El castell d’Eramprunyà

Una excursió a prop de Barcelona per fer en família. El castell d’Eramprunyà, d’origen medieval, vigila des de 400 metres tota la plana del delta del Llobregat. Per pujar-hi s’ha de fer una caminada de mitja hora o tres quarts, de forta pendent i en punts que s’ha de grimpar una mica. Però de camí trobareu l’ermita preciosa de Bruguers, un arc de pedra i coves vermelles.

L’ermita de Bruguers

El veïnat de Bruguers es troba entre Gavà i Begues. Per començar la ruta haureu podeu aparcar a prop de l’ermita de Bruguers, una ermita del segle XIII feta de la mateixa roca vermella que la muntanya i el castell. És una ermita en actiu,. s’hi celebra l’aplec de Bruguers.

Al costat hi ha el restaurant Ermita de Bruguers, cuina catalana de qualitat, boníssimes vistes, menjadors amplis i molt bones calçotades.

L’ascens al castell d’Eramprunyà

Del castell d’Eramprunyà se’n té referència des de l’any 957 i pertanyia als comtes de Barcelona. Des del castell es controlava els actuals termes de Gavà, Begues, Castelldefets, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i una part de Sant Boi i Sitges, que a l’època medieval eren un sol territori. Va servir com a zona estratègica per defensar la frontera d’Al-Andalus.

La caminada fins a arribar-hi són uns 45 minuts a pas lleuger, però la pendent és forta així que amb canalla probablement trigareu una miqueta més.

El camí està senyalitzat amb marques blanqyes i vermelles, en glauns punts amb plafons i en altres en pedres. És un camí rocós, en alguns punts s’ha de grimpar, i no és especialment segur. Té trams una mica perillosos amb barrancs i pedres grosses així que, alerta, si aneu amb nens petits que s’han de controlar. Si feu el camí amb nadons, és recomanable que els portegeu. No és un camí apte per fer amb cotxets.

Quan arribeu al capdamunt, trobareu unes vistes impressionants del parc del Garraf, el delta del Llobregat i el mar.

Del castell se’n conserven els fonaments, algun arc i finestra i hi ha unes passarel·les per unir les diferents parts, ja que es troba en estat de restauració i consolidació.

Les visites gratuïtes són cada segon diumenge del mes, a les 19h del matí i sortida des de l’ermita de Bruguers. Les organitza el Museu de Gavà i cal reserva prèvia, podeu trobar les dades aquí. Si hi aneu algun altre dia trobareu la tanca permietral tancada. Hi ha algun foradet que permet saltar-la, però és perillós.

Ermita de Sant Miquel

Al costat del castell, dins el mateix recinte, hi ha l’ermita de Sant Miquel, que està totalment buida per dins. És d’estil romànic, encara que va patir algunes reformes.

L’arc de pedra i les coves

La baixada es pot fer tranquilament en mitja hora. Però de camí, molt aprop de l’ermita de Bruguers, hi ha una de les meravelles del Baix Llobregat: l’arc de pedra de Bruguers.

És un lloc brutal, fàcilment accessible i molt curiós.

Molt a prop hi ha un parell de coves de terra vermella, sembants a les coves de Can Riera, però més petites. Estan indicades en una pintada a una pedra.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

4 pensaments sobre “El castell d’Eramprunyà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *