Té un dels cels més privilegiats per l’observació astronòmica de Catalunya. Boscos de tardor, una vila vermella, pobles abandonats, roques gegants, … les muntanyes de Prades són a una hora i mitja de Barcelona i a un pas de Tarragona. Us proposem una estada en unes casetes de fusta del complex Xalet de Prades, on hi ha una petita granja ideal pels infants.
Prades, la vila vermella
Se la coneix com a ‘vila vermella’ per les roques rogenques dels seus edificis. Prades té una plaça major porxada molt bonica amb una església gòtica vermellosa resplandent.
Just davant la portalada de l’església hi ha la font més important del renaixement català.
La plaça porxada és d’origen medieval i l’any 1200 ja consta que tenia el dret de celebració d’un mercat setmanal. Hi trobareu terrasses de bars i restaurants, un forn, una cafeteries i, als carrers del voltant, un parell de carnisseries i botigueta tipus colmado. Nosaltres hi vam fer les compres per preparar els àpats a la nostra caseta de fusta.
Una de les coses que més ens va agradar de Prades és que hi ha repartides pel nucli antic fotografies antigues de la gent del poble, que expliquen la seva història personal (i, de retruc, la història col·lectiva de Prades). Les fotografies són precioses però les històries també.
Per cert! si teniu fills amants dels gegants, els de Prades estan exposats a l’aparador de l’Ajuntament, a la plaça major mateix.
Aquí trobareu informació de les visites guiades per Prades i si voleu visitar el Centre d’Interpretació de les Muntanyes de Prades.
I per dormir et recomanem…
És un complex situat als afores de Prades (es pot arribar al poble caminant) que ofereix tant apartaments en cases de fusta, cases als arbres, hotel rural i iglús amb sostre de vidre per veure les estrelles.
Preu: a partir de 130/nit aprox
Si feu la reserva amb aquest enllaç d’afiliat (sense costos addicionals) ens ajudeu a fer créixer el blog!
Nosaltres us parlarem de la nostra experiència a les cases de fusta tipus apartament. N’hi ha de diferents capacitats, de 2 a 14 persones. Estan equipades amb cuina pròpia (hi ha nevera i microones però no forn ni rentavaixelles), una sala d’estar amb televisió, i les habitacions, que també són totes de fusta. L’únic que heu de portar són les tovalloles pel lavabo. També podeu demanar un bressol de manera gratuïta.
Al complex hi ha tota mena de serveis: piscina d’estiu, spa i massatges, parc infantil, pista esportiva, sala de jocs, zona comuna exterior amb barbacoes.
També hi ha una petita granja amb gallines, ovelles, ànecs, cavalls i ponis. De fet, entre les activitats monitoritzades gratuïtes hi ha la visita a la granja i una volta en poni pels infants.
El Xalet de Prades disposa de restaurant per esmorzar, dinar i sopar. És tot de fusta,molt rútis i alpí, i podreu encarregar també menjar per emportar.
Una de les propostes més singulars que tenen són els iglús amb sostre de vidre per veure les estrelles. N’hi ha un que és de mida familiar. Són de fusta i disposen de telescopi! el cel de Prades és a punt de rebre la qualificació Starlight per les bones condicions per observació atmosfèrica.
Excursió a la Roca Foradada i l’ermita de l’Abellera
Una de les excursions més fàcils que podeu fer amb canalla des de Prades és fins a la Roca Foradada, una enorme roca vermellosa que l’aigua va foradar.
És una caminada planera d’1,5 quilòmetres (3km en total anar i tornar) que es fa per un camí ample i sense complicacions. Es pot fer en cotxet tot terreny si en teniu, si no, us recomanem el porteig de nadons.
L’inici del recorregut us el deixem senyalitzat al mapa de l’inici del post: hi podeu arribar a peu des del centre de Prades o acostar-vos en cotxe fins a on comença el camí (nosaltres vam aparcar el cotxe en un dels carrers d’una urbanització sense acabar).
El camí està senyalitzat i abans d’arribar a la cova trobareu un parell de coves vermelloses, com la cova dels Capellans, que donen molt de joc a nens i nenes.
Aviat arribareu a una clariana on hi ha un petit estany i taules de fusta per fer pícnic. La Roca Foradada us espera, imponent, una mica més amunt. Jo me l’imaginava més petita i tot!
La roca es va formar fa 350 milions d’anys per l’erosió de l’aigua sobre el conglomerat vermell. Era tan tova i soluble, que l’aigua la va acabar foradant. Per pujar al centre del forat, us recomanem fer-ho per la part del darrere. S’ha de grimpar una mica però amb precaució és fàcil.
I molt a prop de la Roca Foradada hi ha una ermiteta petita encunyada a la roca: l’ermita de l’Abellera. Hi podeu arribar caminant, però amb canalla us recomanem que us hi acosteu en cotxe, que és accessible (és a uns 2km del poble de Prades). Us deixem el recorregut per arribar-hi també al mapa del principi del post.
És una ermita que data del 1570 i es va construir aprofitant la cova que hi havia. Hi ha un petit aparcament i taules per fer pícnic amb vistes al sud del Baix Camp. L’ermita l’haureu de veure des de la porta. Normalment s’hi pot accedir si demaneu la clau al centre d’informació turística, però amb la pandèmia només en donen accés amb les vistes guiades. Des de la porta, per això, la veureu bé.
La Mussara, un poble abandonat
Per últim, us proposem visitar un poble abandonat enmig de les muntanyes de Prades. És a vint minutets en cotxe des del poble de Prades i s’hi arriba en cotxe (ho trobareu també assenyalat al mapa). Nosaltres el vam visitar amb boira de tarda, cosa que li donava encara un caire més fantasmagòric. ‘Mussara’ vol dir ‘lloc per passejar-se’ en àrab.
El poble va quedar totalment abandonat als anys 60, quan encara hi vivien una dotzena de persones. El despoblament, però, havia començat molt abans, durant les guerres carlines.
A la Mussara els carlins de 1873 hi havien instal·lat un refugi i un hospital. Hi ha moltes històries i llegendes al voltant de soldats carlins, bruixes, malediccions, …
Les primeres referencies documentals de la Mussara són del 1173 i l’església de Sant Salvador, parcialment d’empeus, del 1194.
Encara s’hi pot trepitjar el cementiri i les runes de 8 cases, que estan senyalitzades amb els noms dels antics masos.
Sense boira, hi ha unes vistes espectaculars del sud del camp de Tarragona.
Observació del cel al Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades
El cel de les muntanyes de Prades és un dels més bons i estables de Catalunya per contemplar estrelles i planetes. El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ofereix visites guiades per observar el cel amb telescopis, complementats amb projeccions al seu planetari. És una activitat per a totes les edats i us ho expliquem
I vam poder veure els seus anellls de gel des d’un dels seus telescopis. Us expliquem l’experiència familiar com una de les millors coses que es poden fer si viteu Prades i aquesta zona de les comarques de Tarragona.Us ho expliquem en aquest post!
Altres visites a prop de Prades
Molt a prop de Prades podeu fer algunes visites molt interessants:
–Gorgs i l’avenc de la Febró: és una caminada una mica més complicada en aquesta zona, però val la pena!
–El toll de l’Olla: un gran gorg amb cascada prop de Farena
–Altres poblets bonics de les muntanyes de Prades: Capafonts, Farena, Mont-ral, el castell de l’Albiol, els castanyers de Vilanova de Prades, …
–Siurana: un dels poblets més bonics de les comarques de Tarragona. És al Priorat i està ubicat sobre un penya-segat . Molt a prop tambée podeu visitar la cooperativa Agrícola de Cornudella de Montsant. En podreu llegir més cosetes en aquest post.
–El monestir de Poblet: és un dels conjunts monàstics més importants d’Europa, de l’ordre del Cister. Fan visites guiades i està envoltat de vinyes.
–El bosc pintat de Poblet: és un recorregut pel bosc de Poblet on hi ha pintats bolets als arbres
–Les coves de l’Espluga de Francolí: a les coves de l’Espluga podreu descobrir com vivien els primers humans. També es pot visitar el Museu de la Vida Rural.
–Montblanc: coneguda per les seves muralles, la llegenda de Sant Jordi i per tenir un dels gegants més antics de Catalunya. Capital de comarca preciosa per passejar i fer parada per menjar. Hi trobareu el museu del pessebre de Catalunya i el centre d’interpretació de l’Art Rupestre de la Conca de Barberà. No us perdeu la visita a la seva església.
I per menjar et recomanem…
Restaurant La Font (Prades)
Bar amb terrassa a la plaça major, just davant la font renaixentista. Plats de cuina catalana: encara que el lloc és modest, està tot molt bo. Proveu especialment el trinxat de patates de Prades. Un servei excel·lent, molt amables.
Preu: Menú entre setmana: 11 euros
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
Si us ve de gust viure el cel fosc de Prades de la mà de guies astronòmics no deixeu perdre l’ocasió per visitar el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. Hem obert les portes l’agost del 2020.
Comencem al Planetari 360 on viureu una experiència immersiva en format Full Dome, tot seguit parlem de l’actualitat científica vinculada a l’univers, i fem una petita conferència sobre els objectes que observarem acompanyada de fantàstiques projeccions audiovisuals. Seguim al Mirador Astronòmic de Sant Roc en una ruta guiada per les constel.lacions i la seva mitologia, i observació amb telescopis de gran diàmetre!
Cal reservar amb temps ja que les sessions s’esgoten amb força antel.lació: http://www.parcastronomicprades.cat
Moltes gràcies pel vostre interès!