Com de diferent pot ser el món a només dues hores i mitja de vol des de Barcelona. Aquesta premissa és la que ens va empènyser a nosaltres a viatjar amb els nostres fills petits fins a Marrà queix. En Blai de 6 anys va quedar molt impressionat de la quantitat de vida al carrer, commogut per la pobresa i encisat per tastar coses noves. Aixà que us animem a preparar el vostre viatge a Marrà queix amb nens (aquà en trobareu un post amb consells per planificar-ho) i us detallem què podeu fer amb ells 3 dies a la ciutat, temps suficient per conèixer-la. De fet, vam aprofitar-ho per escapar-nos una nit al desert d’Agafay, que és a 30 quilòmetres i que és una experiència que us recomanem molt si no teniu temps d’anar fins al Sà hara. Al final del post us donarem quatre consells per sobreviure amb criatures a una destinació que, d’entrada, no és la més amable per viatjar amb nens.
Activitats per fer a Marrà queix amb nens
Free tour per la ciutat
Una de les activitats que us recomanem per fer a Marrà queix és una visita guiada sense preu fix, en què pagueu al guia en funció del que us ha agradat. Ho podeu fer en castellà a través de Civitatis i serà la manera de recórrer la medina sense perdre-us i fer totes les preguntes que vulgueu al guia (tema costums, peculiaritats, etc). Nosaltres vam contractar aquest de Civitatis que dura 4 hores (de 9:30h del matà a 14:30h). No el vam fer sencer, vam fer la primera part fins al Palau Bahia i ens va agradar molt. El tour es fa en grups d’unes 20 persones i no inclou les visites (nosaltres vam entrar al Palau Bahia). Quan acaba la visita li dones al guia entre 5 i 10 euros per persona en funció de si t’ha agradat o no. El nostre guia va ser encantador, molt accessible i divertit. De veritat, és la millor manera d’entendre la complexitat d’aquesta ciutat bulliciosa.
La plaça Jemaa el Fna
La plaça Jemaa el Fna és la plaça de les places, una de les més conegudes del món. És a plaça enorme on es concentra l’actvitat de la ciutat: hi ha sempre sempre parades, músics de carrer i, a la nit, parades de mejar. El pitjor de tot són els encatadors de serps i els exhibidors d’animals. Per això, o t’agrada l’ambient o l’odies. I per això també, una de les millors maneres de viure-la, és des de la distà ncia d’alguna de les múltiples terrasses. Us direm les nostres preferides més endavant al post.
Històricament, la plaça Jemaa el Fna és on es feien les execucions públiques fa mil anys. Per això, Jema el Fna vol dir alguna cosa aixà com ‘assemblea dels morts’.
Medrassa Ben Yousef
Sense dubte, aquesta és la visita que més ens va agradar per fer a Marrà queix. Les madrasses són les antigues escoles on s’ensenyava l’Alcorà i acostumen a ser edificis molt bonics. Aquest ho és, a més a més, en ple mercat del soc. És del segle XIV i l’entrada costa 4,5 euros els adults (50 dirhams que s’han de donar en metà l·lic).
Le Jardin Secret
Molt a propet de la Madrassa hi ha Le Jardin Secret. És un jardà d’estil à rab, un raconet de pau enmig del bullici del soc. Aneu-hi si necessiteu una mica de pau i tranquil·litat: hi ha un cafè terrassa amb vistes i estancs amb peixos i tortugues. Però és un lloc turÃstic pels turistes: no hi ha gent local perquè l’entrada costa 7,5 euros els adults (es pot pagar amb targeta).
Visita al Palau Bahia
És un palau que es va construir a principis del segle XX, és prou contemporani. És habitual que hi hagi sempre molta gent fent la visita, però val la pena entrar-hi sobretot pel pati interior de rajoles blaves i blanques. L’entrada costa 6 euros els adults i 3 euros els nens (el nostre guia ens va dir que els nens no calia que paguessin).
Un passeig pel soc
El mercat del soc (‘zoco’ en castellà ) de Marrà queix és el segon més gran del món després del de Fes. És un entremat de carrerons laberÃntics plens de botigues d’artesans (de la fusta, del cuir, d’aromes, …) i de botigues de roba i calçat d’imitació (hi trobareu totes les bambes i xandalls de les marques més importants). La nostra recomanació ñes que hi entreu per alguna de les entrades que hi ha a la plaça Jemaa el Fna (al costat del cafè Argana, per exemple) i que us deixeu portar per l’instint. Quan us n’hà giu cansat, mireu a google maps on esteu i li demaneu quin és el millor camà de tornada! Al soc, si voleu comprar alguna cosa, haureu de regatejar el preu (no pregunteu mai quant costa sinó directament proposeu un preu, pregunteu a diverses botigues i compareu) i només es pot pagar en metà l·lic. Consell: busqueu una botigueta on pugueu comprar un parell de coses de les que us agraden per oferir un preu per les dues rebaixat.
Els jardins Majorelle
És un dels principals atractius turÃstics de Marrà queix i acostuma a haver-hi molta gent… Són els jardins de la casa del dissenyador Yves Saint Laurent, que va regalar a la ciutat. És xulo perquè és un jardà d’estil africà amb més de 300 espècies de plantes i, com a principal ganxo, una casa pintada de blau elèctric. Molt instagramable però poc genuÃ. I l’entrada no és barata: costa 13 euros cada adult. És obligatori reservar les entrades online, ja que no hi ha taquilles ja! Per arribar-hi, nosaltres vam agafar un taxi petitet de prop de la plaça Jemaa el Fna. Ens va costar 4 euros.
La mesquita Koutubia
La mesquita Koutubia és un altre dels sÃmbols de la ciutat de Marrà queix. Encara que no es pot vistar per dins (l’accés només està permès per als musulmans), sà que podeu recórrer la seva plaça i els parcs que té al seu voltant. Us anirà bé per fer una pausa si viatgeu amb les nens i que puguin córrer amb llibertat sense perills (a la plaça Jemaa el Fna no és possible això). Al voltant de la mesquita hi ha una plaça molt ampla i just al darrere, caminant un quilòmetre, hi ha els enormes Jardins de Menara.
Altres activitats per fer a Marrà queix
Si teniu dies disponibles, sapigueu que des de Marrà queix surten moltes excursions per anar fins al desert del Sà hara i també cap a la costa. Us resumim quines possibilitats teniu:
- Excursió de 3 dies al desert de Merzouga
- Excursió d’un dia al desert d’Agafay amb excursió amb camells
- Ruta en qual pel Palmeral de Marrà queix
- Excursió de 2 dies al desert de Zagora
- Excursió d’un dia a Essaouira
- Massatge a un spa de Marrà queix (majors de 5 anys)
- Vol en globus des de Marrà queix
- Tour en bicicleta per Marrà queix
- 6 dies visitant les ciutats imperials i el desert
Terrasses de la plaça Jemaa el Fna
És la millor terrassa per veure com es pon el sol a la plaça Jemaa el Fna. S’hi ha d0anar avat (com a mÃnim una hora abans que caigui el sol) per agafar bon lloc. Fa cantonada aixà que tens perpectiva de tota la plaça. La consumició és obligatòria i només fan cafès, tès i refrescos. Es paga en metà l·lic únicament.
Una opció en un punt de la plaça més tranquil, lluny dels musics i els que toquen instruments. Hi fan creps molt bones però ab preus occidentals, al voltant dels 4 euros. Es pot pagar amb targeta i menjar, per exemple hamburgueses.
Per dins, a la planta baixa, és una cafè molt autèntic, com tradicional. A la terrassa hi podreu consumir tes i sucs de fruita natural molt bons. Hi ha vistes a la part de la plaça amb les parades d’artesania.
Restaurants recomanats a Marrà queix
Un restaurant tÃpic de cuina marroquina molt amagadet, enmig del soc però molt a prop de la plaça Jema el Fna. Fan unes pizzes casolanes bonÃssimes, pasta i també broixetes de carn. Només es paga en metà l·lic però accepten euross. Preu per a 3 plats i begudes: 14 euros.
És un local més occidental i de preus totalment europeus. La terrassa està molt bé, amb un sostre de dissenya mb plantes i el menjar també és bonÃssim (pizza, pastes, etc). Però tres plats i aigua ens van costar 50 euros (i ens van exigir propina).
Una baldufa com a record
En podreu trobar a moltes botiguetes del soc. Estan fetes de fusta però amb un sistema per fer ballar que no es desenganxa del cos de la baldufa.
Consells per sobreviure a Marrà queix amb nens
Marrà queix no seria la ciutat més amable per viatjar amb nens petits. D’entrada perquè pels carrerons de la medina i el soc hi ha caos i hi ha molta gent sempre. Un altre dels inconvenients és el menjar, molt especial i de vegades picant, que pot no ser el més adequat per als més petits. Però res de tot això us impedirà fer un viatge a una cultura
- Portegeu: els carrers de la medina i el soc són estrets, plens de gent, on les motos circulen sense pietat. Anar en cotxet no us serà prà ctic aixà que us recomanem que utilitzeu motxilles de porteig.
- Busqueu places i parcs per descansar: us aniran bé peruqè estirin les cames amb tota llibertat i sense perills
- Aneu a dormir una nit al desert: passareu del bullici a la calma i silenci absolut, sense ningú. Espai ampli per córrer i desestressar-se
- Mengeu als riads: podreu demanar plats tÃpics sense que siguin especiats i us assegurareu que siguin productes de qualitat. Per si de cas, porteu-vos una sopa instantà nia i sempre podeu demanar una mica d’aigua bullida per cuinar-la.
- Contempleu la plaça Jemaa el Fna des d’alguna terrassa, és la millor manera de no perdre cap detall des de la distà ncia i seguretat.
- No hi ha trones a cap restaurant. Si en teniu de viatge i la voleu portar, us seran útils. Nosaltres en fem servir una com aquesta.
- Els taxis i vehicles en general no tenen cadiretes de retenció infantil. Els cotxes de lloguer, sÃ.
No viatgis sense una bona assegurança de viatge
5% de descompte a les assegurances Iati
- Assegurances especials per famÃlies que inclouen atenció telefònica
- Cobertura a tot el món i possibilitat de múltiples països
Compra una targeta per tenir accés a internet al mòbil
5% de descompte a Holafly
- Codi de descompte: elmonensespera
- Instal·la una e-sim amb un QR i activa-la quan arribis al destà (no és una targeta fÃsica)
La targeta per viatjar amb les comissions més baixes
Targeta Wise
- Fins a 200 euros al mes per retirar diners de qualsevol caixer del món gratis
- No cal vincular-la a cap banc, és de prepagament