Passejades al voltant de Sant Climent de Llobregat

Poca cosa més podem fer durant el confinament que conèixer el nostre entorn més proper, a 1km de distància. A nosaltres ens ha tocat passar-lo a Sant Climent de Llobregat així que us expliquem les rutes més habituals que fem aquests dies, per quan pugueu venir.

Volta als cirerers (curta)

 • Distància: 3km des del centre de Sant Climent
 • Circular: sí, es pot fer en els dos sentits
 • Pendent: sí, però només inicialment. És pronunciada durant uns 700 metres. La pendent és més lleugera si es comença pel cantó de l’Anella de Sant Boi i l’Estret de les Roques que des de Can Molins
 • Amb infants: no es pot fer amb cotxet, recomanat l’ús de motxilla portanadons

No és el nom oficial d’aquesta caminada però nosaltres l’anomenem així (assenyalada en taronja al mapa). És una ruta curteta de 3 quilòmetres que passa per la major concentració de cirerers de Sant Climent. És fàcil per fer amb nens i nenes malgrat que té un trosset de pendent pronunciada, però es pot fer fàcilment amb paciència. L’esforç final té reompensa: cireres florits, amb les fulles taronges a la tardor o amb cireres, al maig, us hi esperen a la falda del Montbaig, sota l’ermita de Sant Ramon. Passareu per una barraca de pedra seca, la de Molins, una de les més accessibles, i també pel pont de fusta de l’estret de les Roques.

Les vistes a Sant Climent

Volta als cirerers llarga

 • Distància: 4km
 • Circular:
 • Pendent: sí, és més pronunciada si es comença des del camí de Torrelles.
 • Amb infants: el recorregut sencer es pot fer amb cotxet de muntanya, perquè és una pista forestal, però haureu de fer-lo pujar pendent (és més lleugera si es comença pel cantó de Sant Boi).

La nostra volta llarga als cirerers comença per una part de l’Anella Verda de Sant Boi (assenyalada en blau fort al mapa). Voreja la carena amb unes vistes de tot Barcelona ciutat i els pobles del voltant, i el mar. Passa per una vinya de cirerers de Sant Climent fins a la creu de Querol, que fa frontera entre els municpis de Torrelles i Sant Climent. Si la feu al revés, la pendent de pujada d’aquest tram és fortota, així que us recomanem que la feu en l’altra direcció. A la creu de Querol trobareu dos desviaments: un us portarà en una pista forestal fins a Torrelles i l’altra fins a la torre de vigilància dels agents forestals. Seguint el camí trobareu el desviament a la creu de Can Cartró. És una creu que fa de frontera entre 4 termes municipals: Sant Climent de Llobregat, Torrelles de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló i Sant Boi de Llobregat. En tronareu més informació en aquest post.

Tocant ja a Sant Climent trobareu una altra de les barraques de pedra seca, la de Cal Baqués. Ho teniu tot assenyalat al mapa.

Les vistes cap a Barcelona

Alerta perquè aquesta volta té una drecera que passa per l’anomenada font del Gaietà. S’hi arriba per un corriol a mà dreta que neix al costat d’una porta que dóna accés al camí, que puja als cirerers. La drecera us permetrà fer la volta als cirerers en només 5 km.

Pujada a Sant Ramon

 • Distància: 3,5 km
 • Circular:
 • Pendent:
 • Amb infants: encara que fa pendent, amb molta paciència i constància poden fer aquesta caminada tranquil·lament si estan acostumats a caminar

Per pujar a l’ermita de Sant Ramon es pot fer des de Sant Climent, Viladecans i Sant Boi. Des de Sant Climent, la manera menys complicada (amb menys pendent i apte per a infants) és seguint el camí de la masia de Can Molins fins als cirerers (ruta de color verd al mapa). Just a la darrera barraca de les vinyes dels cirerers neix un caminet forestal que puja fins a Sant Ramon, passant pel costat de les torres d’alta tensió. Aquest caminet té pendent però és molt apte i a més passa per la vessant de la muntanya amb vistes al mar. El corriol va a parar al camí que puja des de Viladecans. La tornada la podeu fer per l’altre costat, una baixada molt molt molt pronunciada fins a l’estret de les Roques.

Pujada a l’ermita del Roser

 • Distància: 2 km
 • Circular: no
 • Pendent:
 • Amb infants:

Una altra de les pujades fàcils per fer amb nens des del centre de Sant Climent és fins l’ermita del Roser (assenyalat en groc al mapa). És una ermita petiteta de S’hi arriba seguint el camí Ral. És el camí que neix dalt de la pujada de Cal Marí, just abans del cementiri i era el camí que a l’època medieval feien servir els reis per arribar a Barcelona. Just començar el camí trobareu a mà esquerre les indicacions per arribar una de les barraques de pedra seca, la de la Marota (la trobareu assenyalada al mapa). Doncs bé, part d’aquest matí que al principi fa ziga-zaga està asfaltat. De fet, podreu arribar a l’ermita amb cotxet, si voleu, i si no us importa emputxar! Les vistes des de l’ermita són molt xules: el delta del Llobregat, l’aeroport, Barcelona… Hi ha una extensa pinmeda. A l’octubre s’hi celebra un aplec i totes les famílies dinen sota la pineda. De tornada, podeu agafar part del camí de Camagriga, que us expliquem a continuació.

Ruta circular a Camagriga i font de Camagriga

 • Distància: 2 km
 • Circular:
 • Pendent: de les més lleugeres
 • Amb infants:

Aquesta ruta és de les més fàcils per fer amb nens (en vermell al mapa) Neix darrere l’escola del poble, l’anomenat camí de Camagriga. Just passat el centre educatiu, el camí entra al bosc. A mà dreta neix un corriol que baixa fins al riu, vorejant una finca amb cavalls. Al final d’aquest camí (és un corriol estret) hi ha la recentment recuperada font de Camagriga, una riera que quan plou porta força aigua i un lloc fantàstic per calçar-se botes d’aigua o xancletes per refrescar-se els peus a la riera de les Comes.

Seguint cap amunt, haureu de trencar a l’esquerra abans d’arribar al final de la pujada. El camí que continua a l’esquerra us portarà primer cap a una clariana amb vistes al poble i després es convertirà en un corriol estret dins el bosc (sovint molts arbres cauen al mig del camí). Aquest caminet punxegut va a parara a mig camí del Roser. Podeu acabar de pujar-hi o tornar cap al cementiri.

Ruta de les barraques de pedra seca

 • Distància: depen
 • Circular: no, però es poden visitar algunes barraques dins de rutes circulars
 • Pendent: sí, a la majoria
 • Amb infants:

Antigament quan totes les muntanyes que envolten Sant Climent eren conreus o vinyes els pagesos construïen barraques de pedra seca per aixoplugar-se en cas de pluja o fred. L’entitat Memòria i Vida n’ha restaurat una vintena, les ha senyalitzat i ara es poden visitar. Trobreu el llistat i el mapa en aquest enllaç. La barraca de Molins la podreu visitar si feu la volta curta als cirerers o pujada a Sant Ramon. La de la Marota la podreu veure si feu la pujada a l’ermita del Roser i la de Cal Baqués, la volta als cirerers llarga.

Pujada al mirador del Roc Gros

 • Distància: 6 km
 • Circular:
 • Pendent: sí, molta
 • Amb infants: si estan acostumats a caminar, la poden fer. Però és una caminada amb molta pendent

És una de les caminades més cansades al voltant de Sant Climent. Passa per 3 barraques de pefdra seca precioses (del Marxanr,d’en Roca i la nova font del Diamanant) fins almirador del Roc Gros. Fins a arribar a la torre Romeu (torre de vigilància dels guardes forestals), tot el camí fa pujada. I la baixada des d’aquest punt és molt pronunciada, fins a la creu del Querol. Tot i així, nosaltres la vam fer amb un nen de 4 anys i jo embarassada de 32 setmanes! així que es pot! Per arribar-hi seguiu les indicacions del mapa en blau cel. Heu d’agagar el camí de Can Colomer dels Escarabats fins a la primera finca. A mà dreta surt un corriol que s’enfila muntanya amunt, i aviat trobareu les dues primeres barraques,la font i una mica mésendavant,la senyalització que indica elmirador del Roc Gros.Si seguiu el camí, molt a prop ja trobareu la torre Romeu. Podeu baixar per l’altra banda fins a la Creu de Querol i tornant pel camí de Torrelles.

Ruta fins a Can Comas

 • Distància: 2km d’anada i 2 de tornada
 • Circular: no
 • Pendent: no, insignificant
 • Amb infants:

Aquesta caminada és una de les més planeres que es pot fer a Sant Climent (en verd clar al mapa). El camí fins a la finca Can Colomer dels Escarabats és una pujada lleugera que alterna amb trams rectes. Passareu per diferents finques, a la zona solella, fins a Can Comas, una finca on crien guarans. Per ntornar desfem el camí.

Ruta circular pel cementiri i Can Riera Vell

 • Distància: 2,5 km
 • Circular:
 • Pendent: Només per pujar fins al cementiri
 • Amb infants:

Aquesta també és de les caminades fàcils de fer amb infants (al mapa, en lila). De pujada només n’hi ha al tram des del centre de Sant Climent fins al cementiri. Just al costat del recinte del cementiri, a mà esquerre, neix una pista forestal que baixa fins al veïnat de Can Riera. Emoció! s’ha de travessar una riereta! Aquí podeu seguir una mica el curs de la riera si us voleu mullar els peus. Si continueu, en canvi, a la dreta, arribareu a la masia de Can Riera Nou i després Can Tallada. Aquí és on hi ha un dels trams més bonics de riera de Salom.

Si baixeu pel camí que entra a la finca de Can Tallada (atenció, és un camí particular), abans de la porta us creuareu la riera de Salom. Si us calceu unes botes d’aigua o escarpins, a pocs metres trobareu una resclosa que fa una mica de cascada. Ideal pels nens! Respecteu l’entorn perquè la riera passa per una finca privada. De tornada el camí va a parar al polígon industrial de Roquetes, des d’on podreu tornar a Sant Climent.

Del cementiri a la Rodera

 • Distància: 1,5 km
 • Circular:
 • Pendent: poca, només la pujada al cementiri
 • Amb infants:

Des del camí que puja al cementiri, just davant de la pista forestal que porta al Roser, neix un corriol estretet que va resseguint el turó del Padró (ruta turquesa del mapa). Si seguiu aquest caminet trobareu dues interseccions: la primera haureu de decidir si voleu anar cap al dispòsit d’aigua (amunt) o seguir rersseguint el turó (avall). A la segona intersecció haureu de decidir si voleu anar cap a Can Riera i co tinuar la ruta que us comentàvem més amunt (avall) o continuar fins al capdamunt del barri de la Rodera de Sant Climent (avall). Un cop dalt, només tocarà baixar entre els carrers del poble!

Ruta en bicicleta fins a Bruguers

 • Distància: 7 km
 • Circular:
 • Pendent: en alguns trams, però és lleugera
 • Amb infants: grans

La darrera excursió que normalment fem ens porta fins al veïnat de Bruguers, per la Serra Galena i Can Bori (en rosa al mapa). En bicicleta es pot fer en una hora, són 7 km circulars força planers (només hi ha pujada al tram que uneix les dues vessants de les muntanyes) però és molt apte per a no professionals. Passsareu per uns boscos frondosos seguint la riera de Salom i molt a prop de la Roca del Barret, de la qual us en parlem en un altre post. També podeu fer la ruta circular més curta, que talla pel camí del turó de les mones (us l’assenyalat al mapa també). Arribareu a tocar també del castell d’Eramprunyà, veureu Bruguers i el mar des de Gavà. El camí de tornada va a parar al camí de Can Riera.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

2 pensaments sobre “Passejades al voltant de Sant Climent de Llobregat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *