L’últim tram del nostre viatge al cercle polar àrtic de Noruega va ser de les illes Lofoten a Tromsø, la ciutat més gran que hi ha al nord de Lapònia. Tromso té sol de mitjanit de mitjans de maig fins a finals de juliol i és també un lloc ideal per veure els aurores boreals a l’hivern. De Svolvaer a Tromso hi ha ben bé 6 hores de cotxe (421 quilòmetres en carretera que no es pot córrer). Nosaltres vam fer el trajecte fent una nit entremig, amb tranquil·litat. Us expliquem la ruta a continuació!
Resum de la nostra experiència a les illes Lofoten
Granja de rens Inga Sami Siida
La primera parada sortint de Svolvaer és a una hora i mitja de camí, més o menys (117 quilòmetres). Inga Sami Siida és una de les granges de rens que es poden visitar a la Lapònia noruega. És d’una família sami (els samis són els únics que tenen permís per dedicar-se a la cria de rens). Està situada a prop de Sortland i només us haureu de desviar uns 30 quilòmetres respecte la ruta cap a Tromso. Val la pena.
Us rebrà la Laila, la cap de la família, que us explicarà amb tot detalls la vida dels sami, la seva cultura, llengua i drets. També us acompanyarà a veure els rens (normalment en té una desena a la seva granja, la resta estan alliberats a la muntanya). Ja podeu imaginar que en Blai va al·lucinar. L’activitat costa uns 20 euros per persona (a nosaltres ens va fer preu reduit per ser periodistes).
Nit a Fossbakken
Vam fer nit a mig camí entre Svolvaer i Tromso, a prop de Fossbakken. Una altra opció és fer nit a Narvik, una ciutat abocada a un fiord que també té aeroport.
Us recomanem molt la caseta de fusta del camping on vam estar, molt acollidora i a prop de pistes d’esquí. Des d’aquí es poden fer algunes visites interessants, com el parc d’animals Polar Park o les cascades nacionals del riu Malselva.
Tromsø
Tromso és la 4a ciutat de Noruega, la ciutat amb la universitat més al nord del món. Penseu que passen 3 mesos a l’hivern sense veure el sol i en canvi es passen tres mesos a l’estiu sense veure la nit. I neva fins a mitjans de juny. És una ciutat molt petita, un parell de carrers comercials i un port amb vaixells i creuers.
Com us dèiem Tromso té un parell de carrers comercials i la plaça amb la catedral i el port. És molt agradable per passejar i està plena de pubs molt xulos.
Telecabina Fjellheisen
La primera parada que us recomanem molt és agafar el telecabina que hi ha als afores (si fa bon temps) i passar un matí o una tarda amb vistes al fiord i a la ciutat. La pujada són 20 euros per persona (els adults). Aquest telecabina puja a la muntanya Storsteinen que els ciutadans de Tromso fan servir per fer esport. A dalt hi ha un restaurant i una botigueta.
Molt a prop del telecabina hi ha la catedral àrtica, una església amb una arquitectura molt pro que té una acústica molt bona, es veu. És un dels icones de la ciutat.
Museu Polar
Una altra visita que val molt la pena és el museu Polar, que està al port, en què s’explica la cacera de foques, ossos i altres animals àrtics. De la cacera de foques és una cosa de la qual n’estan molt orgullosos… també aprofundeixen en la vida de l’investigador Roald Amudsen, que va sortir des de TromsØ amb l’hidroavió amb el qual es creu que va desaparèixer. Per tant, TromsØ va ser la darrera ciutat que va trepitjar. Les vitrines que recreen les escenes dels animals polars estan molt bé (tot i que la majoria són animals dissecats). Entrada gratuïta amb carnet de periodista 😉
Aquàrium Polaria
Una altra visita a Tromso és a l’aquàrium Polaria. La veritat és que comparat amb el de Barcelona és molt petit i cutrillo, però val la pena veure la piscina de foques. Hi ha un túnel d’aquells que pots passar per dins l’aigua. Al matí i al migdia (10:15 i 12:15h) dónen menjar a les foques i és un espectacle. Entrada gratuïta amb carnet de periodista 😉
Vaixell Polstjerna
Al costat del Polaria hi ha un museu que també està molt bé, que és un vaixell de pesca de foques. Hi pots entrar, veure les estances dels mariners i el capità, conduir el timó, … a més està envoltat de vidre i atracat al port, per tant tens la sensació d’estar a un vaixell de veritat. Entrada gratuïta amb carnet de periodista 😉
Museu de la Universitat de TromsØ
Per últim, un museu que ens va decebre és el de la Universitat. Representa que és el museu de Tromso i esperavem trobar-hi una secció dedicada als samis i al vikings, però és un museu bastant poc interactiu i de molta vitrina i lletra… si no teniu temps, no val la pena. Al pis superior hi ha la part d’història natural que sí que està molt bé. Entrada gratuïta amb carnet de periodista 😉
On dormir a Tromso?
Nosaltres us recomanem l’hotel on vam estar, cèntric i econòmic. La nit ens va costar 60 euros, les nits més barates en tot el viatge a Noruega. I la veritat ès mque està molt ben situat.
On menjar?
Us recomanarem quatre restaurants que vam provar a Tromso, que són baratets. El primer és al centre comercial Nerstranda i es diu Jordbaer. Amanides i hamburgueses assequibles i menú infantil. Vistes espectaculars al mar i al pas de creuers! Decoració nòridica i molt kidfriendly.
El més més econòmic de tots són els hot dogs del quiosquet que hi ha a la plaça davant de l’ajuntament. Fan hot dogs de carn de ren!
Tromso és una ciutat molt universitària i plena de pubs. Us en recomanem un de moníssim, molt acollir i on hi fan unes creps brutals. És el Huken pub de Tromso.
I finalment una pizzeria d’italians autèntics vivint a Tromso: Da Pinoccio. Les pizzes estaven espectaculars i els gelats també! La bona notícia és que els preus eren molt més semblants als nostres que als de Noruega. Vam sopar per 30 euros.
Dues cosetes més sobre TromsØ: la primera és que hi ha llei seca, per tant no trobareu cerveses als supermercats més enllà de les 18h i si voleu comprar vins, haureu d’anar a les vinecoteques propietat de l’estat que hi ha a la majoria de ciutats i pobles. L’altre apunt és que per desplaçar-vos per Tromso ho podreu fer a peu, però si voleu arribar al museu de la universitat o al telecabina i la catedral àrtica, haureu d’agafar l’autobús. Per pagar-ho, el més fàcil és que us baixeu l’app del servei públic de transport que allà els podreu comprar.
I això és tot pel que fa a les Lofoten i Tromso!!! Recordeu que tenim un post sobre preparatius pel viatge (vols, allotjaments, consells) i tres posts sobre les illes Lofoten: el sud, el centre i el nord de les illes.
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…