En aquest post us explicarem l’abc del que cal saber per viatjar en autocaravana. Està adreçat a tothom que sigui novell en aquest món com ho èrem nosaltres llogant una de les autocaravanes de Nauticaravan i Cotonrent. Una guia molt bàsica amb allò essencial per entendre com funciona i què cal saber per preparar un viatge amb una casa sobre rodes!
1. Les aigües grises
Són les aigües que es generen per l’ús de la dutxa i les aixetes del lavabo i la cuina. El dipòsit s’omple amb una manguera que heu de dur al garatge de l’autocaravana (si la llogueu per exemple com nosaltres a Nauticaravan, ja en portarà). El podreu omplir a amb les aixetes d’aigua potable que trobeu pels racons del món (en càmpings, gasolineres, àrees d’autocaravana). Un consell útil és que porteu l’adaptador que acaba en rosqueta petita (com la de la fotografia) ja que a moltes aixetes d’Europa la necessitareu. Tota aquesta aigua utilitzada es guarda a un dipòsit situat a la part baixa de la carrossseria que cada 2-3 dies haureu de buidar. És fàcil i relativament ràpid: heu de buscar una reixa de clavegueram, posar l’autocaravana al damunt fent coincidir més o menys el forat del dipòsit i la reixa i estirar una palanca que obre el dispòsit. Les reixes de clavegueram les trobareu en càmpings, gasolineres o àrees d’autocaravana, també. Aquesta aigua que surt de les aixetes de l’autocaravana no us recomanem que l’utilitzeu per beure, sinó que compreu aigua embotellada, ja que en aquests dipòsits sovint hi poden haver bactèries. L’autocaravana té un indicador que us permetrà saber com de ple teniu el dipòsit i així saber quan toca reomplir-lo.
2. Les aigües negres
Són els pipis i les caques del vàter químic. Heu de saber que el vàter químic és incòmode en el sentit que no es poden dipositar els papers utilitzats per netejar-vos, que els haureu de llençar en una bossa a banda (sí, bruts!). El vater químic s’ha de buidar cada 2-3 dies (si no fa massa pudor) i cada vegada que el buideu, posar-li una pastilla o líquid que ajuda a desfer-ho tot. Les pastilles I el líquid us el proporcionarà l’empresa de lloguer o les podeu comprar a Amazon. El vàter químic es buida en llocs especials indicats en càmpings i àrees d’autocaravana. Es treu del compartiment on està guardat per l’exterior de l’autocaravana i es buida directament al vàter (si trobeu buidadors en què s’aboca directamet en un tub i no en una tassa de vàter, aprofiteu que són més agradables). Fins i tot en alguns càmpings trobareu màquines (tipus espenedores) que el netegen per 2 euros. Us recomanem que utilitzeu guants de làtex per evitar tocar el líquid i que feu un parell de rentades i esbandides amb aigua dins el recipient per acabarlo de netejar.
3. L’electricitat
Les autocaravanes tenen llum autònoma a les diferents estances (saló, cuina, lavabos, llums de llits). Aquests punts de llum funcionen amb l’energia de les bateries, que s’autocarreguen quan el vehicle està en marxa (com la pròpia bateria del cotxe). Ara bé, els endolls no us funcionaran per a electrodomètics funcionals, com ara batedores, assecadors de cabell, cafeteres elèctriques, portàtils, … si els encenguéssiu fondríeu les bateries en un moment. Per això us recomanem sempre que carregueu els telèfons mòbils a l’encenedor del vehicle quan està en marxa, per exemple. Ara bé, quan feu estada en un càmping o àrea d’autocaravana, podreu endollar-la a la corrent amb un cable que va des d’un dels laterals de l’autocaravana fins al punt de corrent . Us recomanem que porteu l’adaptador de corrent que es diu schuko que en molts països europeus és el que fan servir (si l’autocaravana és llogada us el donaran) i també un allargador del cable per arribar sense problemes al punt d’electricitat que de vegades no està a prop d’on aparquem (l’allargador és possible que no estigui inclòs en una autocaravana llogada). Amb l‘autocaravana endollada a la corrent, qualsevol endoll funciona amb normalitat i per tant podreu utilitzar tots els petits electrodomèstics que vulgueu. L’autocaravana té un indicador que us permetrà saber com de gastada està la bateria (tant la del vehicle com la dels llums de les estances).
4. El gas
Les autocaravanes porten dues bombones de gas butà (una que funciona i una de recanvi). El gas serveix per: fer funcionar la nevera, cuinar, escalfar l’aigua calenta i la calefacció. Per fer servir l‘aigua calenta i la calefacció haureu d’encendre el boiler una estona abans de fer-los servir (el boiler és com un termostat). Quan se us gasti una bombona heu de posar l’altra (el sistema espanyol es fàcil ja que té un caputxó). Ara bé, heu de saber que no sempre les bombones espanyoles són compatibles amb les dels altres països europeus. Nosaltres vam haver de canviar la bombona a Eslovènia i un operari del gas butà del país ens va fer un invent enroscant el seu adaptador amb el sistema espanyol sense el caputxó (necessitareu una clau anglesa). Les bombones de butà no les podeu abandonar a qualsevol lloc i és possible que us l’hàgiu d’endur al garatge si la canvieu. Per evitar que se us gasti el gas amb molta rapidesa (a nosaltres ens va passar), el primer consell que us donem és que no porteu la nevera funcionant al màxim, que és el que més gas gasta. Per saber com de plena està la bombona de gas només ho podreu saber tocant-la (no hi ha cap sistema electrònic que ho indiqui).
5. La nevera
Las nevera funciona amb tres sistemes (i pot anar canviant de sistema automàticament): quan el vehicle està en marxa, funciona amb la bateria de l’autocaravana; quan està completament parat, funciona amb gas i quan l’autocaravana està endollada a l’electricitat, funciona amb electricitat. Les neveres actuals si funcionen al màxim realment refrigeren molt bé i el congelador congela l’aigua perfectament. Ara bé, poseu-la a la màxima potència només quan estigueu endollats a la corrent, que si no, gasta tant la bateria com el gas. Un altre consell és que si feu una tirada de carretera llarga, no ompliu massa la nevera perquè no aguantaran prou els aliments masses dies sense que la nevera funcioni amb electricitat i que hi poseu una mica de gel per ajudar a mantenir la temperatura freda. Les neveres són grans i hi cap força cosa.
6. Com es dorm
El primer que s’ha de fer per tenir un bon son és aconseguir que l’autocaravana estigui anivellada. Per això disposareu de dues falques per posar a les rodes del vehicle i si està inclinada, compensar el desnivell. Més o menys, clar. Si porteu una piloteta us ajudarà a saber si la teniu prou recta. Hi ha autocaravanes que porten els llits muntats (normalemt una llitera i un llit doble a la caputxina sobre la cabina). Això és el més còmode perquè no s’han de muntar i desmuntar els llits cada dia. També n’hi ha que tenen el saló convertible en un llit doble. Una de les preguntes que ens fèiem era com dormir amb un nadó o criatures petites. Nosaltres ens vam organitzar per dormir mare+nadó al llit doble de la caputxina i el pare i el nen més gran a les lliteres. Els llits elevats de la nostra autocaravana duien una barana que s’enganxava amb un tancament tipus el de les motxilles (ho veureu a la fotografia). Ara bé, si no en teniu, segur que podeu utilitzar qualsevol barana que se subjecta des del matalàs i que s’adapta a qualsevol llit. Un bressol de viatge no us hi cabrà.
7. Com es viatja
Tots els ocupants del vehicle han d’anar asseguts i cordats amb cinturó. Ni es pot anar dormint al llit ni de peu fent vida dins l’autocaravana. A banda del conductor i el copilot, la resta d¡ocupants han d’anar asseguts al saló al voltant de les taules. Normalment els sofàs del saló són els que tenen els cinturons de seguretat (n’hi ha de creuats i dels que es posen una sola tira com als autobusos). Algunes autocaravanes tenen isofix i d’altres no, per tant les cadiretes de les criatures les haureu d’adaptar a aquestes cirumstàncies. La gràcia de viatjar amb nens en autocaravana és que ho fan al voltant de la taula i per tant poden anar jugant o pintant durant el camí.
8. Com s’organitza
Hi ha molts compartiments per guardar cosetes, no patiu! Tots els armaris superiors del saló serveixen per guardar-hi moltes coses i després n’hi ha més d’amagats sota els sofàs treient els matalassos. Cada model d’autocaravana és un món, però penseu que en algunes, al garatge, us hi cabran les bicis i tot. Al garatge és on hi podreu guardar les taules i cadires d’exterior, així com barbacoai altres coses que pugueu utilitzar.
9. Com es neteja
De l’autocaravana s’embruta sobretot el terra, de tant entrar i sortir. Per sort el passadís és curt i aviat està escombrat. Si teniu un aspirador de mà d’aquests potents que s’endollen a la corrent, un bon consell és que el porteu per quan us pugueu connectar a la corrent (us servirà tant pel terra com pels sofàs). La cuina i el lavabo també són petits: una cosa que va molt bé són les tovalloletes d’un sol ús específiques per netejar aquestes superfícies. La roba es renta en rentadores de càmpings (acostuma a costar 4 o 5 euros cada rentada) o a mà. Una de les coses útils per dur és un cordill per estendre la roba, tot i que en alguns càmpings també hi ha assecadora.
10. Pernocta segura
L’acampada lliure no està permesa a la majoria de països europeus per tant haureu de fer pernocta en llocs indicats per autocaravanes, càmpings o en aparcaments sense fer acampada (és a dir, no treure cap objecte fora del vehicle). La referència per trobar aquests llocs és l’aplicació Park4night (feu cas sempre a les opicions que deixen els usuaris de l’aplicació mirant que siguin prou recents). Es tracta de buscar un lloc tranquil, discret i que doni confiança i si no és així marxar i canviar de zona. Una de les coses que dóna seguretat és estar acompanyat d’altres autocaravanes, per fer pinya.
Resum de l’ordre de coses que s’han de fer viatjant en autocaravana
- Triar un lloc per dormir amb el terra el més pla possible
- Posar les falques si és necessari per anivellar tot el vehicle
- Endollar l’autocaravana a l’electricitat (si en disposeu)
- Tancar totes les finestres abans de marxar
- Buidar aigües abans de marxar
- Desendollar l’electricitat abans de marxar
- Treure les falques abans de marxar
- Omplir el dipòsit de l’aigua
- Endur-se les escombraries o llençar-les al contenidor per no deixar cap rastre
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…