Islàndia està de moda i ja correu tots a explorar-la perquè tot el que diuen és cert. En poc territori i relativament a prop de casa nostra (no s’ha de donar la volta al món, perquè ens entenguem) pots veure-hi la naturalesa en el seu estat més bèstia. Que se’t mori una glacera als peus és de les coses més enormes que he vist mai. A més és natura accessible: no cal fer grans caminades per veure meravelles naturals, com la cascada més gran d’Europa. Nosaltres vam fer la volta sencera a l’illa i aquí t’expliquem la part del nord.
Us recomanaríem que comencèssiu la volta a l’illa pel nord, que per aconseguir un efecte increxxendo. El nord és més semblant a una costa com la que podríem trobar a Noruega, Suècia o Escòcia. Hi ha fiords i penya-segats verds però també un element molt característic i indispensable de veure: el llac de Myvtn i la zona termal.
Península de Keflavik
És al sud de Reykjavik i a on hi ha l’aeroport. Per tant és un bon lloc per fer temps, per exemple, abans d’agafar l’avió. És on hi ha la Blue Lagoon, els banys termals naturals. La nostra recomanació és que si feu la volta sencera a l’illa, no cal que aneu a la Blue Lagoon que és massa turístic i car. Al llarg del viatge trobareu altres termes més autèntiques i menys massificades. Les entrades a la Blue Lagoon les podeu comprar aquí i us recomanem reservar amb antel·lació.
En aquesta península hi ha una zona de fumeroles semblant a les de Myvatn però més petitetes. Es diu Gunnuhver. A Gardur, a la punteta, hi ha un far xulo i en aquest poble vam estar a un càmping que estava molt bé perquè tenia una zona comuna molt àmplia amb cuina i sala d’estar amb sofàs (si fa mal temps i no us voleu tancar a l’autocaravana ho agraireu). És el millor càmping que vam estar. Hi ha platges també de roca negra volcànica xules. A la zona de Sandvik hi ha un pont que uneix el continent americà i l’europeu, és a dir, que travessa les dues plaques tactòniques.
Sortint de la península de Keflavik trobareu altres punts d’interès:
- cràter volcànic Kerid
- piscines termals naturals i gratuïtes Reykjadalur Hot Spring Therma
- zona de fumeroles Hveradalir Geothermal Area
- Excursió al tunel de lava Raufarhólshellir (apte per totes les edats)
- Far taronja Selvogsviti Lighthouse
- Activitat Inside the Volcano (permès a partir de 8 anys)
- zona geotermal Krýsuvík
- llac Grænavat fàcil de vorejar
- Brimketill lava rock pool, mirador de lava
- Skessuhellir, cova de la geganta. Una cova per anar amb nens, hi ha trolls
El cercle daurat
És la típica excursió que es fa des de Reykjavik perquè està a prop de la ciutat i en què es pot veure el gèiser actiu més freqüent d’Europa, la cascada Gullfoss i el Parlament més antic d’Europa, de l’època dels vikings. Tot el parc natural de Pingvellir es pot veure amb un sol dia. Per visitar el geisir podeu deixar el cotxe a l’aparcament i a menys de 5 minuts caminant us trobareu la zona geotermal. Per visitar la cascada Gulfoss també podeu deixar el cotxe a l’aparcament i veure la cascada des de dos punts: des de la part superior (vistes des de dalt) o baixar per unes escales al peu de la cascada (tram només obert quan no hi ha neu ni gel, per tant a l’estiu).
Nosaltres a la zona prop de les restes dels edificis de l’assemblea de l’època dels víkings vam fer una activitat que consistia a fer snorkel entre les dues plaques tectòniques d’Europa i Amèrica. El fons era espectacular però jo no he passat més fred en la meva vida tot i portar neoprè. És un activitat carota (136 euros per persona), però una experiència única.
Una altra activitat que us recomanem fer en aquesta zona és anar a la Secret Lagoon. Són uns banys termals exteriors, molt naturals (el terra és sorra volcànica) i que a més a més els nens no paguen! tenen un preu molt més econòmic que la Blue Lagoon i de fet són els banys termals més antics del país (1945). Hi ha vestuaris on us podreu dutxar. Sobretot reserveu amb temps ja que són més petites que la Blue Lagoon i l’aforament està limitat. Aquí podeu reservar entrada (20€ per adult).
Cascada Seljalandsfoss
Aquesta cascada té la peculiaritat que pots passar-hi per darrere, des de l’interior del penya-segat, per un un caminet s’endinsa per darrere el salt d’aigua. Està a tocar de la carretera, la podreu veure de lluny des del cotxe. Hi ha una aparcament de pagament.
Quan acabeu de visitar aquesta cascada, veureu que el caminet continua. Porta a una altra cascada al costat (5 minuts caminant) que és interior, dins d’una cova! Es diu Gljúfrabúi i hi arribareu en 500 metres. Important, porteu calçat i roba impermeable que quedareu ben xops!
Aquesta cascada és a prop del famós volcà Evjafjallajökull que el 2010 va col·lapsar mig món per les cendres que va expulsar i no va permetre el vol d’avions. Doncs bé, aquest volcà té un petit museu que trobareu a la mateixa carretera, on s’hi projecta un audiovisual i es poden tocar fragments de lava. Hi ha un recull de les conseqüències que va tenir. Molt a prop també hi trobareu el Museu Lava Center sobre volcans.
I a aquesta zona és on comencen les excursions a les glaceres de Vatnajökull. Podeu fer un treeking per adults a partir de 12 anys de moltes modalitats:
Cascada Skogafoss
Si sou fans de la sèrie Vikings, aquesta cascada és la qual en Floki veu un dels seus Déus, quan arriba a la deriva al que ell anomena ‘la terra dels Déus’. Doncs bé, aquesta seria el prototip de cascada perfecta alta i esvelta. Per arribar-hi no s’ha de caminar gens, hi ha un aparcament just a sota i el que sí quie es pot fer és pujar unes escales a mà dreta que et potren fins al capdamunt de la cascada. Pugeu-les que val la pena. l’aparcament hi podeu dormir gratuïtament amb la camper. Està catalogat com a ‘càmping‘ però relament hi ha una caseta i uns banys molt bruts, així que no compteu haver de pagar. Hi ha alguns punts amb electricitat a la part més allunyada de la cascada. Però el que val la pena és dormir justament, amb vistes al salt d’aigua.
Al costat de la cascada Skogafoss hi ha l’Skógar Museum, un museu etnogràfic amb casetes amb teulades de gespa. Abans d’arribar-hi
trobareu una altra de les piscines naturals gratuïtes, les Seljavallalaug Swimming Pool.
Vik
Es considera una de les platges més maques del món. Si l’enganxeu amb bon temps, segur que ho és! a nosaltres ans va fer vent i pluja… A Vik podeu fer l’experiència immersiva amb lava, podeu fer un vol en paralent o una excursió en quad per la platja. Sobretot, us recomanem pujar fins a l’esglesieta de Vik que té unes vistes espectaculars a la platja. Hi ha un mirador per veure-la des de les alçades, el mirador de Dyrhólaey (són les seguents fotografies) i després podeu anar fins a la platja a Reynisfjara).
A prop d’aquesta platja hi ha les restes del famós avió nord americà DC3 estrellat el 1973. Per arribar-hi ja no es pot fer en cotxe i la caminada a peu és de més d’una hora. Però ara també s’hi pot arribar en un bus 4×4 i els tiquets valen 18 euros per persona que tampoc em sembla un preu desmesurat. Altres activitats per fer a la zona:
Un altre punt imprescindible per visitar al voltant de Vik és la platja de Reynisfjara. És una de les platges de sorra volcànica negra més conegudes i mítiques, sobretot per la paret de columnes de basalt que té als senys penya-segats i les enormes figures sobre el mar vinculades a les llegendes dels trolls. Per visitar-la, hi ha un aparcament habilitat des del qual hi arribareu en menys de 5 minuts caminant.
Canyó de Fjadrargljúfur
És un espectacular canyó verd que sembla que estiguis en terra del Senyor dels Anells. Aquest és el primer dels nostres imprescindibles del sud d’Islàndia. S’hi arriba passant el poble de Kirkjubæjarklaustur, i a uns 6 quilòmetres hi ha l’aparcament. Es poden fer dos camins, però el que té les vistes més espectaculars és el que ressegueix la part de dalt del canyó. És una excursió curteta, que es pot fer durant un matí i les vistes són meravelloses. Alerta amb els penya-segats!
Cascada Svartifoss
És una cascada negra feta de columnes de basalt. Està bé perquè és diferent a totes les altres, però no és una de les imprescindibles. S’hi arriba fent una petita caminada de menys d’una hora, fàcil de fer encara que no estiguis en massa forma (uns 2 km d’anar i 2 de tornar). Si aneu amb nens, amb motxilla portabebés perquè hi ha alguna pujadeta… S’hi arriba des d’una espècia de camp base que és un camping.
Glacera Svínafellsjökull
Una altra de les glaceres impressionants que es pot visitar al sud d’Islàndia és la de Svínafellsjökull. Hi ha un aparcament habilitat i en 5 minuts de caminada fàcil arribareu al mirador de la glacera. Podeu arribar fins a la mateixa platja amb l’aigua glaçada. És un lloc impressionant.
Llac Fsjarsallon
Jokursalon és el llac més conegut d’Islàndia però si voleu un lloc més tranquil, molt a prop d’aquest llac hi ha el de Fsjarsallon. És una glacera molt més petita i menys coneguda, però la veritat és que en aquest llac copses molt millor la immensitat d’una glacera, perquè està més a prop que la de Jokursalon. I hi ha menys gent, segur.
Llac de Jokursalon
És la manera més fàcil d’accedir als peus d’una glacera. El llac de Jokursalon és a tocar de la carretera del sud d’Islàndia i és un lloc màgic. Passegeu-hi pels voltants amb tranquil·litat i si us ve de gust, agafeu algun dels vaixells amfibis (l’experiència per si sola és guai) que us passejaran per dins del llac fins a gairebé a tocar de la glacera, podreu escoltar com cauen els trossos i fins i tot tastar el gel! També podeu fer aquesta expedició pel llac en caiac.
A Jokursalon teniu també l’oportunitat de veure com el gel que es despenja de la glacera arriba a morir al mar. Travesseu la carretera cap a l’altra banda, direcció a l’oceà, i arribareu a una platja negra que és també la desembocadura dels trossos de gel de la glacera. Es diu Diamond Beach i hi ha un aparcament habilitat per visitar-lo. És impressionant!
Aquí a prop de la glacera hi ha una de les activitats més conegudes per fer, una excursió per la glacera fins a la Blue Cave.
Hofn: llagostes i platges de sorra volcànica
El punt límit per arribar si feu només el sud de l’illa seria el poble de Hofn. Aquí, a banda d’haver-hi un poblet encantador on fan els típics plats de llagostes, hi ha una de les piscines municipals xules amb tobogans (Sundlaug Hornafjarðar).
Però també hi ha una de les platges més espectaculars: Stokksnes. Si hi aneu amb la marea baixa, veureu que la platja negra molla es transforma en un mirall enorme, una imatge molt viralitzada a les xarxes socials. Podeu fer una ruta en 4×4 per les platges (apte per nens a partir d’1 any)
També podeu visitar el Viking Village Prop For Movie, unes antigues restes que van servir de plató de diverses pel·lícules.
Altres activitats per fer a la zona:
- Treeking a la glacera Vatnajoküll (activitat apte a partir dels 10 anys)
- Passejada en moto de neu per la glacera (permès a partir dels 6 anys)
- Excursió en 4×4 per la glacera (activitat apte a partir d’1 any)
Punts xulos per fer fotografies al llarg de la carretera
Us deixem assenyalats al mapa amb la icona granate de la càmera alguns punts amb vistes panoràmiques a peu de carretera al sud d’Islàndia.
- Lómagnúpur Scenic Spot
- cascada Foss á Síðu
- Església de Vík í Mýrdal
- la cascada Kvernufoss
Landmannalaugar
Si hi ha un camí estrany com si fos d’un altre planeta, aquest és el camí que porta a Landmannalaugar. És un paisatge de lava coberta de molsa verda, combinat amb muntanyes de capes de diferents tons de marró i alguna sorpresa estranya que no es pot descriure en paraules. Landmannalaugar és un ‘camp base’ amb càmping i allotjament enmig del parc natural que serveix de punt d’inici de diversos treekings per gairebé professionals. Hi ha una travessa molt famosa, per exemple, entre Landmannalaugar i la cascada Skogafoss. Hi ha també uns banys termals naturals, molt recomanables! Si hi aneu podeu fer una petita excursió o un tram dels diversos camins que comencen en aquest punt.
L’apunt important per arribar a Landmannalaugar, que és el cul del món, és el camí. N’hi ha un de fàcil (els hem marcat al mapa que teniu al principi del blog) que d’agafa des de la carretera de Landvegur. Són uns 50 quilòmetres que es fan en una mica més d’una hora. Però si teniu llogat un tot terreny, sense dubte us recomanem la millor carretera que vam fer a Islàndia, que és la que uneix Landmannalaugar amb la carretera del sud. Són poc més de 70 quilòmetres espectaculars (més de 2 hores), tot i que heu de tenir en compte el temps ja que s’han de creuar diversos rius amb el cotxe, tota una aventura! Cal dir que el riu més ample i important que s’ha de creuar és justament a dins de Landmannalaugar si vols arribar en cotxe al camp base, tot i que també pots fer-ho caminant. Sigueu valents! Si no us atreviu, podeu anar i tornar pel camí del nord.
Allotjament econòmic al sud de l’illa
Si heu d’escollir un lloc del sud per dormir jo faria base a Selfoss. És un poblet boniquet i a prop teniu el cercle daurat i les dues cascades principals per visitar. Us proposem algunes opcions a la zona:
- Ranga Riverside Cabins – Árhús: cabanetes amb lliteres
- Apartament Hekla Nordicabin: un apartament complet
- Apartaments Borg totalment complets
- Guesthouse Vatnsholt: apartaments en una granja a partr de 125 euros/nit
- Heidi Guesthouse: habitacions hostal
- Selfoss Hostel: habitacions amb bany compartit
- Kaldbakur Guesthouse: habitacions familiars amb bany extern
- Julia’s Guesthouse B&B: habitacions familiars amb bany compartit
- Skyggnir Bed and Breakfast: habitacions amb esmorzar
Si has arribat fins aquí també et pot interessar…
2 thoughts on “Ruta en camper per Islàndia: visites recorregut pel sud de l’illa”