De Solsona a Sant Llorenç de Morunys

Una pinzellada del Solsonès. Un passeig per la ciutat de pedra de Solsona fins al poble d’estiueig de la comarca, Sant Llorenç de Morunys. Solsona té un dels retaules barrocs més bonics de Catalunya i un fort teixit comercial, a més de gegants. I el Solsonès és comarca d’hivern, amb neu; de primavera, amb camps florits, d’estiu amb banys al pantà de la Llosa i de tardor pels seus boscos amarronats.

Un passeig per Solsona

Solsona és una ciutat recollida entre muralles, que s’obren amb tres portals: el portal del Pont, el portal de Llobera i el portal del Castell.

La catedral és d’estil romànic (es conserven 3 absis), gòtic i especialment barroca, ja que conserva un dels retaules d’aquest estil més importants de Catalunya, el de la marededeu del Claustre, del segle XII. Per visitar-lo, heu de comprar l’entrada (4 euros) al Museu Diocesà, que està dins el Palau Episcopal, un edifici neoclàssic preciós. Al museu hi trobareu col·leccions sobre el romànic, el gòtic i el barroc i un espai destinat a les escultures i les mines de sal de Cardona.

Solsona també té places, carrers empedrats i botiguetes boniques (principalment al carrer del Castell) com ja us vam explicar en el post de la ciutat dels gegants. No oblideu visitar la plaça Sant Joan (amb una font preciosa del segle XV) la torre de les Hores (on hi pengen el ruc de carnaval) i la plaça Sant Roc, on admirar l’edifici modernista de l’hotel Sant Roc.

El Consell Comarcal està situat a l’antic hospital d’en Llobera, un edifici gòtic del segle XV que va ser hospital dels pobres. Aquí comencen la majoria de rutes guiades per la ciutat.

Una de les caminades que podeu fer des del centre de Solsona és pujar al Castellvell, situat a un dels turons que envolten la ciutat. És una caminada d’una horeta, de lleugera pujada i fàcil. Hi ha unes vistes molt xules de la ciutat.

Una altra visita que podeu fer a Solsona és el pou de Gel, una estructura circular dels segles XVII i XIX que servia per emmagatzemar gel.

Un dels restaurants més recomanats a la ciutat és La Cabana d’en Geli.

I per menjar et recomanem…

Can Poldo Xic

Situat a la mateixa plaça de Sant Joan ofereixen tapes elaborades i menús molt complerts i elaborats. Us recomenam la vedella ecològica i el pastís de formatge.

Preu: menú entre setmana 12 euros / cap de setmana 15 euros

Santuari de la mare de Déu de Lord

Enfilant ja cap a Sant Llorenç de Morunys, fem una parada al santuari de la mare de Déu del Lord. És una visita fàcil pe rfer amb nens. Podem deixar el cotxe al peu del santuari i acabar de pujar-hi a peu. Fa pendent, en alguns trams força pendent, però en 10-15 minuts hi sereu.

El santuari és del 1867 i hi president la Verge de Lord. Hi havia hagut una capella des del 992, però la van cremar durant la carlinada. El santuari és bonic i hi ha zona àmplia per fer-hi pícnics. També hi ha una granja d’ovelles.

Però les vistes més xules al pantà de la Llosa del Cavall són des de la creu al capdamunt de la muntanya de la Mola de Lord. Un altre mirador des d’aquí és al Grau de Sallord.

Pujant al santuari passareu per una bonica esglesieta romànica, de Sant Serni del Grau.

Sant Llorenç de Morunys

Poblet d’estiueig, de segones residències dels anys 80-90, a prop de l’estació d’esquí de port del Comte. Vistes panoràmiques al pantà de la Llosa del Cavall i una església i monestir que és una joia. És de l’any 885 i té un claustre i tres retaules preciosos.

Us recomanem que compreu coca (de forner, d’anís o de xocolata) al forn Cabrianes del centre del municipi.

Per dinar, teniu diverses opcions: un menú de batalla al restaurant El jardí o un de més elaborat al restaurant Bon dia.

Més activitats per fer al Solsonès

  • Excursió al castell de Lladurs
  • Cementiri modernista d’Olius
  • Santiari del Miracle
  • Mirador de la creu del Cordó
  • Excursió a les Fonts del Cardener
  • Mirador de Serra Seca
  • Salí de Cambrils
  • Jardí urbà de les trementinaires (un recorregut per diferents carrers del poble de Tuixent on hi podreu trobar herbes remeieres)
  • Vols en globus aeroestàtics Globus Pirineu

Més activitats per fer al Solsonès aquí.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *