és a l’arboretum Masjoan, un bosc privat als afores d’Espinelves amb els arbres més alts de Catalunya i amb espècies de tot el món. Si voleu veure sequoies gegants sense haver de creuar l’Atlàntic, aquest és el lloc on heu d’anar. Alguns d’ells estan declarats com a patrimoni natural per la Generalitat de Catalunya.

L’entrada al bosc val 3 euros per persona i el recorregut (el podeu fer amb el vostre gos, però lligat) és de poc més d’1 km, molt fàcil per fer amb nens (no es pot fer amb cotxet portabebés, haureu de dur motxilla portanadons). S’acostuma a fer amb uns 45 minuts.

A la primera part del recorregut hi podreu veure les sequoies gegants, que és l’arbre que més alt pot arribar a ser del món (el més alt actualment és a Califòrnia i medeix 115,9 metres). Els de l’Arboretum Masjoan en fan més de 40 i un d’aquests és el més ample de Catalunya. També passareu per l’avet Masjoan, el més emblemàtic de la finca: fa 32 metres d’alçada, és un híbrid entre l’avet comú del Montseny i l’avet andalús i el van plantar el 1956.

Seguint el recorregut, també podreu veure cedres, roures, castanyers i til·lers, entre altres. Deixareu la zona d’arbres monumentals per passar als alzinars, pinedes i avetoses de la zona. Tots els arbres els trobareu indicats amb panells informatius.

La majoria dels arbres de l’Arboretum els va plantar entre 1860 i 1953 el botànic Marià Ferrer Rierola. havia recollit llavors arreu del món i les va plantar i cuidar a la finca Masjoan mentre va viure.

A l’Arboretum hi podreu fer visites guiades i altres activitats, com ara és la recerca del tió! També fan banys de bosc, passejades terapèutiques que aporten benestar, i fins i tot casaments!. Les visites es poden fer de dilluns a diumenge a partir de les 10 del matí i fins les 19h. Hi podeu arribar a peu des del mateix nucli d’Espinelves.

I podeu marxar de l’Arboretum amb un avet sota el braç ja que tenen un viver dedicat a la cria de diferents espècies que també trobareu a la venda!

Espinelves

Espinelves és un poble de pessebre, amb una de les esglesia romanica segle XII i un campanar preciós.

La vila va ser sequejada i incendiada el 1714, com a represàlia per als sometents d’Espinelves que van participar a la batalla d’Arbúcies contra un destacament borbònic, per sorpresa.

A Espinelves hi ha un parell de restaurants (Ca l’Angelina, Els Avets) i una botigueta amb queviures. Però el més conegut són les coques d’Espinelves, unes coques amb sucre que les fan al forn de Can Celestino. Al desmbre s’hi celebra la fira de l’avet, però no hi aneu si no us agraden les massificacions…

I per dormir et recomanem…

Casa rural Can Toni Vell

Casa rural sencera per llogar amb 3 habitacions (2 dobles), parets de pedra i sostres de fusta. Totalment reformada, al centre d’Espinelves (sense aparcament inclòs). Té una cuina amb llar de foc, un menjador i 2 banys complets. Molt cuqui, ben cuidat, detallets i una molt bona atenció dels propietaris.

Preu: 60-144 euros nit

Coll de Bordoriol

Des d’Espinelves marxem a Santa Fe del Montseny. Ho fem per una deles carreteres més boniques de Catalunya a la tardor, la GIV-5201. A mig camí podem fer una parada, al Coll de Bordoriol. Hi ha vistes de la part nord del Montseny, des de la plana de Vic, el Matagalls i les Agudes.

En aquest punt hi ha un mirador, un aparcament i un punt d’informació del parc. Des d’aquí, surt una de les rutes a peu per pujar al Matagalls pel coll Pregon (són uns 5 quilòmetres i mig i es triga prop de 2 hores).

Font de Passavets

I la darrera parada que fem és a la font de Passavets. Si ja coneixeu una ruta fàcil per fer amb nens al pantà de Santa Fe (us l’expliquem en aquest post) en aquest punt també podreu descobrir una de les fagedes més boniques de Catalunya.

A la font de Passavets hi ha un aparcament prou ampli que dóna accés a la font i a la riera de Santa Fe. Aquí hi podreu jugar amb les fulles, saltar de roca en roca i tastar l’aigua gelada que brolla del Montseny.

Des d’aquest punt si us animeu podeu fer un tram de la ruta que puja fins al Turó de l’Home, passant per les Agudes. El camí sencer són més de 8 quilòmetres i en forta pujada, però sí que podeu fer un tram fins la font del Briançó o a l’avetada de Passavets, per exemple, o una opció més planera resseguint la riera de Santa Fe fins a Can Casades (és una mitja horeta, un quilòmetre i mig).

I per menjar et recomanem…

Can Cuera

Al Montseny en general s’hi menja molt bé però avui us recomanem un lloc on fan un arròs de muntanya espectacular. Imprescindible! No fan menú diari, però proposen una carta de plats de la cuina catalana tradicional i brasa molt assequible.

Preu: plats brasa 8-16 euros

I ja que estem de tornada, baixant del Montseny per Sant Esteve de Palautordera, recordeu que en aquest poble hi ha l’Arbre dels Follets, una instal·lació màgica de titelles automatitzats de la companyia Txo. Us expliquem les visites familiars que fan en aquest post.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

4 pensaments sobre “La tardor al Montseny (II)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *