El Cau Ferrat i el Palau Maricel de Sitges

Una proposta cultural imprescindible al Garraf, més concretament a Sitges, són tres dels museus que es poden visitar arran de mar, entre la platja de Sant Sebastià i de la Ribera. El Cau Ferrat és considerat el ‘Temple del modernisme català’ ja que Santiago Rusiñol hi va fixar la seva residència i taller, però també el punt de trobada d’intel·lectuals de l’època. També hi ha el Museu Maricel, amb obres delnoucentisme i el modernisme català i finalment el Palau Maricel, situat a un antic hospital. Són tres museus encantadors i amb l’opció de ser visitats en família i una de les propostes que us fem a 1 hora de Barcelona.

El Cau Ferrat

El Cau Ferrat va ser residència i taller de l’artista Santiago Rusiñol. Originàriament eren dues antigues cases de pescadors que va fer enderrocar i convertiur en un lloc de trobada d’artistes i intel·lectuals de principis de segle XX.

Li va dir ‘cau’ amb la voluntat que fos un punt de trobada i ‘ferrat’ per la seva àmplia col·lecció de ferros forjats.

En aquestes sales, davant el mar, Rusiñol llegia als seus convidats les obres que anava escribint.

La sala del pis superior recorda una església. Era on hi guardava la seva col·lecció d’art: pintura, forja, ceràmica, vidre, escultures, …

També va col·leccionar pintures d’art modern dels seus amics a qui convidava a fer festes modernistes al Cau Ferrat: Ramon Casas, Picasso, Pichot, Manolo Hugué o Pau Gargallo.

Museu de Maricel

A continuació del Cau Ferrat podreu recórrer el Museu de Maricel, que és un conjunt de col·leccions d’art de Jesús Pérez-Rosales i de l’ajuntament de Sitges. Hi ha obres de Ramon Casas, Miquel Urtillo, Joquim Sunyer o Lola Anglada, representants del modernisme i el noucentisme català.

Una de les salesmés encisadores és la dedicada a les escultures noucentistes de Joan Rebull, situades en un balcó cobert abocat al mar amb una arcada.

També hi ha sales dedicades al neoclassicisme, al realisme i a la figuració dels anys d’entreguerres i postguerra.

El Palau Maricel

Just davant del Cau Ferrat hi ha el Palau Maricel. És d’estil noucentista i el va encarregar un magnat nord americà, Charles Deering. Era un gran admirador de Ramon Casas i es va enamorar tant del Cau Ferrat que va comprar l’antic hospital de Sitges per fer la seva particular col·lecció d’art.

D’estil noucentista, hi ha el Saló d’Or, el Saló Blau, la Sala Capella, la Sala Vaixells i les terrasses.

Però el més impressionant és el claustre mirant al mar Mediterrani. És obra de Miquel Utrillo i recorda les antigues domus romanes i els claustres medievals.

Informació sobre les visites

Les visites als tres museus de Sitges es poden fer de dimarts a diumenge per lliure seguint una guia online i codis QR. Podeu consultar la informació sobre les visites guiades (normalment els diumenges) aquí. Necessitareu com a mínim 1 hora de temps.

Hi ha diverses tarifes d’entrades segons el nombre de museus que vulgueu visitar, però per exemple la que inclou els tres edifcis dels quals us hem parlat (Cau Ferrat, Museu Maricel i Palau Maricel), costa 13 euros els adults. L’entrada gratuïta per premsa és amb prèvia acreditació. Aquí trobareu la informació de totes les tarifes.

Hi ha descomptes per famílies nombroses o monoparentals, membres de Barcelona PASS Modernista, membres de les Cases Icòniques de Catalunya, Amics dels Museus de la Xarxa de Museus d’Art, membres de la Xarxa de Museus Marítims i de la Xarxa de Museus Locals, usuaris del Carnet de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i associats a entitats amb conveni previ amb el Consorci del Patrimoni de Sitges.

Si visiteu els museus en família, sapigueu que podeu demanar accés al joc de pistes a través de dispositius mòbils. Es tracta d’un seguit de preguntes per respondre al llarg de l’exposició (per exemple, trobar certs objectes a les sales o fixar-se en alguns detalls). Si responeu tots els reptes, la canalla obté un obsequi al final de la visita.

Actualment estan aturades per Covid, però podreu fer-hi també activitats familiars. Per cert que el recorregut pels tres museus està adaptat i el podeu fer en cotxet o cadira de rodes.

I per menjar et recomanem…

Yamuna (platja de Sant Sebastià)

Sense ser un dels més coneguts de Sitges, ens va sorprendre per la seva bona paella. Tenen menú entre setmana que inclou arròs i una terrassa al passeig de la platja de Sant Sebastià que és molt agradable. És a 2 minutets a peu del Cau Ferrat.

Preu: menú entre setmana 17,90 euros

Si has arribat fins aquí també et pot interessar…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *