La Garrotxa a l’estiu: Sant Joan les Fonts i les gorgues d’en Xurri

Us proposem en aquest post dues visites fàcils per fer amb nens petits a la Garrotxa si ja coneixeu la Fageda d’en Jordà i els volcans. Són dues excursions de pocs quilòmetres relacionades amb l’aigua: si és estiu us hi podreu banyar i són una alternativa als famosos gorgs de les Planes d’Hostoles o de Sadernes en què sí que s’ha de caminar força. Són excursions que nosaltres vam complementar quan vam fer nit a les Cabanyes entre Valls.

Columnes basàltiques de Sant Joan les Fonts

Una de les parts més fascinants del parc natural de la Garrotxa, a banda de la fageda i els volcans, són les columnes basàltiques que podeu veure al voltant de Sant Joan les Fonts.

Si és el cas com el nostre que aneu amb nens petits, us proposem dos punts per veure-les. El darrer temporal Glòria va malmetre molt aquesta zona, així que aquest estiu 2020 hi ha part del recorregut fins als cingles de Fontfreda (hi ha columnes de 27 metres de llarg) que estan fets malbé. Nosaltres el que vam fer va ser aparcar al costat de l’escola bressol de Sant Joan les Fonts, on comença un caminet (està indicat) que forma part de la ruta de les tres colades.

Aviat veureu parets de columnes basàltiques impressionants. El camí transcorre al costat de la riera de Riudaura. Al cap d’un quilòmetre, vam trobar un lloc molt planer per banyar-nos. Era al voltant de la font de Xervanda (també ho trobareu indicat). Tot aquest recorregut us el deixem marcat al mapa del capdamunt del post.

El molí Fondo de Sant Joan les Fonts

La zona del molí Fondo és al centre de Sant Joan les Fonts, passant el pont medieval sobre el riu Fluvià, i és un mirador on hi podreu observar les tres colades de lava de diferents erupcions i volcans. En aquest punt, passat el pont, hi ha també el punt d’informació i us podran informar de les rutes que podeu fer.

Però si no teniu massa temps, us rcomanem acostar-vos fins a trepitjar la lava, al costat del riu, a la resclosa del salt del molí (el molí paperer és a tocar de la llera). Abans del temporal Glòria hi havia un passera, actualment malmesa. En tot cas, s’hi pot veure l’amfiteatre creat per la lava, un penya-segat enorme en forma circular que voreja el riu.

El darrer punt on es poden veure les colades basàltiques és l’anomenat Boscarró, però nosaltres no el vam visitar.

Gorgs del pla d’en Xurri

Un altre punt per remullar-se a la Garrotxa són els anomenats gorgs d’en Xurri a Sant privat d’en Bas. És just passat el nucli del poble, hi ha una zona recreativa amb taules depícnic, barbacoes i fins i tot un bar que està regulada els caps de setmana i festius. Nosaltres hi vam anar un dilluns de finals de juny i estàvem sols.

ACTUALITZACIÓ COVID-19: des de l’1 de juliol l’accés als gorgs d’en Pla d’en Xurri és de pagament (de dilluns a diumenge). Costa 5 euros per cotxe, 7 per les furgonetes i 2 euros les motos. Han instal·lat un peatge de pagament a l’entrada del municipi, han habilitat un aparcament als afores de Sant Privat d’en Bas i s’ha de caminar des d’allà els 3 quilòmetres fins a les gorgues.Per motius sanitaris, el bar i les barbacoes no estan obertes. L’horari és de 10 del matí a les 20h.

Hi ha 3 aparcaments habilitats. La zona de pícnic és una passada: un bosc de pins alpins altíssims, entre roques gegants i taules de pícnic de pedra. I ombra, molt important.

Des d’aquesta zona s’accedeix al gorg d’en Xurri, una zona de bany però una mica de difícil accés per anar-hi amb nens. Us recomanem que continueu el camí (que porta al salt de Sallent, 1h) i al cap d’uns metres trobareu altres accessos al riu més fàcils. Nosaltres vam fer parada abans d’arribar a l’ecovila Amat.

Riudaura

La darrera parada del dia va ser a Riudaura, un dels pobles bonics de la Garrotxa que teníem a mig camí entre Sant Privat d’en Bas i La Vall de Bianya, on ens allotjàvem (ens vam allotjar a una cabana al mig del bosc). Té una església-casa particular, juntmanet amb el cementiri, i poca cosa més.

I per menjar et recomanem…

9 Falguera

Un bon lloc per fer un menú. Tenen terrassa, al centre del poble i cuina catalana de qualitat. Relació qualitat-preu molt bona i bona atenció. Boníssimes les verdures a la brasa amb romesco.

Preu: menú entre setmana 10,5 euros

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

2 pensaments sobre “La Garrotxa a l’estiu: Sant Joan les Fonts i les gorgues d’en Xurri

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *