10 consells per viatjar en avió amb nens

No us faci por viatjar amb nens. Ni mandra. Ni que us atabali pensar que ploraran, que muntaran numerets o que molestaran a la resta de viatgers. Si hi ha una cosa certa de tot el que hem après viatjant amb el nostre fill és que on es porta millor és fora de casa: llocs nous per explorar, menjars nous per tastar, gent nova amb qui parlar/interactuar… Ni trobaran a faltar la televisió ni les seves joguines, ja podeu deixar tot això a casa! Per això en aquest post us hem preparat un recull de 10 consells extrets de la nostra experiència a l’hora d’organitzar un viatge amb avió amb nens i bebès.

1. Comprar vols al migdia

Per nosaltres, el millor moment per volar amb nens és al migdia. Descarteu si podeu els vols de matinada, que això només complicarà encara més la logística i farà que els nens estiguin de mal humor… Nosaltres acostumem a reservar vols entre les 11 del matí i les 4 de la tarda, sempre que es pugui, de manera que mengem alguna cosa abans d’entrar a l’avió i ens assegurem un vol en què puguin fer la migdiada. I això et permet arribar a una hora raonable a la destinació. I si els vols són llargs, què fem amb els nens petits? Cada bebé és un món i n’hi ha que són tranquils i d’altres més mogudets. Nosaltres que el tenim bastant inquiet, la veritat és que sempre s’ha portat molt bé als vols i més aviat el soroll i el balanceig de l’avió l’ajuden a dormir. Tingueu en compte que en vols llargs si són bebés de menys de 12 quilos podeu demanar a l’aerolínia que us posi un bressol davant dels vostres seients (s’ha de sol·licitar amb temps i consultar la disponibilitat). Però és un servei gratuït. Per cert, durant l’enlairement i l’aterratge de l’avió, els nadons i nens també pateixen mal d’orella pel canvi de pressió a la cabina. El més recomanable és que durant aquests moments estiguin mastegant alguna cosa, ja sigui mamant, amb el xumet o menjant alguna cosa, com un xiclet.

2. Facturar el cotxet i el seient del cotxe

La majoria de companyies aèries permeten facturar gratuiïtament dues coses per cada nen que viatgi: normalment el cotxet i la cadireta del cotxe.  Si llogueu el cotxe al destí que visiteu, us recomanem endur-vos la cadireta del cotxe que tingueu ja que el nen/a ja hi estarà acostumat i us podeu estalviar molts diners. Per endur-vos-la fàcilment nosaltres fem servir unes fundes que a més de protegir la cadira dels cops, el permeten portar-la com si fos una motxilla.

Assegureu-vos que el sistema de fixació al país que viatgeu és el mateix que l’Isofix (als Estats Units, per exemple, utilitzen un altre sistema però que és bastant compatible amb l’Isofix i la nostra cadireta va encaixar-hi perfectament).

Pel que fa als cotxets, és molt útil utilitzar els cotxets que es plegen i hi caben a la cabina (nosaltres fem servir la Gold Pokit GB i va molt bé). En viatges curts i sense facturar maletes, us estalviareu esperar que us portin les maletes de l’avió amb el vostre cotxet.  De totes maneres tingueu en compte que teniu l’opció de portar el vostre cotxet fins a la porta de l’avió i llavors la tripulació el posa a la bodega i us el retornarà amb les maletes.

Per això també és molt important dur la motxilla portabebés per arribar fins a la cinta de les maletes on us tornaran el cotxet. Per fer cua també va molt bé portar la motxilla.

3. A l’avió sense cues

Un dels avantatges de viatjar amb avió amb nens és que t’estalvies moltes cues (no totes, per això). T’estalvies les cues del control de seguretat ja que a la majoria d’aeroports hi ha una cua específica per famílies. a la T1 de l’aeroport del Prat hi ha una porta especial per famílies per accedir al control de seguretat, així que no haureu d’accedir per la porta d’entrada general. Si viatgeu amb nens també us facilitaran el pas al control de passaport a la majoria de països i si no, insistiu una miqueta que quan us vegin amb un nen/a segur que us deixen passar. A més a la majoria de companyies aèries (no a totes, com ara Ryanair) tenen accés prioritari per a famílies. Això a més fa que la tripulació no sigui tant rigurosa amb el control de les maletes (el pes i la mida) ja que a nosaltres no ens han mirat mai si portavem una motxilla de més quan ham viatjat amb el nostre fill.

4. Maleta + motxilla

Nosaltres no facturem mai maletes, ni en viatges llargs. Ja hem tingut alguna mala experiència amb la pèrdua de maletes i al final ens hem acostumat a viatjar només amb el més imprescindible i necessari i prioritzar, per exemple, rentar la roba als hotels al destí que dur més d’una maleta grossa. I com ho fem amb tres o quatre maletes si només tenim 4 mans i portem un cotxet? a nosaltres sempre ens ha funcionat molt bé portar una maleta amb rodes i una motxilla gran. Un dels dos pot portejar el bebé a la motxilla i dur la maleta amb rodes i l’altre carregar la motxilla d’equipatge gran. Un altre consell que us fem és que porteu una ronyonera per tenir sempre a mà la documentació i els bitllets d’avió (i el mòbil, si teniu bitllets digitals). Els aeroports acostumen a ser llocs on ens podem despistar i patir un robatori o una despistada.


5. La motxilla de portejar és indispensable

Si teniu un nen/a que encara és bebé o ja camina però li agrada córrer, la motxilla de portejar us serà indispensable. Pels moments d’espera i per tenir-los controlats en els moments que hem d’estar pendents d’altres coses, com bitllets, controls de seguretat o maletes. A més, si factureu el cotxet, la motxilla us serà indispensable per portar el bebé fins l’avió i fins la recollida de les maletes.

6. Màxim 10 bolquers

Ens enduem bolquers o els comprem al destí? doncs depen dels dies que estigueu de viatge. Nosaltres sempre calculem que si marxem 2-4 dies (uns 10 bolquers) ens els emportem de cada i ens estalviem haver de comprar tot un paquet gran que després potser no utilitzarem. A més sempre va bé buidar la maleta a mig viatge, per poder posar alguna cosa per comprar! Si estareu fora més de 5 dies l’opció que us recomanem és portar els 4-5 bolquers que necessitareu pel viatge i l’endemà comprar-ne un paquet gran al vostre destí de vacances. Tingueu en compte també que a molts països els bolquers i els productes d’higuene infantil en general són molt més barats que a casa nostra (per exemple als països del nord d’Europa, com Noruega).

7. Biberons i purés infantils

Una altra preocupació logística del viatge és l’alimentació. El més fàcil és la lactància materna: no heu de preparar ni portar res de res. Si fer servir biberó, que sapigueu que podeu passar una ampolla d’aigua al control de seguretat si argumenteu que és pel bebé. Si ja menja alguna cosa sòlida, us recomanem que us porteu els dos primers àpats fets (per exemple un termo amb verdura o puré de verduda). No hi ha restriccions al control de seguretat per a aquests productes (encara que segurament us els faran provar) i a l’avió us els poden escalfar al bany maria. Quan ja hàgiu arribat, la millor opció amb un bebé petit és allotjar-vos a un apartament on li pugueu cuinar els plats adequats per a ell.

8. Optar per allotjar-vos en apartaments

Un apartament no només us permetrà cuinar el menjar pels nens més petits si no també us permetrà respectar el seu ritme de descans (migdiades, anar a dormir aviat, …) i mentrestant podreu seguir fent vida com a casa (i no estar tancat a una habitació d’hotel). Si viatgeu a llocs de molta calor tropical, procureu tenir una piscina a prop per passar-hi les hores de més calor i descansar també a l’apartament.

9. Demanem bressol?

Molts establiments no us cobraran cap suplement per demanar un bressol a la vostra habitació. Però pregunteu-ho sempre. Si no hi ha opció o el vostre fill, com el nostre, és més de dormir al llit dels pares, us podem donar algunes recoamanacions, com ara demanar un llit king size o dos llits mida queen (són mesures molt normals per exemple als Estats Units). Altres tips: existeixen trones fetes de roba portàtils per si viatgeu a països poc kidfriendly i per nens més grans una bona eina són els adaptadors pel vàter o orinals portàtils.

10. Joguines indispensables per viatjar

Quines joguines ens enduem a la maleta? Doncs no us oblideu el seu ninot preferit però també altres cosetes que us poden ajudar a distreure’ls en trajectes llargs d’avió. Per exemple plastilina, colors i llibreta o gomets. Nosaltres sempre ens enduem també algun globus (ocupen molt poc i són una gran distracció), un tubet per fer bombolles de sabó i una piloteta (de les que s’inflen perquè no ocupi res de res). I per nosaltres també són indispensables els cotxes petits! Pel que fa als contes, tenim el costum de comprar-n’hi un a cada lloc que visitem (com a record) encara que estigui en un altre idioma.  I no oblideu que els nens/es s’entretenen sols en espais nous, així que no els faran falta massa joguines!!!

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *