Us portem de ruta en camper per la zona de l’Alt Berguedà. Dormirem als peus del Pedraforca, ens endinsarem al passat miner d’aquesta zona i descobrirem petjades de dinosaure. Us proposem llocs per pernoctar i activitats per fer amb nens en aquesta zona.
Visita al jaciment de dinosaures de Fumanya
La primera visita que us proposem a la zona és al jaciment de Fumanya. El centre d’interpretació museu hi trobareu una explicació molt didàctica sobre com eren els dinosaures que van habitar a aquesta zona fa molts anys. Es troba just davant d’una de les parets on es poden veure les petjades que s’han conservat. Si us interessa el món dels dinosaures, tenim una miniguia descarregable especial que recull totes les activitats relacionades amb dinosaures a Catalunya.
Però si hi aneu i el museu està tancat, no patiu. Podeu anar fins al jaciment de Fumanya Nord, una mica més enllà, on es poden veure les petjades en un jaciment a l’aire lliure. De fet, en aquesta paret les petjades es veuen encara més clarament. Hi podeu accedir des d’un petit aparcament que està senyalitzat i arribar caminant fins a la base de la paret o des del mirador de l’Esquirol. Des de la carretera mateix es pot contemplar.
La peculiaritat de les petjades és que estan en una paret vertical. En l’època dels dinosaures aquesta zona era una maresma i els gegants van deixar petjada en una zona fangosa. Amb els anys, els sedinents que es van anar dipositant a sobre es van solidificar, en forma de pedra i més tard, la formació dels Pirineus va deixar les petjades en vertical.
Visita al museu de les mines de Cercs
La següent visita que us proposem és al Museu de les Mines de Cercs. Hi ha la colònia minera més ben conservada de Catalunya i de tot l’Estat espanyol. El 1960 va arribar a tenir més de 3.000 habitants, amb escola, forn, camp de futbol, … La visita té dues parts: a la primera podreu passejar per lliure per una de les antigues cases de la colònia, entre les estances, la cuina i els lavabos per veure com vivien els miners de principis de segle XX. També trobareu un petit audiovisual sobre la revolta de Fígols de 1932, en què els miners reclamaven al govern de la República millores en les seves condicions laborals.
En una altra part de la sala, hi ha una explicació tècnica de com feien l’extració de carbó a la mina de la colònia. La mina de Sant Romà es va explotar fins al 1991.
La segona part de la visita és una visita guiada per l’interior de la mina i dura 45 minuts. Pujareu a un trenet que us conduirà fins al fons de la mina. Des d’allà anireu sortint a peu de la mina mentre feu un viatge en el temps, des que es va començar a explotar la mina fins que va tancar. Veureu en diferents escenes com va anar canviant la maquinària i les mesures de seguretat emprades per explotar la mina. Al final, veureu fins i tot una recreació d’una explosió dins la mina i sortireu fent sonar la sirena que indicava als miners el canvi de torn! És una experiència que val molt la pena!
Caminada per les antigues mines de Vallcebre
La darrera proposta és fer una caminada per les antigues mines de Vallcebre. És una caminada de 2,5km circular que passa per diferents punts de l’antiga mina de carbó. És a 15 minuts en cotxe del Museu de Cercs.
Per arribar-hi, heu de passar el llac Tumí i anar a l’aparcament que a Google surt indicat com a Associació de Trens Miners (us ho deixem al mapa). D’allà ja veureu que surt un caminet indicat cap al camí circular. En podeu fer només una part, baixar fins a la mina Nova i tornar seguint les vies de les antigues vagonetes.
La caminada és fàcil i planera però passa vorejant un penya-segat amb vistes impressionants, però cal anar en compte amb la canalla! Passareu també per un túnel, cosa que fa que l’excursió sigui emocionant!
Finalment arribareu a una via morta plena de vagonetes velles i rovellades! aviam si trobeu la palanca per canviar de via!
Aquesta mina va funcionar entre 1949 i 1962 i durant un temps va funcionar com a trenet turístic. Ara, però, per una esllavissada hi ha un trosset dle recorregut que oficialment està tancat. Nosaltres vam comprovar el terreny i vam passar igualment, ja que estava una mica reparat.
Les vistes d’aquesta caminada són impressionants, tot l’Alt Berguedà!
Llocs per pernoctar amb camper o autocaravana
Llocs per pernoctar amb camper o autocaravana a la zona: nosaltres vam fer una de les nits al Pla de la Barraca de Vallcebre, un aparcament al peu de la carretera (poc transitada a la nit) on comencen moltes excusions d’aventura. Des d’aquí podeu caminar també fins al mirador de Vallcebre, amb unes vistes impressionants.
Una altra opció és formir a l’aparcament de Fumanya Nord. No és massa gran, però està més resguardada de la carretera i tindreu la majestuosa paret amb les petjades de fons!
I finalment, sapigueu que al Museu de les Mines de Cercs hi ha una àrea AC gratuïta. Només hi ha dues places però podreu fer serveis de buidatge d’aigües grises i negres i omplir.
El Pedraforca amb nens
La visita a aquesta zona la podeu combinar amb la del Pedraforca. En trobareu més detalls en aquest post, però us recomanem com a imprescindibles anar al mirador de Gresolet (s’hi arriba en cotxe) i pujar caminant al refugi de Lluís Estasen, una caminada molt fàcil per fer amb nens. Us recomanem el càmping Repòs Pedraforca per dormir i l’Hostal Pedraforca per fer un bon àpat.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…