Solsona, la ciutat dels gegants

Famílies que tingueu nens apassionats pels gegants: el carnaval de Solsona és una festa gegantera que dedica el dilluns especialment als nens. Els gegants bojos de la ciutat surten amb els seus braços i manotes descontrolats a ballar pel centre de la ciutat i tot plegat acaba amb una mostra de balls a la plaça Major i la penjada del ruc petit a la plaça Sant Joan.

Dilluns de carnaval dedicat als nens

El dilluns de carnaval és especial a Solsona. Els reis de la disbauxa són els nens i nenes, els qui tenen prioritat en tots els actes que s’organitzen.

El dia comença amb la baixada de les autoritat. Qui són les autoritats? la família de 4 gegants bojos del carnaval de Solsona. Baixen des de la plaça Major, passant per la plaça de l’església i acabant al Portal del Pont.

Des d’allà es reben les autoritats locals i el rei carnestoltes, passen algunes comparses de disfresses i tornen a la plaça Major, on fan la ballada dels gegants.

Està molt bé perquè l’organització procura fer una rotllana de nens i nenes petits a primera fila, tenint en compte que la plaça és més aviat petita. Demana als pares i mares que facin passar la canalla davant, perquè ho puguin veure bé, i quan acaba ells s’encarreguen que tots els nens trobin els seus pares. L’ajuda de l’animador Pep Callau també serveix molt en aquest propòsit, que alerta sempre que un menor perd la seva família.

El matí acaba amb una penjada del ruc petit, al costat del gran que ja fa dies que penja de la plaça Sant Joan.

A la tarda hi ha altres activitats per a canalla, com la desfilada de disfresses dels petits i un correfoc.

Recomanacions: a les activitats del matí i la ballada dels gegants, si hi aneu amb nens petit no porteu cotxets. Els carrers són estrets i hi ha moltíssima gent. És millor portejar-los amb a¡una motxilla.

Marxandatge geganter

A Solsona són els reis del marxandatge geganter. Us explicarem les diferents botigues on trobareu objectes relacionats amb els gegants:

-Botiga oficial del carnaval de Solsona: tenen els gegants bojos en format peluix

-Botiga ‘Somnis de paper’: Hi tenen de tota mena de complements i jocs de fusta relacionats amb els gegants. Per exemple, pulseres i collarets, xapes, pins, clauers, màscares de paper, contes, samarretes, jocs de memory, jocs del tres en ratlla dels gegants, figures articulades de fusta dels gegants, …

-Botiga el Drac: tota mena de gegants de goma d’arreu de Catalunya, el país Basc i l’Aragó. Hi ha els gegants del Tros de Solsona i el pare dels gegants bojos de Solsona, que té els braços articulats.

-Botiga Micuxú: aquest any han fet els colls de les comparses dels gegants bojos de Solsona, per a nens i adults. I tenen roba preciosa i divertida des de bebés fins a adults.

-Botiga Foto Resol: tenen tota mena d’objectes amb fotografies impreses dels gegants, des de marcs de fotografia, xumets, tasses, carmanyoles, puzzles, …

El Quarto dels gegants

Si no podeu anar a Solsona durant el carnaval, no patiu! els gegants estan guardats sempre a un local que es diu Quarto dels gegants, situat al centre de la ciutat. Hi ha tant els gegants del Tros (els dela festa major) com els gegants bojos del carnaval així com les bèsties. Hi ha panells informatius i cada dissabte a les 5 de la tarda fan una visita comentada adreçada especialment a la canalla.

Font: Turisme Solsonès

El taller de gegants Casserres

A Solsona hi ha un dels tallers de construcció de gegants de Catalunya. És el de la família Casserras, situat molt a prop del centre. Es dediquen a la imatgeria festiva des de fa més de 50 anys. Són 3 generacions dedicades als gegants: primer el conegut Manel Casserres, després el seu fill, Josep Manel Casserres i en l’actualitat, les filles d’aquest. Us hi podeu acostar i si teniu sort, veureu el procés de construcció d’algun gegant!

I per dormir et recomanem…

Hotel Sant Roc

Poden allotjar-se els nens a un hotel modernista? Sí! us recomanem el Sant Roc com a hotel familiar ja que compta amb 2 habitacions quàdruples, 2 de triples i 2 apartaments.

Preu: a partir de 100 euros

L’hotel Sant Roc és d’estil modernista, obra d’un deixeble d’Antoni Gaudí, Bernadí Martorell, i es va inaugurar el 1929. La reforma actual és de l’any 2004. Les habitacions són d’estil diversos, des de rurals (amb bigues de fusta al sostre precioses) com més modernes.

Ofereixen tota mena de serveis per canalla: hi ha trones, menú infantil al restaurant, sala de jocs, possibilitat d’escalfar menjar al microones, … També hi ha un petit spa (amb jacuzzi, sauna, bany de vapor, dutxes de sensacions i massatges) amb pagament a banda de l’estada de l’hotel.

Disposen també de 2 apartaments familiars, una opció molt còmoda si hi aneu amb nadons, per exemple.

L’esmorzar és tipus bufet amb una bona varietat d’embotits de la zona, formatges, fruita, cereals i dolços.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

4 pensaments sobre “Solsona, la ciutat dels gegants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *