5 excursions per fer amb nens al Baix Llobregat

Afegim més propostes per fer amb canalla al Baix Llobregat. En aquest post trobareu 5 excursions noves fàcils: la muntanya del Montpedrós, la desembocadura del Llobregat, les escletxes del Papiol, el castell de Cervelló i l’ermita del Roser.

El Montpedrós i l’ermita de Sant Antoni

La primera excursió que us proposem per fer amb nens i nenes al Baix Llobregat és fer el cim del Montpedrós, una muntanya que al Baix Llobregat se la coneix col·loquialment com ‘el volcà’, per la seva forma. Nosaltres hi vam accedir des del carrer Joaquim Ruyra de Torrelles de Llobregat (és un carrer sense sortida d’una urbanització). Vam aparcar el cotxe al carrer i vam començar la caminada pel camí forestal que comença en aquest punt.

És una ruta fàcil, 1,5 km d’anada i 1,5 km de tornada, fa una mica de pendent però és apta per fer amb canalla. La pujada es pot assolir en 25-35 minutets.

Un cop dalt, trobareu l’ermita de Sant Antoni, que és una construcció bastant contemporània. Hi ha una senyera i un banc amb vistasses a Barcelona i des del Prat fins a Begues.

Un altre dels atractius que tenia la muntanya eren unes pedres amb gravats megalítics, que algun brètol va destrossar. Nosaltres vam tenir la sort de veure-les abans que les fessin malbé. Representaven un sol, un ull i demostraven la importància d’aquesta muntanya pels nostres avantpassats. Estan una mica amagades. Per trobar-les haureu de baixar el corriol que surt del darrere l’ermita, on hi ha unes taules de pícnic. Les trobareu a mà dreta a uns 50 metres de l’ermita.

La desembocadura del Llobregat

Heu vist mai com mor al mar el riu Llobregat? Es pot observar des del mirador de la desembocadura. És una passejada planera de 3km anar i 3 km tornar ideal per fer amb canalla. Heu de deixar el cotxe a l’àrea d’aparcament de la Brunyola o de Cal Tet (us ho deixem assenyalat al mapa) al Prat de Llobregat. Seguidament haureu de caminar fins al mirador de Cal Lluquer.

Des de l’inici de l’espai protegit (atenció que hi ha horaris de visita i control d’aforament) podreu fer una passejada vorejant el riu per dos camins, un més en paral·lel que l’altre. Si agafeu el que és a tocar del riu, és el més salvatge i anireu trobant alguns miradors alçats.

El tram final del riu Llobregat es va desviar el 2004 per permetre l’ampliació del port de Barcelona cap al sud. Ara és un espai natural protegit. En les 90 hectàries que ocupa l’espai protegit de la desembocadura hi ha estanys, maresmes, prats, pinedes i platja. Hi viuen gavines, bernats, corbs marins, ànecs i flamencs.

Des del mirador de la desembocadura podreu veure la platja de l’Arana, que és un espai protegit, de repòs i reproducció d’espècies. La bassa de ca l’Arana era una antiga base d’extracció d’àrids que es va recuperar. En aquest punt comença una pineda que s’estén de manera natural fins a Castelldefels. En el tram final del riu es barreja l’aigua dolça de l’aqüífer i la del mar.

Us proposem dues altres excursions planeres per fer al delta del Llobregat: la caminada per les maresmes del Remolar-Filipines de Viladecans i la passejada fins al mirador del Semàfor que surt del mateix aparcament de la Brunyola.

Les escletxes del Papiol

Les escletxes del Papiol són unes formacions rocoses als afores d’aquest poble de fàcil accés per a una excursió familiar. Des del centre del poble trobareu les indicacions per arribar-hi (us ho deixem assenyalat al mapa).

Hi ha un aparcament a la zona i des d’allà neix un camí. Esteu a la serra de Collserola. Quan us endinseu cap al corriol, anireu trobant les primeres escletxes. És bastant intuïtiu. S’ha de grimpar una miqueta per accedir-hi, però no és complicat per anar-hi amb canalla.

I abans de marxar del Papiol, feu una parada al centre de la poblacioó per veure el castell. El primer document que en parla és un pergamí de Ramon Berenuer III, comte de Barcelona, però es creu que podria ser molt més antic. El 1395 va passar a mans de Ramon Despapiol i des de llavors ha passat aper diferents cases, fins als actuals propietaris, els Almirall. No es pot visitar però és xulo de veure per fora.

El castell de Cervelló

Una altra de les excursions que us proposem per fer en família al Baix Llobregat és fins al castell de Cervelló, que està en runes. Per arribar-hi cal anar a fins a l’església de Santa Maria de Cervelló (us ho deixem indicat al mapa). Trobareu un petit aparcament a l’inici del camí que puja fins a l’església.

L’ermita romànica data del segle X i està feta de pedra de la zona de color vermell. Prop de l’església es poden veure tombes antropomorfes d’un antic cementiri medieval.

Del costat de l’església surt un caminet amb unes escales fins al castell, al qual s’hi arriba en una caminada de 10 minutets. El camí és costerut, ple de grimpades, escales i passarel·les sobre la roca vermella. Si hi aneu amb canalla petita, el millor és el porteig.

El castell servia per controlar un dels accessos a la ciutat de Barcelona. Es va construir durant el segle IX i durant la guerra de 1714 el van destruir. Al seu voltant hi havia altres habitatges, però segurament fets de fusta perquè no s’han conservat.

És a 267 metres d’altitud en un lloc estratègic per controlar la vall del Llobregat i del Penedès. Segurament la primera ocupació d’aquest turó va ser durant l’edat de bronze i el castell es va construir durant l’època de Guifré el Pelós i formava part, juntament amb el castell d’Eramprunyà, del control de la frontera amb els sarraïns.

L’ermita del Roser

Una de les pujades fàcils per fer amb nens des del centre de Sant Climent de Llobregat és fins l’ermita del Roser (la trobareu assenyalada en aquest post al mapa de color groc). És una ermita petiteta de S’hi arriba seguint el camí Ral. És el camí que neix dalt de la pujada de Cal Marí, just abans del cementiri i era el camí que a l’època medieval feien servir els reis per arribar a Barcelona.

Just començar el camí trobareu a mà esquerra les indicacions per arribar una de les barraques de pedra seca, la de la Marota . Doncs bé, part d’aquest matí que al principi fa ziga-zaga està asfaltat. De fet, podreu arribar a l’ermita amb cotxet, si voleu, i si no us importa emputxar! Les vistes des de l’ermita són molt xules: el delta del Llobregat, l’aeroport, Barcelona… Hi ha una extensa pineda.

A l’octubre s’hi celebra un aplec i totes les famílies dinen sota la pineda. De tornada, podeu agafar part del camí de Camagriga, que us expliquem a continuació.

En aquest post trobareu més passejades per fer al voltant de Sant Climent de Llobregat i el mapa amb totes les indicacions.

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *